Οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το βιβλίο του Τζον Μπέργκερ με τίτλο “Από την Άιντα στον Χαβιέρ: Γράμματα σ’ έναν φυλακισμένο”.

 

Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου

 

Το βιβλίο:

Δεν είναι η αγάπη παιχνίδι του καιρού… Σε μια σκονισμένη, μισοερειπωμένη πόλη ζει η Άιντα. Ο αγαπημένος της, ο Χαβιέρ, βρίσκεται στη φυλακή, ως επικίνδυνος τρομοκράτης. Αποφασισμένα, λάγνα και τρυφερά, τα γράμματα της Άιντα προς τον άντρα που αγαπάει μιλούν για τα καθημερινά γεγονότα στην πόλη και για το ετερόκλητο πλήθος των κατοίκων της, που οι ζωές τους κυλούν μέσα από τη δική της. Όμως ο τόπος βρίσκεται κάτω από διαρκή απειλή και, καθώς μια τυραννική εξουσία εισβάλλει αναπόδραστα από έξω, οι πιο ασήμαντες λεπτομέρειες, οι πιο απλές δραστηριότητες των ανθρώπων – ένας τρυφερός χορός, ένα γεύμα για δύο– αποκτούν για την Άιντα τη σημασία που επιβεβαιώνει και δίνει νόημα στη ζωή, γίνονται πράξεις αντίστασης ενάντια στις δυνάμεις που διαφορετικά θα μπορούσαν να τους αφανίσουν. Το βιβλίο αυτό είναι μια υπέροχη ιστορία αγάπης από έναν σπουδαίο συγγραφέα του καιρού μας και μια συγκλονιστική εξερεύνηση των δρόμων που ακολουθεί η ανθρωπότητα για να επικυρώσει την ύπαρξή της μέσα από τον αγώνα, με οδηγό την άσβεστη ελπίδα.

 

Ο συγγραφέας:

Παραμυθάς, δοκιμιογράφος, μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος, δραματουργός, κριτικός και ζωγράφος, ο Τζον Μπέργκερ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1926 και είναι από τους συγγραφείς με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς τα τελευταία πενήντα χρόνια. Στο πλούσιο έργο του ξεχωρίζουν τα μυθιστορήματα G. Το ταξίδι, (εκδ. Κανάκη 1992), που το 1972 τιμήθηκε με το βραβείο Booker, και To the Wedding (Προς το γάμο, εκδ. Καστανιώτη 1997), καθώς και οι σημαντικές μελέτες του Another Way of Telling για τη φωτογραφία, The Success and Failure of Picasso για τη ζωγραφική και το διεθνούς αναγνώρισης Ways of Seeing (Η εικόνα και το βλέμμα, εκδ. Οδυσσέας 1993) που εκτός από μια εξαιρετική τηλεοπτική σειρά είχε και μεγάλη εκδοτική επιτυχία, θεωρείται δε πλέον σημαντικό βοήθημα για τους σπουδαστές των εικαστικών τεχνών και της ιστορίας της τέχνης. Με το Από την Άιντα στον Χαβιέρ (From A to X), ο Μπέργκερ ήταν και πάλι υποψήφιος για το Booker το 2008.

 

«Για την πολιτική και τον έρωτα… Ένα μυθιστόρημα σε γράμματα, γράμματα συγκλονιστικά, τρυφερά, αστεία, αισθησιακά, γράμματα μιας ερωτευμένης γυναίκας προς τον άντρα που αγαπά». Le Monde

 

«Ένα υπέροχο βιβλίο που μας θυμίζει πόσο πολύ χρειαζόμαστε ακόμη την τρυφερότητα κι αυτούς που γράφουν γι’ αυτήν». The Independent