Το Goethe-Institut Athen φιλοξενεί δύο συζητήσεις με τον τίτλο «Απόηχοι του Αρχαίου Δράματος στο σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο (Ι) και (ΙΙ)» στο πλαίσιο του grape – Greek Agora of Performance οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 18:00 και την Πέμπτη 20 Ιουλίου στις 17:00.

Το grape – Greek Agora of Performance αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με σκοπό τη συστηματοποίηση της προβολής των Ελλήνων/-ίδων καλλιτεχνών/-έχνιδων στη διεθνή σκηνή των παραστατικών τεχνών. Παρουσιάζονται 14 νέα έργα σε δύο περιόδους (3–8 Ιουλίου και 18–22 Ιουλίου 2023).

Παράλληλα, το πρόγραμμα των παραστάσεων του grape πλαισιώνεται από δύο συζητήσεις γύρω από τη σύνδεση της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας και του Αρχαίου Δράματος, με τη συμμετοχή Ελλήνων καλλιτεχνών και θεωρητικών του θεάτρου, στο Goethe-Institut Athen. Οι δύο συζητήσεις απευθύνονται ειδικότερα σε επιμελητές και εκπροσώπους της διεθνούς σκηνής αλλά και στο ευρύτερο κοινό και θα διεξαχθούν στις 5 Ιουλίου και στις 20 Ιουλίου. Συμμετέχουν οι Ιωάννα Ρεμεδιάκη, Νατάσα Σιουζουλή, Πλάτων Μαυρομούστακος, Αγγελική Παπούλια, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Παντελής Φλατσούσης [Απόηχοι του Αρχαίου Δράματος στο σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο (Ι)], Ελένη Βαροπούλου, Alberto Conejero, Δήμητρα Κονδυλάκη, Ανέστης Αζάς, Μιχαήλ Μαρμαρινός (ΙΙ). Συντονίζουν οι Διονύσης Καψάλης (Ι), Κατερίνα Ευαγγελάτου (ΙΙ).

Τα ζητήματα και οι συγκρούσεις που πραγματεύονται οι αρχαίες τραγωδίες, απασχολούν μέχρι και σήμερα το θέατρο διεθνώς, και επανεξετάζονται. Προκύπτουν έτσι τα εξής ερωτήματα: Γιατί οι αρχαίες τραγωδίες εξακολουθούν να φαίνονται τόσο επίκαιρες και συνεχίζουν να προκαλούν; Πώς μπορούμε να φανταστούμε μια αναβίωση αυτών των κειμένων; Και σύμφωνα με ποια, σήμερα, κριτήρια;

Απόηχοι του Αρχαίου Δράματος στο σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο (ΙΙ)

Στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου (17:00-19:00) συμμετέχουν οι:

Ελένη Βαροπούλου, θεατρολόγος, κριτικός, μεταφράστρια
Alberto Conejero, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Festival de Otoño de la Comunidad de Madrid
Δήμητρα Κονδυλάκη, Δρ. Συγκριτικής Λογοτεχνίας, δραματουργός, μεταφράστρια
Μιχαήλ Μαρμαρινός, σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής 2023 ΕΛΕVΣΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΣΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Ανέστης Αζάς, σκηνοθέτης

Συντονίζει η Κατερίνα Ευαγγελάτου, σκηνοθέτιδα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Το grape αποτελεί μέρος του συνολικού καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Photo Credit: © Michalis Kloukinas

Διαβάστε επίσης:

Απόηχοι του Αρχαίου Δράματος στο σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο (Ι): Συζήτηση στο Ινστιτούτο Γκαίτε
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα για το 2023