Το 2022 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την κορύφωση του δράματος του Ελληνισμού, με την καταστροφή της Σμύρνης και τον οριστικό βίαιο ξεριζωμό των Μικρασιατών Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες. Ο εκπατρισμός όμως από τις αλησμόνητες χαμένες πατρίδες, μαζί με το πέρασμα όσων κρατιούνται στη ζωή στην κυρίως Ελλάδα, τις τραγικές τους μνήμες και την οδύνη της προσφυγιάς, φέρνει και όλο τον ξεχωριστό ελληνικό πολιτισμό που είχε αναπτυχθεί από τα μικρασιατικά παράλια μέχρι και τα βάθη της Ανατολής. Λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες, μουσικές αναζητήσεις και μαγειρικά αρώματα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να ανθίσουν αρχικά στα νησιά του Αιγαίου και στη συνέχεια στα μεγάλα αστικά κέντρα του ελλαδικού χώρου, όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς, ο Βόλος και η Θεσσαλονίκη.

Στο διάβα του χρόνου, όλα αυτά τα στοιχεία ενοποιούνται στο χωνευτήρι του πολιτισμού, γονιμοποιούνται και γονιμοποιούν απόψεις και ιδέες, δημιουργούν τάσεις και ρεύματα, εδραιώνονται και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να συνεισφέρουν στην πολιτισμική δημιουργία του τόπου μας, όχι ως ιστορικές καταβολές αλλά ως ζωντανά κύτταρα πολιτισμού.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Από τη γη της Μικρασίας στα Μονοπάτια της Προσφυγιάς – Οδοιπορικό μνήμης και πολιτισμού με αφορμή τα 100 χρόνια της μικρασιατικής καταστροφής», με κείμενα παλαιότερα αλλά και σημερινά, καταγράφεται η αδιάσπαστη αλυσίδα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και στρέφει με αισιοδοξία το βλέμμα στο μέλλον.

Πρόλογος: Λουκάς Π. Χριστοδούλου

Στο συλλογικό έργο συμμετέχουν:
Χρίστος Γ. Ρώμας
Νεκτάριος Ανδριόπουλος
Στρατής Γαλανός
Πάνος Καπετανίδης
Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης
Μαριέττα Κοντογιαννίδου
Νίκη Κριτζανόφσκι
Γιάννης Β. Κωβαίος
Χριστίνα Α. Λαζαρίδου
Μελίνα Μάσχα
Τέσυ Μπάιλα
Δημήτρης Β. Προύσαλης
Κώστας Σκόνδρας

Δημήτρης Φιλελές

Ο Δημήτρης Φιλελές γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες και Παιδαγωγικά. Θήτευσε ως δάσκαλος επί 35 χρόνια στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι μέλος της Π.Ε.Λ. και του PEN Greece.

Από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή κυκλοφορούν τα Διηγήματα του Δωδεκαημέρου (2021), τα Ιστορικά Αφηγήματα του 1821 (2021) και η Ανθολογία Πασχαλινού Διηγήματος (2021). Από τις Εκδόσεις Αττικός-Αγγελάκης κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή Ομηρία – 1922 μ.Χ. (2022). Από τις Εκδόσεις Απόπειρα κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές Αντι…σώματα (2020), Θρ…ίαμβοι και απώλειες (2018) και Μυθ…ιστόρημα (2017). Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από διάφορους μουσικούς. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ελεύθερα η Παιδική Θεατρική Σκηνή (2013), Ο Καραγκιόζης δήμαρχος (2013) και Της γλώσσας τα καμώματα (2013). Έχει πολλές συμμετοχές σε έντυπα συλλογικά έργα ποίησης και πεζογραφίας.

Φωτογραφικά λευκώματα: Ancient Greece – Sculptural Masterpieces (App Store, 2012), 60 μορφές στο φως (Real Press, 2009).