Η φετινή Art Athina ξεκινά και πάλι στις εγκαταστάσεις της Helexpo, από τις 23 έως τις 25 Μαΐου, με 56 γκαλερί να εκθέτουν τις δουλειές των καλλιτεχνών τους, στο πλαίσιο της διοργάνωσης.

Η φετινή Art Athina ξεκινά και πάλι στις εγκαταστάσεις της Helexpo, από τις 23 έως τις 25 Μαΐου, με 56 γκαλερί να εκθέτουν τις δουλειές των καλλιτεχνών τους, στο πλαίσιο της διοργάνωσης.


Δυναμική επιστροφή για την φετινή Art Athina ή θα πορευτεί στα χνάρια της περσινής, με ένταση στον χώρο των αιθουσών τέχνης, αλλά και με απόπειρα λογοκρισίας της τέχνης, όπως το βίντεο που θεωρήθηκε «άσεμνο» πέρσι;


Μάλλον, η φετινή διοργάνωση θα κυλήσει -όπως δείχνουν όλα- πιο ομαλά, κινούμενη στην ίδια οργάνωση και δομή όπως το 2007.


Στο basic plan φέτος παίρνουν μέρος 56 ελληνικές και ξένες γκαλερί, όπου θα παρουσιαστεί ο κύριος όγκος των έργων.


Τκαλερί όπως η Α.Δ., η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, η Vamiali, η Apartment που δεν ήταν στη διοργάνωση του 2007, φέτος θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός.


Από την άλλη, στο open plan, θα υπάρχουν 30 ελληνικές και ξένες παρουσίες χωρίς όμως την ύπαρξη ειδικών περιπτέρων, έτσι ώστε να παρουσιαστούν πιο ογκώδη έργα σε έναν ελεύθερο χώρο.


Στο parallel plan θα γίνει όπως και πέρυσι χρήση του γκαράζ του κτιρίου με μια έκθεση που θα επιμεληθεί η Μαρίνα Φωκίδη. Η έμφαση θα δοθεί και πάλι στο νέο αίμα της ελληνικής εικαστικής σκηνής και τα έργα θα προέλθουν από μουσειακές και ιδιωτικές συλλογές.


Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος δεν θα υπάρχει τιμώμενη χώρα, αλλά ένα μεγάλο αφιέρωμα με αίθουσες τέχνης από το Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη και τίτλο «9+1», τις οποίες επέλεξε η Ιsabella Bortolozzi, Αμερικανίδα που έχει γκαλερί στη γερμανική πρωτεύουσα.


Επίσης, φέτος θα φιλοξενηθούν ακόμα περισσότεροι ξένοι συλλέκτες κατά τη διάρκεια της φουάρ.


Στο παράλληλο πρόγραμμα και υπό την αιγίδα της Art Athina περιλαμβάνονται τρεις εκθέσεις που θα διεξαχθούν εκτός του εκθεσιακού χώρου Helexpο. Η έκθεση από τη συλλογή Κωστάκη «Πέντε Εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι μια πρωτότυπη παραγωγή.


Τμήμα της συλλογής Κωστάκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, μετά την απόκτησή της από το ΚΜΣΤ. Ενδιαφέρουσα αναμένεται και η έκθεση «Lion under the rainbow, art from Tehran» σε επιμέλεια Αλέξανδρου Γεωργίου με έργα 19 καλλιτεχνών που ζουν στην Τεχεράνη.


Η έκθεση «Elements of Light» σε επιμέλεια του Boris Manner, αποτελεί συνέχεια και εδραίωση της συνεργασίας της Art Athina με το Stella Art Foundation, που δημιουργεί το πρώτο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μόσχα.


Τέλος, με τέσσερις δικούς της καλλιτέχνες θα κάνει αισθητή την παρουσία της και η Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης στην Art Athina. Στο περίπτερο C50, στο BASIC PLAN τη δουλειά του Κώστα Κουλεντιανού, της Βούλας Μασούρα και του Γιώργου Ρόρρη και στο OPEN PLAN, οργάνωση Bettina M. Busse, μία εγκατάσταση του Μίλτου Μιχαηλίδη.


Info
Art Athina 2008, International art fair
Από τις 23 έως τις 25.5.08
Ώρες λειτουργίας: 12:00 – 21:00
Helexpo Palace,
Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Αττικής
Λ. Κηφισίας 39, 15123, Μαρούσι
Τηλ.: 210 7567723
www.art-athina.gr