Είναι υπέροχο και ελπιδοφόρο για το μέλλον της μουσικής -και για τ\’ αυτιά μας φυσικά- όταν εμφανίζονται καλλιτέχνες που μπορούν να σταθούν δίπλα σε μεγάλα ονόματα και γιατί όχι και να τα διαδεχθούν. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την Mayra Andrade, την μελλοντική διάδοχο της Cesaria Evora.

Είναι υπέροχο και ελπιδοφόρο για το μέλλον της μουσικής -και για τ\’ αυτιά μας φυσικά- όταν εμφανίζονται καλλιτέχνες που μπορούν να σταθούν δίπλα σε μεγάλα ονόματα και γιατί όχι και να τα διαδεχθούν. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την Mayra Andrade, την μελλοντική διάδοχο της Cesaria Evora.

Από την Cesaria Evora το Πράσινο Ακρωτήρι, η χώρα-αρχιπέλαγος που αποτελείται από δέκα νησιά 500 χλμ ανοιχτά της Σενεγάλης, έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο, για τα μελαγχολικά, νοσταλγικά τραγούδια morna από την πρώην πορτογαλική αποικία αλλά και τα πιο λικνιστικά coladeira.

Η νεαρή, μόλις 22 χρονών, Mayra Andrade, έρχεται -ή καλύτερα έχει ήδη έρθει- να συνεχίσει μία ήδη στρωμένη πορεία στην world music. Πριν μία διετία η εμφάνισή της στο Satellit Café του Παρισιού, ένα χώρο που αναδεικνύει νέα ονόματα, απέδειξε πόσο ικανή είναι να διαδεχθεί ένα μεγάλο όνομα, όπως της περίφημης Cesaria.

H Mayra Andrade είναι γεννημένη στην Αβάνα (ο πατέρας της έστειλε τη μητέρα της εκεί για την γέννα για να έχει την καλύτερη ιατρική φροντίδα…). Μεγαλώνοντας έζησε στη Σενεγάλη, την Ανγκόλα και τη Γερμανία.

Στη μέχρι τώρα μουσική της πορεία έχει περάσει φυσικά από μικρούς και μεσαίους συναυλιακούς χώρους, για να κατακτήσει και τους μεγάλους, σε χώρες όπως η Γαλλία, ανοίγοντας μουσικά καλοκαιρινά φεστιβάλ, ακόμα πριν κυκλοφορήσει δίσκο.

Μεγάλη στιγμή στην καριέρα της, η συναυλία της Cesaria Evora στο New Morning του Παρισιού, όπου πραγματοποίησε το opening act και αντιπροσώπευσε τη χώρα της στον αγώνα κατά του AIDS, με ένα single που κυκλοφόρησε στην Βραζιλία με συμμετοχή και των σταρ Chico Buarque και Lenine.

Προσγειωμένη σχετικά με τη δισκογραφία δεν ήθελε να βγάλει προσωπικό δίσκο, παρά μόνο συμμετείχε τo 2005 στο album του Charles Aznavour, τραγουδώντας ένα ντουέτο μαζί του.

Τελικά την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ο δίσκος της Navega σε παραγωγή του Jacques Erhart, ένας δίσκος με σπουδαίες συμμετοχές, με αφρικανογενείς ρυθμούς funana και batuqu.

Η Mayra Andrade απέσπασε πρόσφατα το κορυφαίο βραβείο των Γερμανών Δισκοκριτικών, βραβείο που στο παρελθόν κατέκτησαν η Mariza και η Lila Downs, ενώ διέπρεψε και στο αφρικανικό φεστιβάλ του Λονδίνου.

Μέτα από όλα αυτά σίγουρα θα ακολουθήσει ένα υπέροχο μουσικό μέλλον για την ανερχόμενη 22χρονη Παριζιάνα ντίβα. Αλλωστε έχει και συμβόλαιο πέντε δίσκων με την SONY BMG…

Μην τη χάσετε με τίποτα στις εμφανίσεις στο Gazarte… Έρχεται και με παρέα από κουαρτέτο εξαιρετικών Βραζιλιάνων μουσικών!

Info
Μayra Andrade
28 και 29 Νοεμβρίου
Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι
Τηλ.: 210 3460347και 210 3452277
Τιμή εισιτηρίου με είσοδο και ποτό 30 ευρώ
Τιμή ελάχιστης κατανάλωσης σε τραπέζι 40 ευρώ
Ώρα έναρξης 22.00