Η Απολογία του Σωκράτη στη σημαντικότερη πνευματική Δίκη των αιώνων απ’ την πέννα του κορυφαίου μαθητή του, του Πλάτωνα. Η ουσιαστική δικαίωση του φιλοσόφου που όρισε την πορεία της Σκέψης εσαεί, και το ανέκκλητο γεγονός της θανατικής του καταδίκης: Τραγικές αντινομίες που βασανίζουν κ’ ύστερα από δυόμιση χιλιετίες τις συνειδήσεις, μ’ επακόλουθο να συγκροτούνται ακόμα «υποδειγματικά» δικαστήρια ανά τον κόσμο, με την ελπίδα μιας δικαιότερης επιτέλους ετυμηγορίας…

Μπρος στο κριτήριο, ο Σωκράτης υπερασπίστηκε ανυποχώρητος τις Αλήθειες του, επιμένοντας ότι «την ώρα της πράξης ένα μόνο να κοιτάη κανείς, αν δίκαια ή άδικα ενεργή κι όχι να λογαριάζη τα ρίσκα της ζωής ή το θάνατο», με μόνο οδηγό τον Ορθό Λόγο – άλλο που κατά βάθος τό ᾽ξερε και το φώναζε ανοιχτά, πως: «Η κακογλωσσιά κι ο φθόνος θα με φάνε, που κ’ ένα σωρό ενάρετους ανθρώπους φάγαν και θενά φάνε – σιγά σ᾽ εμένανε μη σταματήσουν»!

Μια μοναδική ευκαιρία προσπέλασης της αρχαίας πηγής, με παράλληλη νεοελληνική απόδοση, αναλυτικά σχόλια για την κατανόηση των ύψιστων φιλοσοφικών νοημάτων που αποκαλύπτονται, κ’ εμπεριστατωμένη εισαγωγή για τη μορφή του Σωκράτη, τις ιδέες του, καθώς και τα νομικά, δικονομικά και φιλολογικά ζητήματα που θέτει η Απολογία.

Σημείωμα του εκδότη

399 π.Χ. – Ο Σωκράτης πίνει το κώνειο.

Πώς η πιο δημοκρατική πόλη στην ανθρώπινη ιστορία σκότωσε τον αξιότερο πολίτη της;

Το 404 π.Χ. οι Αθηναίοι χάνουν τον Πελοποννησιακό πόλεμο και κυβερνώνται για 8 μήνες από την κατοχική κυβέρνηση των Τριάκοντα Τυράννων που επιβάλλουν οι νικητές Σπαρτιάτες.

Μετά την επάνοδο της Δημοκρατίας οι Αθηναίοι αναζητούν εξιλαστήριο θύμα για τα δεινά τους…

Ο Σωκράτης, ο σοφότερος πολίτης της Αθήνας, κατηγορείται ότι διαφθείρει τους νέους και ότι δεν λατρεύει τους πατροπαράδοτους θεούς, αλλά εισάγει νέους. Καλείται σε απολογία στο δικαστήριο.

Ο Πλάτων, ο σημαντικότερος μαθητής του Σωκράτη, καταγράφει την απολογία του δασκάλου του, σ’ ένα κείμενο που έμελλε να αλλάξει για πάντα την ιστορία της σκέψης, της ηθικής, της πολιτικής και της μεταφυσικής.

Η Απολογία είναι ένα κείμενο υψηλής λογοτεχνικής αξίας που συνδυάζει γενναίο στοχασμό, χιούμορ μπροστά στον θάνατο, απαράμιλλη αυτοκυριαρχία και ενδελεχή διαλεκτικό έλεγχο των κατηγόρων από τον Σωκράτη, ο οποίος συνεχίζει να δρα και να μιλά όπως έκανε ακριβώς στην αγορά, συνομιλώντας με τους συμπολίτες του. Η δίκη και ο επερχόμενος θάνατος δεν επηρέασαν καθόλου τον Σωκράτη.

Η Απολογία Σωκράτους του Πλάτωνα είναι ένα Μανιφέστο ατομικής ηθικής και η κορυφαία αναμέτρηση ενός ανθρώπου με τον θάνατο στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού.

Ο 70χρονος Σωκράτης θέτει το διαχρονικότερο ερώτημα προς τον άνθρωπο: «Είσαι διατεθειμένος να υπερασπιστείς με επιχειρήματα τις ιδέες σου, ενώ ξέρεις ότι αυτές θα είναι η αιτία του θανάτου σου;»

Η δίκη και ο θάνατος του Σωκράτη συγκλόνισαν τον Πλάτωνα και τον κινητοποίησαν να γράψει τους περίφημους διαλόγους του, τα κορυφαία φιλοσοφικά έργα όλων των εποχών.

Απολαύστε ένα από τα δέκα σημαντικότερα βιβλία όλων των εποχών σε μετάφραση του Στάντη Αποστολίδη, ο οποίος γράφει και μια κατατοπιστική εισαγωγή και σχόλια που βοηθούν τον αναγνώστη να «συνδεθεί» με το κείμενο και την Αθήνα της εποχής εκείνης.

-Κ. Δαρδανός