Μια από τις κορυφαίες μορφές της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, ο Άρης Κωνσταντινίδης συνδύασε τον στοχαστικό του μοντερνισμό με το αρχαϊκό και το λαϊκό στοιχείο. Με το αρχιτεκτονικό, καθώς και με το πλούσιο συγγραφικό, του έργο, οραματίστηκε και υπηρέτησε μια σύγχρονη αρχιτεκτονική, που πηγάζει από τις ανάγκες του τόπου, εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον και διαμορφώνει μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική γλώσσα.

Όπως σημειώνει η επιστημονική επιμελήτρια του τόμου, Ντίνα Βαΐου, «τα μεγάλα και τα μικρά έργα του Άρη Κωνσταντινίδη, καθώς και τα γραπτά του, τα σκίτσα και οι φωτογραφίες του, είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές αρχιτεκτόνων» και αναδεικνύουν «ζητήματα που παραμένουν επίκαιρα: λιτότητα στην έκφραση και τη χρήση των υλικών, ένταξη στον τόπο και το τοπίο, σημασία του ελάχιστου». Ο Σταύρος Πετσόπουλος γράφει για τα χρόνια της εκδοτικής τους συνεργασίας και τα βιβλία του Κωνσταντινίδη ως συνέχεια του αρχιτεκτονικού του έργου, ενώ η Ελένη Λιβάνη εξετάζει τις επιρροές στη σκέψη και το έργο του, επισκοπώντας τα ταξίδια του στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Σουζάνα Αντωνακάκη προσεγγίζει το αρχιτεκτονικό του έργο, με άξονες τη γεωμετρία, τον ποιητικό λόγο, τις δεσμεύσεις και την ελευθερία, ενώ ο Στέλιος Γιαμαρέλος επαναπροσεγγίζει τη σχέση μας με τα έργα του Κωνσταντινίδη όπως έχει δομηθεί μέσα από τις φωτογραφίες του ίδιου του δημιουργού τους. Η Αμαλία Κωτσάκη εξετάζει τη σχέση του Κωνσταντινίδη με τη λαϊκή αστική αρχιτεκτονική, ο Λεωνίδας Κουτσουμπός αναλύει την έννοια της διάταξης στο έργο του και ο Παντελής Μπουκάλας γράφει για τον διανοούμενο Άρη Κωνσταντινίδη. Τέλος, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, μέσα από ένα γράμμα του Άρη Κωνσταντινίδη προς αυτόν, μας μιλάει για τη σχέση του με τον πατέρα του. Ο τόμος συμπληρώνεται με πλούσιο εικονογραφικό υλικό (φωτογραφίες και σχέδια έργων του Κωνσταντινίδη, σημειώσεις και σκίτσα, εξώφυλλα βιβλίων κ.ά.).

Η σειρά «Πρόσωπα Άξια Τιμής» αποτελεί το εκδοτικό αποτύπωμα του ομώνυμου κύκλου εκδηλώσεων που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής. Σκοπός είναι να τιμηθεί η μνήμη προσωπικοτήτων από τον χώρο του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών, που με το έργο και τη δράση τους επέδρασαν καθοριστικά στον χώρο τους και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν επίσης: Λορέντζος Μαβίλης: πολιτικός, ποιητής, εθνικός ήρωας (2013), Γ.Π. Σαββίδης: 20 χρόνια μετά (2016), Παύλος Μπακογιάννης: αφιέρωμα στη μνήμη της (2017), Έλλη Λαμπρίδη: αφιέρωμα στη μνήμη της (2018), Νίκος Βέης: ο σοφός της λεπτομέρειας (2018), Σπύρος Ασδραχάς (2019).

Άρης Κωνσταντινίδης, επιστημονική επιμέλεια: Ντίνα Βαΐου, γράφουν: Σταύρος Πετσόπουλος, Ελένη Λιβάνη, Σουζάνα Αντωνακάκη, Στέλιος Γιαμαρέλος, Αμαλία Κωτσάκη, Λεωνίδας Κουτσουμπός, Παντελής Μπουκάλας, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία