Το εντυπωσιακό  και καλοδιατηρημένο ρωμαϊκό μωσαϊκό δημιούργησε έκπληξη ακόμα και στους αρχαιολόγους, καθώς εντοπίστηκε περίπου ένα αιώνα μετά την ανακάλυψη των ερειπίων μιας βίλας του 3ου μ.Χ αιώνα, σε λοφώδη περιοχή πάνω από την πόλη Νεγκράρ ντι Βαλπολιτσέλα.

Μετά από εκείνη την ανακάλυψη, το 1922, ο χώρος σχεδόν εγκαταλείφθηκε έως ότου μια ομάδα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, Καλών Τεχνών και Τοπίων της Βερόνας άρχισε ξανά τις ανασκαφές, το περσινό καλοκαίρι. Η ομάδα εργάστηκε στον αρχαιολογικό χώρο τον Οκτώβριο και ξανά το Φεβρουάριο, προτού οι εργασίες σταματήσουν λόγω πανδημίας του COVID – 19. Το εντυπωσιακό μωσαϊκό ανακαλύφθηκε λίγα μέτρα κάτω από το χώμα ενός αμπελώνα, μόλις μία εβδομάδα από την επανεκκίνηση της ανασκαφής.

«Μετά από αμέτρητες δεκαετίες άκαρπων προσπαθειών, μέρος του δαπέδου και των θεμελίων της ρωμαϊκής έπαυλης στα βόρεια της Βερόνας που ανακαλύφθηκε από ακαδημαϊκούς πριν από έναν αιώνα, επιτέλους ήρθε στο φως» ανακοίνωσαν οι αρχές της Νεγκράρ ντι Βαλπολιτσέλα στον επίσημο λογαριασμό της πόλης στο Facebook.

«Η Εφορεία θα συνεργαστεί τώρα με τους ιδιοκτήτες του κτήματος και το δήμο για βρουν τους κατάλληλους τρόπους ώστε αυτός ο αρχαιολογικός θησαυρός, που ήταν κρυμμένος ακριβώς κάτω από τα πόδια μας, να γίνει προσβάσιμος στο κοινό», γράφει  η σχετική ανάρτηση.