Το βραβείο, που συνίσταται στην ατομική παρουσίαση της δουλειάς της νικήτριας εικαστικού στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά την άνοιξη του 2024, ανακοίνωσε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης, μέλος της επιτροπής αξιολόγησης και εκπρόσωπος του MOMus. Βάσει των όρων συμμετοχής στο θεσμό, δυνατότητα υποψηυφιότητας για το βραβείο είχαν εικαστικοί έως 45 ετών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και προτείνονται από την γκαλερί που τους εκπροσωπεί, όπου έχουν πραγματοποιήσει μία τουλάχιστον ατομική έκθεση. Ο θεσμός αποτελεί πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, ενώ η Art Athina συνεργάζεται για δεύτερη φορά με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, ένα από τα πέντε Μουσεία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).

Την πενταμελή επιτροπή αξιολόγησης για το βραβείο απετέλεσαν οι:

  • Πάνος Γιαννικόπουλος, Ιστορικός της Τέχνης και Επιμελητής εκθέσεων, ο οποίος επιμελήθηκε το πρόγραμμα των performances της Art Athina 2023
  • Δανάη Γιαννόγλου, Ιστορικός της Τέχνης και Επιμελήτρια εκθέσεων, η οποία επιμελήθηκε το πρόγραμμα των talks της Art Athina 2023
  • Θούλη Μισιρλόγλου, Ιστορικός της Τέχνης, Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
  • Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της Τέχνης, Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά
  • Τίνα Πανδή, Επιμελήτρια, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Σκεπτικό της επιτροπής:

Ο νέος θεσμός της ArtAthina για την απονομή βραβείου σε καλλιτέχνη, μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο πρώτο ξεκίνημά του, επανέρχεται για δεύτερη χρονιά ακόμα πιο δυναμικά, με μεγαλύτερες αξιώσεις και προσδοκίες. Η προγραμματική συνεργασία μεταξύ του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) συνεχίζεται με τις πιο ευοίωνες προϋποθέσεις και προοπτικές.

Μετά την εξέταση των 18 προτάσεων των υποψηφίων για το βραβείο και των αιθουσών τέχνης που τους εκπροσωπούσαν, η επιτροπή, ύστερα από εκτεταμένη συζήτηση, ευχαριστεί αρχικά αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το βραβείο στη Στεφανία Στρούζα, η οποία προτάθηκε από την γκαλερί a.antonopoulou.art.

Η συνέπεια, η συνοχή και η πολλαπλότητα των εικαστικών αναζητήσεων διακρίνει το έργο της Στεφανίας Στρούζα, το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών μέσων. Μέσα από τις συνθέσεις της, προσεγγίζει κρίσιμα ζητήματα που εκτείνονται από την κοινωνία έως το φυσικό περιβάλλον, ενώ ο συμβολικός κόσμος των αντικειμένων, έννοιες, όπως η διαπολιτισμικότητα, η χρονικότητα και η γεωγραφία, καθώς και η διερεύνηση της γλώσσας του μοντερνισμού, αναδεικνύονται κυρίαρχες. Η επιτροπή επεσήμανε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα των έργων της και την μέχρι τώρα πορεία και παρουσία της, συνεκτιμώντας τον καίριο προβληματισμό της δουλειάς της, το θεωρητικό πλαίσιο και την ερευνητική διάσταση της καλλιτεχνικής της προσέγγισης. Η βράβευσή της δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσει το έργο της στον χώρο ενός μουσείου, του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά, το οποίο υποδέχεται, με ξεχωριστή χαρά, την εικαστικό.

Στεφανία Στρούζα – Βιογραφικό:

Η Στεφανία Στρούζα γεννήθηκε το 1982 στην Ζάκυνθο, ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως εικαστικός. Μέσα από το γλυπτικό της έργο διερευνά τους διαπολιτισμικούς συγκερασμούς και τις υβριδικές ταυτότητες που προκύπτουν από την ανταλλαγή υλικών αγαθών και νοημάτων ανά τους αιώνες. Η Στρούζα υλοποιεί τις ιδέες αυτές μέσα από έργα που συνδέουν τον συμβολικό κόσμο των αντικειμένων με τις έννοιες της χρονικότητας, του σώματος και της γεωγραφίας.

Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως: στο AnnexM του Μεγάρου Μουσικής (ατομική), στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στην 3η Μπιενάλε Βιομηχανικής Τέχνης, Κροατία• στην Pinta Miami, ΗΠΑ• στο Μουσείο Μπενάκη, Ελλάδα• στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Ελλάδα• στην a.antonopoulou.art, Ελλάδα (ατομική)• στο Wiener Art Foundation, Αυστρία (ατομική)• στην Neue Galerie Innsbruck, Aυστρία (ατομική)• στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014, Ελλάδα (ατομική)• στο BOZAR, Βέλγιο• στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ελλάδα μεταξύ άλλων. Το 2019 συμμετείχε στην έκθεση The Palace at 4 a.m. στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου μετά από ανάθεση του Οργανισμού ΝΕΟΝ.

H Στρούζα είναι παραλήπτρια του βραβείου της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ARTWORKS) και της Εθνικής Τράπεζας (Bραβείο Nέων Kαλλιτεχνών), του Inspire Prize 2021 από το MOMus, μεταξύ άλλων. Συμμετείχε στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο Seeger Center for Hellenic Studies, Princeton University, ΗΠΑ (2016), στο Bauhaus Foundation Dessau, Γερμανία (2016), στο Studio Residency στην Πόλη του Μεξικού με υποτροφία από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας (2018), στο MANA Contemporary New Jersey, ΗΠΑ (2018), CCA Andratx, Ισπανία (2020) και στο ISCP, ΗΠΑ (2021).

Σπούδασε Aρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (2007) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Environmental Art του Edinburgh College of Art (2010) και στο τμήμα Textual Sculpture της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης (2016). Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η αθηναϊκή φουάρ διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, σε παραγωγή της εταιρείας BeBest. Η εκδήλωση είναι σε διαδικασία ένταξης στο Περιφερειακό Πρόγραμμα “Αττική” 2021-2027.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Στεφανία Στρούζα, Her Turbulence, Σφυρηλατημένο φύλλο αλουμινίου

Διαβάστε επίσης:

Η Art Athina 2023 γιορτάζει τα 30α της γενέθλια στο Ζάππειο Μέγαρο
Art Athina 2023: Η μεγάλη εικαστική διοργάνωση άνοιξε τις πύλες της!
Art Athina 2023: Meet the curators
Αrt Athina 2023: Περιπέτειες τέχνης για μικρά και μεγάλα παιδιά