Παρακάτω μπορείτε να δείτε το φετινό πρόγραμμα των ομιλιών και των performances:

Πέμπτη 18:00

Performance
Gianmaria Andreetta, HolyWater(διάρκεια: 25-35 λεπτά)

Ο καλλιτέχνης προσκαλεί το κοινό σε μια τελετουργία εξαγνισμού του νερού.
Η performance Holy Water είναι μέροςτων Independent projects της Art Athina από τους 3 137

Παρασκευή-Κυριακή 18:00-20:00

Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Ερωτήματα(διάρκεια: 2 ώρες)

Με αφορμή την παρουσίαση της οπτικοακουστικής εγκατάσταση «Ρωτώντας» (2014) η Κατερίνα Ζαχαροπούλου παρουσιάζει στον χώρο της έκθεσης την ξενάγηση-δράση «Ερωτήματα». Η εικαστικός μιλά για τα 25 πρόσωπα (καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης, συγγραφείς, συλλέκτες) που περιλαμβάνονται στο έργο και καλεί τους θεατές-ακροατές να επιλέξουν μία ερώτηση που κατά την κρίση τους ανταποκρίνεται στην καταγεγραμμένη απάντηση των επιλεγμένων προσώπων. Στόχος είναι η ενεργοποίηση ενός διαλόγου που διερευνά τις δυνατότητες επανερμηνείας των καιρών που πέρασαν και κατανόησης εκείνων που έρχονται.

Παρασκευή 19:00

Petra-Luna, TheDome

HPetra-Luna είναι μια μουσική κολεκτίβα της αυτοσχεδιαστικής μουσικής γνωστή και ως musical ex temporisation.
Το σχήμα παρουσιάζει την μουσική δραστηριότητα της άμεσης / στιγμιαίας μουσικής σύνθεσης που συνδυάζει την επικοινωνία των συναισθημάτων και την οργανική τεχνική με την αυθόρμητη ανταπόκριση στη μουσική που ακούγεται από τα άλλα μέλη του σχήματος, τα οποία συμμετέχουν στο δεδομένο σύνολο.

Η Petra-Luna συστάθηκαν στα Πετράλωνα το 2014 και μέλη τους είναι εικαστικοί που έχουν μουσική παιδεία ή και όχι.

Στο The Dome συμμετέχουν 12 performers.

Παρασκευή-Κυριακή 20:00-21:00

Αγγελος Σκούρτης, Λένε ότι μια δεσποινίδα της Αβινιόν κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας (διάρκεια 40 λεπτά)
Μια ποιητική performance

Σάββατο 15:00

Συνεργατικό πρότζεκτ των Amelia Groom, Angharad Williams, Gianmaria Andreetta και Marion Goix, LEFTOVER (διάρκεια: 5 ώρες)

Το LEFTOVER συνδέει άλλα πρότζεκτ τα οποία συνδυάζουν performance, συγγραφή και γλυπτική. Δημιουργείται γύρω από ένα τραπέζι, το οποίο φιλοξενεί και καταγράφει τα ζωντανά έργα που παρουσιάζονται από τους καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Η performance LEFTOVER είναι μέρος των Independent projects της Art Athina από τους 3 137

Σάββατο 19:00

Ana Sánchez-Colberg, An[ot]her 5: One-Off Dance #7 (διάρκεια: 1 ώρα)

Η παρέμβαση/περφόρμανς An[ot]her 5: One-OffDance #7είναι η επόμενη της σειράς J(us)t 5που έχει δημιουργηθεί από την Ana Sánchez-Colberg για την ομάδαThea treen Corps. Η σειρά εξετάζει τη διαλεκτική σχέση ανάμεσα σε μια σειρά αντιθέτων : προσωπικό /οικείο , ιδιωτικό /δημόσιο, εσωτερικό / εξωτερικό.

Οι θεατές θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή για να τους δοθεί επί τόπουo αντίστοιχος ηχητικός εξοπλισμός.

Τη σειρά περφόρμανς (us)t 5 series επιμελείται ο Θάνος Βόβολης για την CheapArt και το TheatreenCorps

Η Art Athina τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Η εκδήλωση είναι σε διαδικασία ένταξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική” 2014-2020.

Πρόγραμμα Talks Art Athina 2017

Παρασκευή 26 Μαΐου

14. 00 – 15. 00 Παρακολουθώντας και όντας υπό παρακολούθηση: προς μια νέα γενιά δικτυωμένων καλλιτεχνών

Περισσότεροι από 30 νέοι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες προσκλήθηκαν στο πρότζεκτ CITIZENSFIVE που παρουσιάζεται στην Art Athina, μια ευρεία έρευνα της αναδυόμενης videoart που επιμελείται ο AlexanderBurenkov. Toπρότζεκτ ασχολείται με τα τελευταία πέντε χρόνια, όπου ο σύγχρονος κόσμος κυβερνάται από την μετα-αλήθεια και τη διαδυκτιακή οικονομία, τις νέες ανάγκες μετανάστευσης και επανεγκατάστασης καθώς και τις μεταβαλλόμενες έννοιες της ιδιότητας του πολίτη, της εθνικότητας και των αντίστοιχων νέων μορφών αγωνίας που αναδιαρθρώνουν τη ζωή μας. Πώς να ζήσουμε και να εργαστούμε υπό τέτοιες συνθήκες σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από επιτάχυνση των δεδομένων, την πανταχού παρούσα εικόνα και τον νομαδικό τρόπο ζωής; Τι σημαίνει να είσαι πλήρως ορατός στους άλλους και πού μπορεί να καταλήξουν τα θολά όρια μεταξύ της ιδιωτικής και της δημόσιας σφαίρας;

ΑlexanderBurenkov, ανεξάρτητος επιμελητής και κριτικός Τέχνης

16. 00 – 18. 30 Εικόνα-Αντικείμενο: Εκδοτική εφαρμογή

Οι OMMU παρουσιάζουν μια σειρά ομιλιών με επιλεγμένους καλεσμένους, γύρω από το βιβλίο ως μέσο τέχνης. Η ομιλία ανήκει στο διευρυμένη κατηγορία της ΑrtAthina, PUBLICATIONS.

19. 00 – 20. 30 Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου τιμά τη μνήμη του Δημήτρη Μυταρά

Συντονίστρια: Δρ. Λίνα Τσίκουτα, ιστορικός Τέχνης, επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, υπεύθυνη συλλογών Σύγχρονης Τέχνης. Ομιλητές: Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Ομ. καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Άγγελος Αντωνόπουλος, καλλιτέχνης και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Μιχάλης Μανουσάκης, καλλιτέχνης καικαθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Σάββατο 27 Μαΐου

13. 00 – 14. 30 ALTERNATIVE FACTS – Προβολή video

Επιμέλεια MyriamBenSalah, ακολουθεί συζήτηση με την επιμελήτρια και το κοινό

Από την στιγμή πουη σύμβουλος του Donald Trump Kellyanne Conway αναφέρθηκε σε «εναλλακτικά γεγονότα», το «1984» του George Orwell εξαντλήθηκε στο Amazon. Την εποχή της μετα- αλήθειας και της πολιτικής της πραγματικότητας φαίνεται ότι ο όρος «πραγματικότητα» ποτέ δεν ήταν αφηρημένος. Η διείσδυση στον κόσμο της τηλεόρασης του «ριάλιτι» ως μια πολιτική μορφή εκπροσώπησης και η διερεύνηση της προφητείας του cyberpunk, όπου τα γεγονότα μετατρέπονται σε εμπορεύματα, σκοπός αυτών των προβολών είναι να υπογραμμίσουν τη διφορούμενη ρωγμή που χωρίζει τις εμπειρίες από τις αναπαραστάσεις και τις μεταμορφώσεις τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές από ταινίες καλλιτεχνών καθώς και υβριδικά αντικείμενα από την pop κουλτούρα.

Kris Jenner, I love my friends, 1985 4. 03 λεπτά
Nico Young, Status Back Baby, 2015 2. 33λεπτά
MeriemBennani, FLY, 2016 17. 34 λεπτά
Neil Beloufa, Restored Communications, 2017 13:27 λεπτά (απόσπασμα)
Kardashian-Jenner sisters, She loves her friends, 2015 3. 48λεπτά
Sara Sadik, BEASTRON, 2014 2. 24λεπτά
MamaliShafahi, Nature Morte, 2016 4. 23λεπτά
Sara Sadik, ABBOOSTER, 2014 0. 35 λεπτά
Arnaud Dezoteux, Dark meta Reeves, 2016 28. 50λεπτά

15. 00-16. 30 Από το Δίκτυο στην Κοινότητα: Ένα δίκτυο επαγγελματιών του πολιτισμού γεννιέται στο πλαίσιο του προγράμματος TransformingFutureMuseums του BritishCouncil

Οι εμπνευστές του Δικτύου Επαγγελματιών Μουσείων και Πολιτιστικών Οργανισμών συζητούν για την πρωτοβουλία συγκρότησης μιας κοινότητας που επιδιώκει να συμβάλει δυναμικά στην ευημερία των μουσείων και των ανθρώπων τους.

Εισαγωγή από τους: Μαρία Παπαϊωάννου, Arts Manager, British Council και Σοφία Χανδακά, Network Coordinator, British Council. Συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

17. 00-19. 00 Το μέλλον των ανεξάρτητων πολιτιστικών πρωτοβουλιών και project spaces

Κατά πόσο το μοντέλο ανεξάρτητης και συνεργατικής καλλιτεχνικής και επιμελητικής προσέγγισης παρέχει μια ενδιαφέρουσα αφετηρία για να σκεφτούμε τι συμβαίνει στον κόσμο της τέχνης και προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, διαχείρισης και τελικά παραγωγής;

Συντονισμός: Δέσποινα Ζευκιλή, κριτικός Τέχνης – διευθύντρια σύνταξης του περιοδικού “Αθηνόραμα” και Ξένια Καλπακτσόγλου, επιμελήτρια- καλλιτεχνική σύμβουλος Art Athina

Συμμετέχοντες: Νεωτερισμοί Τουμάζου (Μαρία Τουμάζου, Μαρίνα Ξενοφώντος, Ορέστης Λαζούρας), Έλενα Παπαδοπούλου, ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ινστιτούτου Σύγχρονης ΤέχνηςRadioAthènes, 3 137artistrunspace (ΠάκυΒλασσοπούλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου)

Κυριακή 28 Μαΐου

13. 00 – 14. 00 Κοινωνική Καινοτομία και Νέες Μορφές Συνεργασίας

Η New Wrinkle είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με βασικό άξονα της τη διερεύνηση της κοινωνικής καινοτομίας. Στόχος της είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία προγραμμάτων διαπολιτισμικότητας, εκπαίδευσης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, τα οποία προωθούν νέες μορφές σχέσεων και συνεργιών μεταξύ φορέων και ιδιωτών σε διεθνές επίπεδο.

Ομιλητές: Γιώργος Διβάνης, Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Δάφνη Ζουμπουλάκη

14. 00 – 15. 30 Μετάβαση στην EUphoria

Μια γνωριμία με την Ελευσίνα 2021- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ελευσίνας 2021 θα παρουσιάσει το σκεπτικό της πρότασης με την οποία η Ελευσίνα κέρδισε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, τη δομή, το όραμα και τους στόχους του καλλιτεχνικού προγράμματος, καθώς και τα καλλιτεχνικά και θεωρητικά ζητήματα που αυτό εγείρει, σε μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Ομιλήτρια: Κέλλυ Διαπούλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ελευσίνας 2021- Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Πάνω στη Γη, Κάτω από τα Σύννεφα

Αισχύλεια 2017

Παρουσίαση Έργου

Η εικαστικός Δανάη Στράτου και η ιστορικός τέχνης Αλεξάνδρα Κοροξενίδη συζητούν για τη sitespecific εγκατάσταση της Στράτου Πάνω στη Γη, Κάτω από τα Σύννεφα, η οποία θα εκτίθεται από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2017.

Συντονισμός: Γωγώ Βουδούρη, Medianeras.

16. 00 – 18. 00 Συμφωνία Χωρίς Αρχές

Συζήτηση με την Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών για τη διαδικασία της έρευνας και έκθεσης που παρουσιάζει στο iset (Iνστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης) υπό τον τίτλο Συμφωνία Χωρίς Αρχές – Προς μια ιστορία για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Από το θεσμικό, στο αντιθεσμικό και το εξωθεσμικό. Η έρευνα έχει ως αφετηρία τη δεκαετία του ’90 και με αφορμή τη δημιουργία της Art-Athina εκείνη την περίοδο η συζήτηση εξετάζει τον χώρο των γκαλερί και της αγοράς τότε.

Συντονισμός: Γαλήνη Νόττι, επιμελήτρια εκθέσεων, Ομιλητές: Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών, Ελπίδα Καραμπά: θεωρητικός Τέχνης – επιμελήτρια εκθέσεων, Γλυκερία Σταθοπούλου: ιστορικός Τέχνης, Δέσποινα Ζευκιλή, κριτικός Τέχνης – Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού ‘Αθηνόραμα’, Γιάννης Παπαδόπουλος, εικαστικός

 


Πληροφορίες έκθεσης: Η ανανεωμένη Art Athina 2017 στο Γήπεδο Tae Kwon Do – 26 – 28/5