«Ένα βρετανικό σύνολο με λαμπερό ήχο, τέλειο συντονισμό και εξαιρετικό γούστο. Παίζουν έξοχα μαγεύοντας με τη μουσική τους» – American Record Guide

«Ένα μείγμα δεξιοτεχνίας “υψηλών οκτανίων”, γαλήνιας λυρικότητας, ηχητικού πλούτου και άψογου συγχρονισμού» – Gramophone Magazine

Mε αυτά τα επαινετικά σχόλια υποδέχτηκε η διεθνής κριτική το Aquarelle Guitar Quartet, ένα από τα σπουδαιότερα κουαρτέτα με κιθάρες της εποχής μας. Με ορμητήριο το Μάντσεστερ, τα τέσσερα μέλη του, ο Mike Baker, ο Βασίλης Μπέσας, ο James Jervis και ο Rory Russell, παρουσιάζουν το ευρύ ρεπερτόριό τους σε κορυφαία συμφωνικά κέντρα της Ευρώπης και της Άπω Ανατολής.

Θα βρεθούν στο Μέγαρο για μία και μοναδική συναυλία το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στις 20:30 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος αφιερωμένη σε έναν από τους σπουδαιότερους κιθαριστές του 20ού αιώνα, τον Γάλλο Roland Dyens [Ρολάν Ντυένς], που «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας (1955-2016). Ερμηνευτής γεμάτος πάθος με γοητευτική σκηνική παρουσία, αλλά και εμπνευσμένος συνθέτης και ιδιοφυής διασκευαστής, υπήρξε ένας ιδιαίτερα αγαπητός καλλιτέχνης στο ελληνικό κοινό –καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη–, ενώ αφιέρωσε έργα του σε έλληνες δεξιοτέχνες.

Το Αφιέρωμα στον Ρολάν Ντυένς στο πλαίσιο των Κύκλου Κιθάρες και Vive la France! συνεχίζεται στις 17 Μαρτίου με τη συναυλία της Έλενας Παπανδρέου, του Duo Melis (Susanna Prieto, Αλέξης Μουζουράκης) και της Ορχήστρας Academica Αθηνών υπό τον μαέστρο Νίκο Αθηναίο.

– Μια βραδιά για τον Roland Dyens

Η πλούσια εργογραφία του Ντυένς αποτελείται ως επί το πλείστον από συνθέσεις για σόλο κιθάρα καθώς και από κομμάτια για κιθαριστικό κουαρτέτο ή κιθαριστικό σύνολο. Κάποια αποτελούν διασκευές δικών του συνθέσεων ή έργων γνωστών ομότεχνών του. Από τα κουαρτέτα αυτά, στο πρώτο μέρος της συναυλίας του Aquarelle Guitar Quartet στο Μέγαρο, θα ακουστούν το Soleils levants (Ανατέλλοντες ήλιοι, 2008), που είναι αφιερωμένο στην Ένωση Κιθαριστικών Συνόλων της Ιαπωνίας, το Ville d’Avril (Πόλη τ’ Απρίλη, 1999), ένα έργο αφι­ερωμένο στον Μπορίς Βιάν και το πενταμερές Hamsa (Πέντε –στα αραβικά–, 1998), μια σύνθεση σαγηνευτικής πολυχρωμίας.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει τα έργα: Comme un rond d’eau (Όπως ένας υδάτινος κύκλος, 2013), αφιερωμένο στο Tetra Guitar Quartet, Alfonsina y el mar (Η Αλφονσίνα και η θάλασσα), που είναι διασκευή του ομότιτλου κοσμαγάπη­του τραγουδιού των Φέλιξ Λούνα και Αριέλ Ραμίρεζ, Filmaginaires (Μουσική σε αναζήτηση των εικόνων, 2012) –αφιερω­μένο στο Fredonia Guitar Quartet– και Brésils (2002), ένα κιθαριστικό εγκώμιο στη λαϊκή μουσική της Βραζιλίας.

– Aquarelle Guitar Quartet

Ιδρύθηκε στο Βασιλικό Μουσικό Κολέγιο του Μάντσεστερ, το 1999. Απαρτίζεται από τους Michael Baker [Μάικλ Μπέικερ], Βασίλη Μπέσα, James Jervis [Τζέιμς Τζέρβις] και Rory Russell [Ρόρυ Ράσσελ]. Έχει εμφανιστεί στις σπουδαιότερες αίθουσες συναυλιών στο Ηνωμένο Βασίλειο (Περθ, Ουίγκμορ Χολ, Άγιος Μαρτίνος των Αγρών, Μπρίτζουοτερ Χολ). Το Aquarelle Guitar Quartet έχει δώσει συναυλίες στην Ευρώπη (Γερμανία, Ισπανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Πολωνία, Ιρλανδία) και στη Νότια Κορέα.

Παρουσιάζει έργα από όλο τον κόσμο, και το ρεπερτόριό του εκτείνεται από την Αναγέννηση έως τις μέρες μας. Διάσημοι συν­θέτες (Κάρλος Ραφαέλ Ριβέρα, Φίλιπ Χάουτον, Στήβεν Ντόντγκσον, Νικίτα Κόσκιν κ.ά.) έχουν προσκαλέσει το Κουαρτέτο να παίξει έργα τους, το οποίο έχει ερμηνεύσει σε παγκόσμια πρώτη το Danças nativas της βραζιλιάνας συνθέτριας Κλαρίς Ασσάντ, υποψήφιο για Latin Grammy καλύτερης σύνθεσης κλασικής μουσικής 2009. Τα μέλη του Κουαρτέτου κάνουν διασκευές σε έργα από διάφορα μουσικά είδη, από τον Ζισμόντι μέχρι τον Μούσοργκσκι κι από τον Ροσσίνι μέχρι την κινηματογραφική μουσική του Ρουίτσι Σακαμότο. Έχουν πλούσια δισκογραφία. Πολλές ηχογραφήσεις τους έχουν αποσπάσει τα ενθουσιώδη σχόλια του διεθνούς μουσικού Τύπου.

Το πρόγραμμα αναλυτικά

ROLAND DYENS (1955-2016)
Soleils levants [Ανατέλλοντες ήλιοι] (2008)
I. Rising
II. Suns

Ville d’Αvril [Πόλη τ’ Απρίλη] (1999)
I. L’Écume d’un jour …
II. En avant la zizique !

Hamsa [Πέντε] (1998)
I. Première Nouvelle
II. Ballade en Fauré
III. La Pomposa
IV. Sol Lassitude
V. Tunis, Tunisie

Διάλειμμα

ROLAND DYENS
Comme un rond d’eau [Όπως ένας υδάτινος κύκλος] (2013)

ΑRIEL RAMIREZ (διασκευή: R. Dyens) (1921-2010)
Alfonsina y el mar [Η Αλφονσίνα και η θάλασσα]

ROLAND DYENS
Filmaginaires [Μουσική σε αναζήτηση των εικόνων] (2008)

Brésils [Βραζιλίες] (2002)
I. Da Natureza
II. Chorô Legal
III. Marchinha do ceù
IV. Modinhazùl
V. O spirito do João
VI. Xaxarê


Φωτογραφία: ©Daniel Killoran