Αυτόν τον χειμώνα ταξιδεύουμε από τη Βιέννη, στην Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, για να θαυμάσουμε έργα μεγάλων καλλιτεχνών.

Claude Monet: Ένας κόσμος που επιπλέει

21 Σεπτεμβρίου 2018 – 6 Ιανουαρίου 2019
Albertina – Βιέννη

Ο Γάλλος «δάσκαλος του φωτός» ζωγράφιζε δίπλα στο υγρό στοιχείο, στα παραθαλάσσια βράχια της Νορμανδίας και στις όχθες του Σηκουάνα. Αποτύπωνε στον καμβά του τις επιφάνειες των υδάτων να αντικατοπτρίζουν τα φωτεινά και ζωηρά χρώματα της πλούσιας βλάστησης στα καλοκαιρινά τοπία και το μυστήριο γκριζογάλανο χρώμα της παγωμένης ομίχλης στα χειμωνιάτικα. Τα χρώματα και το φως στους πίνακες του Claude Monet άλλαζαν σε αρμονική συμφωνία με τη συνεχή μεταμόρφωση της φύσης.

Το μουσείο Albertina αφιερώνει μία ολόκληρη έκθεση σε αυτή την μοναδική χρήση του χρώματος από τον χαρισματικό καλλιτέχνη. Τρία έργα από την μόνιμή συλλογή του μουσείου, αλλά και σημαντικά έργα από ιδιωτικές συλλογές και μουσεία παγκόσμιου βεληνεκούς θα συνθέσουν την έκθεση «Claude Monet: Ένας κόσμος που επιπλέει». Η έκθεση θα ρίξει φως στην διαδρομή του Monet από τον ρεαλισμό στον ιμπρεσιονισμό, και τελικά σε ένα ιδιαίτερο τρόπο ζωγραφικής, όπου τα χρώματα και το φως σταδιακά διαχωρίζονται από τα αντικείμενα που αντικατοπτρίζουν. Τελικά, μόνο μετά τον θάνατο το Monet, αυτά τα έργα κατάφεραν να ανοίξουν τον δρόμο για την είσοδο του αφηρημένου εξπρεσιονισμού στη ζωγραφική.

Περισσότερες Πληροφορίες: www.albertina.at

Andy Warhol: From A to B and Back Again

12 Νοεμβρίου 2018 – 31 Μαρτίου 2019
Whitney Museum of American Art – Νέα Υόρκη

Λίγοι καλλιτέχνες κατάφεραν να είναι αναγνωρίσιμοι «στο λεπτό», όπως το κατάφερε ο πατέρας της pop art, Andy Warhol. Μέσα από την έντονη επιθυμία του να πειραματίζεται με μη παραδοσιακές καλλιτεχνικής τεχνικές, ο Warhol κατανόησε όσο κανένας άλλος την τρομακτική δύναμη των εικόνων, ενώ παράλληλα βοήθησε στην αλλαγή του ρόλου του καλλιτέχνη στην σύγχρονη κοινωνία. Επαναλήψεις, παραμορφώσεις, καμουφλάρισμα, ασυμβίβαστα χρώματα και ανακύκλωση των δικών του εικόνων συνθέτουν το πολυποίκιλο έργο του καλλιτέχνη, ο οποίος προέβλεψε τις ριζικές αλλαγές, αλλά και τα βαθιά ερωτήματα που έφερε μαζί της η ψηφιακή εποχή στον κόσμο της τέχνης.

Αποτελώντας μία εις βάθος περιήγηση στις καλλιτεχνικές διαδρομές του, η έκθεση φέρει τον τίτλο «Andy Warhol: From A to B and Back Again» και θα μας διηγηθεί ιστορίες: από τις απαρχές της καριέρας του ως εικονογράφος την δεκαετία του 1950, στα εικονικά αριστουργήματα της pop art της δεκαετίας του 1960, τις πειραματικές ταινίες της δεκαετίας του 1960 και του ’70 και τέλος στην καινοτόμο χρήση της «ετοιματζίδικης» αφαίρεσης της δεκαετίας του ’80.

Η έκθεση, που παρουσιάζεται στο μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney, είναι μία προσπάθεια αναθεώρησης του έργου αυτού του τόσο εφευρετικού και επιδραστικού Αμερικανού καλλιτέχνη. Έχοντας ως βάση της ένα πλήθος νέων στοιχείων και ακαδημαϊκής έρευνας, τα οποία αναδύθηκαν μετά τον πρόωρο θάνατο του το 1987, η έκθεση αποκαλύπτει καινούργια πράγματα για τον δαιμόνιο Warhol που νομίζαμε πως ξέρουμε, και ουσιαστικά συστήνει έναν νέο Warhol στον 21ο αιώνα.

Περισσότερες Πληροφορίες: whitney.org

Christian Dior: Ο σχεδιαστής των Ονείρων

2 Φεβρουαρίου – 14 Ιουλίου 2019
V&A’s Sainsbury Gallery – Λονδίνο

Μετά την εκπληκτική επιτυχία του New Look με τις χαρακτηριστικές φαρδιές φούστες και την ντελικάτη στενή μέση, που παρουσιάστηκε το 1947, ο Christian Dior αποτέλεσε ένας από τους πιο περιζήτητους σχεδιαστές . Σε μια εποχή όπου οι γυναίκες πετούσαν τους κορσέδες, εκείνος με ένα σόου έφερε πίσω μία μόδα που παρέπεμπε στο παρελθόν, αναβιώνοντας την υψηλή ραπτική του Παρισιού και τσαντίζοντας τις απανταχού φεμινίστριες.

Η έκθεση «Christian Dior: Ο σχεδιαστής των Ονείρων» κάνει μία προσπάθεια να γεφυρώσει αυτήν την σημαδιακή για την καριέρα του Dior χρονολογία με τη σημερινή εποχή. Το εμβληματικό τούλινο φόρεμά, που ο Christian Dior σχεδίασε για τον εορτασμό των 21ων γενεθλίων της πριγκίπισσας Μαργαρίτας και αντιγράφηκε από χιλιάδες κορίτσια σε όλον τον κόσμο θα αποτελέσει το κεντρικό κομμάτι της έκθεσης που θα λάβει χώρα στο μουσείο V&A.

Συνολικά, στην έκθεση θα παρουσιαστούν 500 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων αξεσουάρ, αρώματα, φωτογραφήσεις και προσωπικά είδη του ίδιου του Dior. Μαζί τους θα εκτεθούν και 200 δημιουργίες υψηλής ραπτικής.

Περισσότερες Πληροφορίες: www.vam.ac.uk

Van Gogh & Μεγάλη Βρετανία

27 Μαρτίου με 11 Αυγούστου 2019
Tate Modern – Λονδίνο

O νεαρός Vincent επισκέφτηκε την Αγγλία ως οικονομικός μετανάστης, περπάτησε τους δρόμους της και ονειρεύτηκε το μέλλον του. Ερωτεύτηκε την βρετανική κουλτούρα, ειδικά τα μυθιστορήματα του Καρόλου Ντίκενς και του Τζωρτζ Έλιοτ. Εμπνεύστηκε από την τέχνη που είδε εκεί, συμπεριλαμβανομένων έργων του John Constable και του John Everett Millais, ζωγραφιές που τον επηρέασαν καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας του.

Οι παραπάνω πίνακες, αλλά και έργα του μεγάλου ζωγράφου Vincent Van Gogh θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Van Gogh & Μεγάλη Βρετανία». Αριστουργήματα, όπως Τα παπούτσια και Η Έναστρη νύχτα πάνω από τον Ροδανό θα συναντηθούν με τα διάσημα Ηλιοτρόπια, που σπανίως δανείζει η εθνική πινακοθήκη του Λονδίνου, στην Tate Modern.

Η έκθεση θα αποτελέσει και μία ματιά στους Βρετανούς ζωγράφους που επηρέασαν τον Van Gogh, όπως ο Francis Bacon και ο David Bomberg, ενώ ταυτόχρονα θα αποκαλύψει την αγάπη του ζωγράφου για τον βρετανικό πολιτισμό.

Περισσότερες Πληροφορίες: www.tate.org.uk


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Έργο του Andy Warhol