Η Gallery genesis παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του ARNE FRIFARAREDreamtime journey” από την Τρίτη

8 Μαρτίου 2011.

Η γλώσσα του ζωγράφου ποιητή Arne Frifarare

Carpaccio ήταν το όνομα ενός νεαρού αναγεννησιακού ζωγράφου από τη Βενετία που απαθανάτισε την πόλη και τους κατοίκους της σαν μια αέναη και ατέρμονη ιστορία.

Γλιστρώντας ήσυχα μέσα από τα στενοσόκακα, περνώντας ανάμεσα στις πολυάνθρωπες πλατείες, αποτυπώνοντας τη μοναξιά των αρχόντων που είχαν κλειστεί στα παλάτια τους και περιγράφοντας με τρυφερότητα την προετοιμασία του καρναβαλιού με τις ατέλειωτες ευκαιρίες που προσφέρει για ανώνυμη διασκέδαση.

Μόλις λίγες εκατοντάδες μίλια πιο βόρεια, στη Σουηδία, άλλες δολοπλοκίες και συνομωσίες, παιχνίδια έρωτα και πάθους παιζόντουσαν σε ένα λιγότερο γραφικό περιβάλλον.

Ο Arne Frifarare ξαναζωγραφίζει την ιστορία σαν ένας σύγχρονος Carpaccio, που κατέχει το κλειδί που οδηγεί στο δωμάτιο του αιώνιου φωτός, εκεί που το κάθε τι ξαναεμφανίζεται ελαφρά μεταλλαγμένο.

Ο ζωγράφος της ευλάβειας, που θεώρησε τον εαυτό του ως εργαλείο του θεού, προσφέρει γενναιόδωρα από το κελάρι του στους σημερινούς συντρόφους του. Ασβεστωμένοι τοίχοι πίστης, ελπίδας και προσευχών για συγχώρεση, γονατίζουν κάτω από τις κορυφογραμμές των βουνών, παλεύοντας να ξεπεταχτούν μέσα από τη γη. Ο Arne Frifarare κινείται άνετα και αναγκαία, δια μέσου της ιστορίας και ανάμεσα στα δωμάτια του “τότε” και του “τώρα”.

Για μας ανανεώνει το ποίημα, το παραμύθι και την φαντασία ως μέσα για να κατακτήσουμε τη ζωή.

Susanna Slöör
Κριτικός τέχνης / Στοκχόλμη