«Σε αγαπάμε όλοι μας μεγάλοι και παιδιά, γιατί εσύ Φλεβάρη μου φέρνεις… την Αποκριά»! Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών γιορτάζει τις Απόκριες στον ανοιχτό χώρο του Αισθητικού Δάσους Υμηττού (δίπλα στη Μονή Καισαριανής), με παραδοσιακά έθιμα, παιχνίδια και τραγούδια, στη νέα μουσικοπαιδαγωγική παράσταση «Γύρω-γύρω μήνες», από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος.

Η παράσταση παίρνει αφορμή από το παραδοσιακό παραμύθι «Η κυρά Καλή και οι 12 μήνες» και κάθε μήνα και κάθε εποχή φέρνει στο επίκεντρο παραδοσιακά έθιμα και παιχνίδια της αυλής.

Τον Φεβρουάριο, κεντρικό θέμα της παράστασης είναι φυσικά οι Απόκριες! Τα παιδιά γνωρίζουν τον Κουτσό, τον Κούντουρο ή Κούτσουρο ή Κουτσο-Φλέβαρο και μαζί τα έθιμα που φέρνει η Αποκριά και που γιορτάζονται ακόμα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας για να καλοπιάσουν τα κακά πνεύματα ή για να φέρουν καλή τύχη. Τα παιδιά μαθαίνουν για τα «καρναβάλια», τις «μουτσούνες» και τις «καμουζέλες», αναπαριστούν το έθιμο των «Κουδουνάτων», γιορτάζουν με παιχνίδια και τραγούδια, συμμετέχοντας ενεργά στην παράσταση, με μουσικά και διαδραστικά παιχνίδια.

Η παράσταση «Γύρω-γύρω μήνες» δημιουργεί κάθε φορά μια χαρούμενη γιορτή για την εποχή που διανύουμε. Τα θεατρικά και μουσικά παιχνίδια αντλούν έμπνευση από τη λαογραφία, από παραδοσιακά έθιμα, ιστορίες, παραμύθια και παροιμίες. Τα πρωτότυπα σκηνικά αντικείμενα, μουσικά όργανα, κούκλες, καπέλα ακολουθούν την παράσταση σε κάθε διαφορετική εποχή και σε κάθε διαφορετικό περιβάλλον.

Ο σκηνοθέτης και μουσικός Πέτρος Δαμουλής έγραψε το παραμύθι σε έμμετρο λόγο, δένοντάς τον με παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα ακούσματα, που φέρνουν στη σκηνή ήχους και εικόνες από τη φύση. Η μουσικοπαιδαγωγός Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη συνέλεξε και επιμελήθηκε το λαογραφικό υλικό, η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-ειδικευμένη στο Drama in Education, σχεδίασε και δίδαξε τα έθιμα ως θεατρικά παιχνίδια, η ηθοποιός και υπεύθυνη παραγωγής Χρύσα Διαμαντοπούλου συνέθεσε το εκτός παραμυθιού υλικό. Μαζί φρόντισαν ώστε η συμμετοχή των παιδιών να είναι ουσιαστική και άμεση.

Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει η κυρά Καλή και φτάνει στο παλάτι του γέρο-Χρόνου, όπου γνωρίζει και συστήνει μήνες και εποχές, με παινέματα, με βλέμμα ξύπνιο και ανοιχτή καρδιά, με έμφαση στα ξεχωριστά χαρίσματα. Αναδεικνύει τα καλούδια σε κάθε έναν από τους μήνες που συναντά, τον ευχαριστεί για τα δώρα που προσφέρει και για τις ομορφιές του.

Οι συντελεστές της παράστασης:

Κείμενο Παραμυθιού-Σκηνοθεσία-Μουσική: Πέτρος Δαμουλής
Σύλληψη Ιδέας – Έρευνα Υλικού: Χρύσα Διαμαντοπούλου
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Δάφνη Καμμένου και Ελένη Κουτσιούμπα
Έρευνα, επιλογή, επιμέλεια λαογραφικού υλικού, δραστηριότητες για εκπαιδευτικούς: Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη, μουσικοπαιδαγωγός
Επιμέλεια κίνησης – Βοηθός σκηνοθέτη: Τατού Αγγελική Δέδε
Ιδέα-κατασκευή σκηνικού: Πέτρος Δαμουλής
Σκηνικά αντικείμενα: Ανδριάνα Βλάχου, Kέλλυ Κουλουριώτου
Κατασκευή κούκλας & ζωγραφιά σκηνικού: Μαργαρίτα Τζαννέτου
Επιστημονική σύμβουλος – διδασκαλία διαδραστικού μέρους: Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-εξειδικευμένη στο DRAMA IN EDUCATION
Ζωντανή μουσική: ομάδα Μικρός Νότος
Υπεύθυνη παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Περισσότερα για τη μουσικοπαιδαγωγική παράσταση Γύρω-γύρω μήνες στο: http://goo.gl/PIVVvU