Σε σύνολο 715 ταινιών που υποβλήθηκαν, 119 ταινίες από 38 συνολικά χώρες διανθίζουν το διαγωνιστικό πρόγραμμα και το πανόραμα του φεστιβάλ. Από την Ευρώπη, τις Ην. Πολιτείες, ως την Ιαπωνία και Νιγηρία, οι σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες αναπλάθουν δημιουργικά και καινοτόμα την πραγματικότητα της εποχής τους .

Η έξοχη παραβολή της ταινίας Η Τυφλή Βάισα (Blind Vaysha, NFB) του Theo Ushev -και υποψήφια στα φετινά βραβεία Όσκαρ- ξετυλίγει την ιστορία μας κοπέλας που βλέπει το παρελθόν και το μέλλον, αλλά ποτέ το παρόν. Η Špela Čadež από την Σλοβενία με τον Νυχτογέρακα (Nighthawk, Bonobostudio 2016) διεισδύει σε ένα πορτρέτο αλκοολικού ασβού, ο Koji Yamamura αναπλάθει την Παρέλαση του Eric Satie με ντανταϊστικό τρόπο (Satie’s Parade, Ιαπωνία 2016), ενώ οι Shaun Clark & Kim Noce μεταφέρουν τον σαιξπηρικό Οθέλλο σε μια ιδιαίτερη ταινία μικρού μήκους (Neck & Neck, Ην. Βασίλειο).

4 ταινίες μεγάλου μήκους animation προβάλλονται στην Κέρκυρα κατά τη διάρκεια του φετινού Be There! Corfu Animation Festival. Σε πανελλήνια πρεμιέρα, η ταινία Μπάρκλεϊ του Li-Wei Chiu (Ταϊβάν) διηγείται την ιστορία ενός παιδιού σε μια πολιτεία ζώων που ο ανθρώπινος κύριός τους επικαλείται ψεύτικες μαγικές ιδιότητες για να κυριαρχήσει. Η Ισπανική ταινία Ψυχοναύτες των Pedro Rivero & Alberto Vazquez , βραβευμένη με το φετινό βραβείο Goya, είναι μια περιπλάνηση ενηλίκων σε έναν κόσμο Αποκάλυψης, ενώ η γαλλική ταινία Άνταμα (Simon Rouby) για ένα 12χρονο παιδί από την Αφρική στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επίσης σε πανελλήνια πρεμιέρα, και μια δεύτερη ισπανική ταινία με κούκλες για τον διάσημο ληστή Κουκουράτσα (Juan Alonso & Hector Pisa) συμπληρώνουν το πρόγραμμα.

Η πραγματικότητα των προσφύγων εμπνέει ταινίες όπως το Πρόσφυγας (Ayhan Ünlü, Τουρκία), το ντοκιμαντέρ Φωνές του επέκεινα από τις φυλακές του Μάνους (No-Go Zone, Atelier Collectif, Βέλγιο), ενώ οι πρωτοπόροι κινηματογραφιστές των Βαλκανίων αδελφοί Μανάκη αποτελούν το θέμα της ταινίας Μέρι: Ταξίδι με επιστροφή του Zharko Ivanov (ΠΓΔΜ, 2015).

Το νέο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους για παιδιά περιλαμβάνει 19 ταινίες animation από Πολωνία, Εσθονία, Ρωσία, Τσεχία, Κορέα, Κολομβία και αλλού αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι οι ανεξάρτητοι δημιουργοί φτιάχνουν ταινίες για παιδιά που μαζί ψυχαγωγούν και μιλούν με επιτυχία για θέματα “ενηλίκων” (μισαλλοδοξία, ταυτότητα, περιβάλλον, απώλεια).

Ο διακεκριμένος Έλληνας δημιουργός και φίλος του φεστιβάλ Παναγιώτης Ράππας συμμετέχει με την νέα του ταινία Δημιουργώντας τον Ορφέα, ενώ στο διαγωνιστικό τμήμα οι Χρήστος Μπουραντάς (Aurelia), Άγγελος Παπαντωνίου (Mrs. Metro), Joan Zhonga (Εθνοφοβία) και Νίκος Ραδαίος (Vitatio (Νίκος Ραδαίος) ανατέμνουν την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Φοιτητικές ταινίες από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιόνιου Παν/μίου (I’m not a number, Άννα Κοκκίνου, Μήνας του μέλιτος, Μάγδα Κανδυλιάρη), και το ΤΕΙ Γραφιστικής Αθηνών (Lunacy, Μιχάλης Βαζίκας) συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα, ενώ για πρώτη φορά φέτος το φεστιβάλ καθιερώνει Ελληνικό Πανόραμα, στηρίζοντας τις ελπιδοφόρες προσπάθειες Ελλήνων δημιουργών animation. Ανάμεσά τους η ταινία Stretching the Boundaries της Κλεοπάτρας Κοραή, που διακρίθηκε στο εξωτερικό, αλλά και με άρωμα ρεμπέτικου Οι πρωθυπουργοί του Στέφανου Χαχαμίδη.

Το 6ο Be there! Corfu Animation Festival θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα, 29 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2017.

Κατεβάστε τον πλήρη κατάλογο των επιλεγμένων ταινιών, καθώς και φωτογραφίες των ταινιών σε υψηλή ανάλυση από τον σύνδεσμο http://tinyurl.com/jll2zu8

Παραγωγή: ANIMATE CORFU
Διοργάνωση: Great Events