Μια υπέροχη βραδιά γεμάτη μυσταγωγία, δυναμισμό αλλά και συγκίνηση θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν όσοι βρεθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου στο Ηρώδειο. Κάτω από το νυχτερινό ουρανό της Αθήνας, ο πρωτοπόρος λυράρης Ψαραντώνης, θα ταξιδέψει με το φωνή του το κοινό ως την Κρήτη, χαράζοντας με το δοξάρι του, τόπο και χρόνο

Ο Αντώνης Ξυλούρης (Ψαραντώνης), παλαιότερα είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του, πως ζητούσε χρόνια το Ηρώδειο για μια συναυλία αλλά δεν του το παραχωρούσαν. Έτσι οι φίλοι και οι θαυμαστές του, είχαν προτείνει να τυπώσουν αφίσες που να ανακοινώνουν πως ο Ψαραντώνης θα παίξει στο Ηρώδειο, να μαζευτεί κόσμος και η συναυλία να γίνει έξω από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Κάτι τέτοιο όμως, ευτυχώς δεν συνέβη. Το Φεστιβάλ Αθηνών τιμά τον Ψαραντώνη και έτσι η πολυαναμενόμενη συναυλία του θα γίνει απόψε το βράδυ πραγματικότητα. Μέσα στο Ηρώδειο, με όλη την συγκίνηση, τη φόρτιση αλλά και το μεγαλείο που αναδύει ο χώρος!

Δεινός δεξιοτέχνης, ο Αντώνης Ξυλούρης, κατάγεται από οικογένεια με μεγάλη μουσική παράδοση (είναι αδελφός του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη) και άρχισε να μαθαίνει λύρα σε ηλικία 9 ετών βόσκοντας τα πρόβατά του ψηλά στον Ψηλορείτη.

Το ιδιότυπο προσωπικό του ύφος στο παίξιμο της αρχόντισσας λύρας αλλά και άλλων οργάνων όπως ο τζουράς και το μαντολίνο, έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άρωμα από το δικό του άγριο και περήφανο ήχο προσθέτει στην ίδια συναυλία ο Γιάννης Αγγελάκας.

Ο Ψαραντώνης, ξεχωριστή μορφή της κρητικής μουσικής, διακρίνεται για τη βαθιά γνώση και την ανησυχία του για την παράδοση, εξαιτίας της οποίας τον έχουν χαρακτηρίσει πανάρχαιο και ταυτόχρονα νέο. Στην  Ελλάδα, ανάμεσα στους πρώτους που τον ανακάλυψαν είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος θεσπίζει ειδικό βραβείο για μια ισχυρή και ιδιότυπη  μουσική προσωπικότητα που παίζει λύρα και ονομάζεται Ψαραντώνης και τον βραβεύει ως τον Πρώτο λυράρη της Ελλάδας στον Μουσικό Αύγουστο το 1979, στα Ανώγεια.

Έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ. Το 1984 έπαιξε στο Βερολίνο, στις εκδηλώσεις για τα 750 χρόνια από την ίδρυση της πόλης, ενώ το 1999 εκπροσώπησε και πάλι την Ελλάδα στο φεστιβάλ Η Συνάντηση των Πέντε Ηπείρων στην Ελβετία, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Ανάμεσα στους θαυμαστές του συγκαταλέγεται ο  Nick Cave, ο οποίος τον κάλεσε στο διεθνές φεστιβάλ ροκ All Tomorrow’s Parties που οργάνωσε ο ίδιος το 2009 στην Αυστραλία.

Από την απαρχή ο κόσμος διαμορφώνεται με ήχο και ρυθμό. Αυτή η ηχητική δόνηση φανερώνεται στη μουσική του Ψαραντώνη. Ποτέ μου δεν είχα ακούσει τέτοιο ήχο, σχολίασε ο γερμανός δημοσιογράφος Ruth Roedler.

O Ψαραντώνης, γράφει ο Μάκης Μηλάτος, είναι ένα προϊστορικό θεριό κρυμμένο σε μια σπηλιά της Κρήτης. […] Τσακισμένη ερμηνεία, βαθιές ανάσες και η μουσική που παρεμβαίνει διακριτικά, ένας δίσκος για να κοινωνήσεις των αχράντων μυστηρίων ένα άγιο κολατσιό: ψωμί, ελιές και κρασί.[…] O Ψαραντώνης δεν είναι αυτού του κόσμου, τα blues του σκίζουν την καρδιά…

Φιλική συμμετοχή Γιάννης Αγγελάκας