Μεγάλος τεχνίτης, ταπεινός και μοναχικός από επιλογή. Ο αποκαλούμενος «συνθέτης του Θεού» Άντον Μπρούκνερ, είναι μεταξύ των δημιουργών που σφράγισαν τον ύστερο ρομαντισμό. Στις 6 Μαΐου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής ερμηνεύει την Συμφωνία αρ. 8 σε ντο ελάσσονα, γνωστή και ως «Αποκαλυπτική».

Η Όγδοη Συμφωνία, η τελευταία που ολοκλήρωσε ο Αυστριακός συνθέτης είναι αδύνατον να εγκλωβιστεί στις στενωπούς της ερμηνείας, ενώ δεν παύει να εκπλήσσει τους ακροατές με το στοχαστικό βάθος και τη σφοδρή της εκφραστικότητα. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος, επιστρέφει στο πόντιουμ της Ορχήστρας για να διευθύνει μια δική του μείξη της πρώτης και δεύτερης έκδοσης του έργου, αναδεικνύοντας τη μουσική του δύναμη. Η συναυλία υπόσχεται έναν καταιγισμό ερεθισμάτων, μια πνευματική εμπειρία υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, ιδανική για όσους επιθυμούν να βυθιστούν στο μαγικό σύμπαν του Μπρούκνερ.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

ΑΝΤΟΝ ΜΠΡΟΥΚΝΕΡ (1824–1896)
Συμφωνία αρ. 8 σε ντο ελάσσονα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Βασίλης Χριστόπουλος

Το σχόλιο του μαέστρου

Η Ογδόη Συμφωνία του Μπρούκνερ είναι και η πλέον μνημειώδης του. Με διάρκεια περίπου μιάμισης ώρας συγκαταλέγεται στα εκτενέστερα – και πιο αγαπημένα – έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου και αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους ερμηνευτές. Ενδιαφέρον είναι πόσο ο συνθέτης, παρά την τεράστια επιτυχία της Εβδόμης του Συμφωνίας, είχε μεγάλη ανασφάλεια ως προς αυτό το έργο, επηρεάστηκε πολύ από την (εν μέρει δικαιολογημένη) αυστηρότατη κριτική του μαέστρου Χέρμαν Λέβι και αναθεώρησε εκ βαθέων την σύνθεση. Στην συναυλία της 6ης Μαΐου θα παρουσιάσουμε μία μείξη της πρώτης εκδοχής του 1887 με την αναθεώρηση του 1890, με στόχο την βέλτιστη δραματουργική υποστήριξη και ανάδειξη της μουσικής δύναμης κι εκφραστικότητας αυτής της εμβληματικής δημιουργίας.