“A Medieval Folk Journey”

Το folk metal ιδίωμα, παρουσιάζει ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πάρα πολλά συγκροτήματα, που παίζουν με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία αυτό το είδος μουσικής. Τα περισσότερα από αυτά, αναλώνονται στο να φοράνε προβιές ζώων και να μας γεμίζουν με κλισέ για Ρούνους και Βίκινγκς και τα υπόλοιπα στο να γράφουν τραγούδια για το ποτό! Η διαφορά των Ελβετών πιονέρων του folk metal, ELUVEITIE, με όλους αυτούς, είναι πως η δική τους προσέγγιση ήταν με σεβασμό, ιστορική ακρίβεια, βάθος και το πιο συναρπαστικό, πιασάρικο, πρωτογενές μείγμα μελωδικού death metal και παγανιστικού folk που θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ο κόσμος.

Γεννημένοι στον αγροτικό μυστικισμό των Ελβετικών Άλπεων και από πολύ νωρίς βαθιά ριζωμένοι στη Κελτική μυθολογία, την ιστορία των Γαλατών και την προ-Ευρωπαϊκή κουλτούρα, οι ELUVEITIE έχουν από καιρό γίνει οι πρωτοπόροι του folk metal, οι δημιουργοί και τα απόλυτα αφεντικά της τέχνης τους.

Αδιαμφισβήτητος ηγέτης του σχήματος, είναι ο Chrigel Glanzmann. Ένας καλλιτέχνης, που τραγουδά, παίζει πάρα πολλά παραδοσιακά όργανα επί σκηνής, γράφει σχεδόν όλα τα κομμάτια τους, τους στίχους που είναι βασισμένοι σε αρχαία Γαλατικά κείμενα (σε μερικά τραγούδια, βέβαια, χρησιμοποιεί και αρχαίους Γαλατικούς στίχους, μία γλώσσα που δεν υφίσταται εδώ και εκατοντάδες χρόνια) και ασχολείται μέχρι και με τον σχεδιασμό των εξωφύλλων τους.

Η εννιαμελής σύνθεση (!!!) των ELUVEITIE, μπορεί να έχει υποστεί πολλές αλλαγές κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, γεγονός όμως που τελικά δεν την εμπόδισε στο να γράψει πολλά, δημοφιλή και διαχρονικά κομμάτια. Από που να ξεκινήσει και που να τελειώσει κανείς! Μιλάμε για το “Inis Mona”, που θεωρείται ο απόλυτος ύμνος του folk metal, τα “Thousandfold”, “A Rose For Epona”, “Omnos”, “Alesia”, “King”, “The Call Of The Mountains”, “Ategnatos”, “Ambiramus”, “Rebirth”, “The Slumber”, “Breathe”, “Aidus”, “Exile Of The Gods” και πολλά ακόμα. Η μεγάλη τους δύναμη όμως, είναι οι ζωντανές τους εμφανίσεις, όπου εννέα άτομα επί σκηνής, δίνουν έναν δαιμονιώδη ρυθμό και μεταμορφώνουν κάθε συναυλία, σ’ ένα τεράστιο πάρτι.

Από τις πρώτες τους εμφανίσεις στην χώρα μας, ως support στους KREATOR, το 2009, μάγεψαν το Ελληνικό κοινό και έκτοτε έχουν χτίσει μία φοβερή σχέση με το κοινό, με εμφανίσεις κάθε δύο χρόνια. Τα χρόνια πέρασαν και οι Eluveitie δεν μας επισκέφθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τον Φεβρουάριο του 2025 που θα μας επισκεφθούν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, θα έχουμε πλέον κλείσει δέκα χρόνια χωρίς να τους έχουμε δει (από το 2015). Πολλά έτη απουσίας, δεν νομίζετε; Πόσο μάλλον όταν, τη στιγμή που γράφεται αυτό το δελτίο τύπου, έχουν ανακοινώσει πως ξεκίνησαν τις ηχογραφήσεις του επερχόμενου ένατου στούντιο άλμπουμ τους, που -αν κρίνουμε από την ονομασία της περιοδείας τους- πιθανώς να φέρει τον τίτλο “Ánv Rising” και λογικά θα κυκλοφορήσει κοντά στις ημερομηνίες της περιοδείας και έξι χρόνια μετά το φοβερό “Ategnatos”.

INFECTED RAIN

Μαζί τους θα είναι δύο, πραγματικά, φανταστικά, ανερχόμενα σχήματα, που φιλοδοξούν να κλέψουν τις εντυπώσεις με κάθε τους εμφάνιση και σας συνιστούμε να σπεύσετε νωρίς ώστε να τα παρακολουθήσετε. Ο λόγος, αρχικά, για τους Μολδαβούς modern metallers, INFECTED RAIN, που έχουν εμφανιστεί μία φορά στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο toy 2023 (μόνο στην Αθήνα) και έχοντας κυκλοφορήσει το έκτο τους στούντιο άλμπουμ, με τίτλο “Time”, έχουν αρχίσει να αποκτούν τη φήμη των JINJER, κυρίως -αλλά όχι μόνο- χάρη και στην εκρηκτική όσο και εκκεντρική frontwoman τους, τη Elena “Lena Scissorhands” Cataraga.

AD INFINITUM

Τη βραδιά θα ανοίξουν οι Ελβετοί επίσης modern symphonic metallers, AD INFINITUM, ένα επίσης ανερχόμενο σχήμα, με τρία στούντιο άλμπουμ σε τέσσερα χρόνια, με την τραγουδίστρια τους, Melissa Bonny (πρώην EVENMORE και RAGE OF LIGHT) να θεωρείται και να είναι μία από τις κορυφαίες νέες φωνές στο χώρο, ενώ εδώ και χρόνια έχει αναλάβει και τον ρόλο της τραγουδίστριας των Αμερικανών KAMELOT για τις ζωντανές εμφανίσεις τους. Ταυτόχρονα είναι περιζήτητη και για session τραγουδίστρια (έχει συνεργαστεί με τους POWERWOLF, PYRAMAZE, WARKINGS, SERENITY, KAMBRIUM, ARION, SKELETOON, MORTEMIA, κ.α. αλλά και με το Ολλανδικό dance δίδυμο BLASTERJAXX στο κομμάτι “The Crown”).

Προβλέπονται λοιπόν, δύο απίστευτα δυναμικές βραδιές, με σχήματα που βρίσκονται στο απόλυτο peak τους και όπως καταλαβαίνετε, απλά η παρουσία όλων, επιβάλλεται!!!