Η γκαλερί «The Breeder» παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Αντώνη Ντόνεφ, που περιλαμβάνει νέα έργα…

… και διαρκεί από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 3 Νοεμβρίου 2012.

Η γκαλερί The Breeder με χαρά ανακοινώνει την συνεργασία της με τον Αντώνη Ντόνεφ και παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεσή του στην γκαλερί στις 29 Σεπτεμβρίου 2012.  Η έκθεση περιλαμβάνει νέα έργα, περίτεχνα σχέδια με σινική μελάνι πάνω σε σελίδες παλαιών βιβλίων. Στην έκθεση δεσπόζει ένα έργο μήκους οκτώ μέτρων το οποίο ο καλλιτέχνης χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρώσει (2010-2012). Η πρακτική του Ντόνεφ, αντικατροπτίζει την αντιφατική σχέση του καλλιτέχνη με την εξουσία που επιβάλλει το έντυπο μέσο. Πρόκειται για μια πράξη αντίδρασης απέναντι στην συμβατική διαδικασία της αφομοίωσης μονοδιάστατων πληροφοριών μέσω του βιβλίου.

Η διαδικασία παραγωγής των έργων του Ντόνεφ περνάει από τρία διαδοχικά στάδια. Αρχικά, ο καλλιτέχνης μετατρέπεται σε συλλέκτη, ψάχνοντας σε βιβλιοπωλεία, παλαιοπωλεία και παζάρια σπάνια συγγράμματα. Εγκυκλοπαίδιες, αλμανάκ, εικονογραφημένες εκδόσεις, ό,τι βρεθεί στα χέρια του και του κεντρίσει το ενδιαφέρον, πρόκειται να γίνει η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα στηθεί το έργο του. Ύστερα από μια προσεκτική διαλογή του υλικού του, ο Ντόνεφ αποσπά ολόκληρες σελίδες από τα βιβλία, τις αναπροσαρμόζει και τις κολλάει επάνω στον καμβά. Οι σελίδες παύουν να εξυπηρετούν τις ανάγκες της αλληλουχίας του βιβλίου και δημιουργούν την βάση για το έργο του καλλιτέχνη.

Στη συνέχεια ο Ντόνεφ χρησιμοποιώντας σινική μελάνη και πένα, ξεκινά να σχεδιάζει εμπλουτίζοντας τις εικόνες και τα περιθώρια στις σελίδες, εξελίσσοντάς τες σε πιο σύνθετες αναπαραστάσεις. Συχνά εμπνέεται από μία λεπτομέρεια που υπάρχει ήδη στην εικονογράφηση και από αυτήν ξεκινά ένα πολύπλοκο σχέδιο σε μία πορεία που θυμίζει αυτόματη γραφή. Η επιλογή της σινικής μελάνης δεν είναι τυχαία καθώς στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν για το τύπωμα των βιβλίων. Ο Ντόνεφ χρησιμοποιεί το έντυπο μέσο σα βάση για την προσωπική του αφήγηση, η οποία είτε συνεχίζει είτε εντείνει ή αλλάζει τις ήδη υπάρχουσες φόρμες. Με το να καθιστά μη αναγνώσιμο το περιεχόμενο της σελίδας, αφαιρεί την κύρια ιδιότητα του βιβλίου και εξυψώνει το περιεχόμενο του μεταλάσσοντάς το σε τέχνη.

Βιογραφικά στοιχεία καλλιτέχνη:
O Ντονεφ έχει γεννηθεί το 1979, είναι απόφοιτος της ΑΣΚΤ Αθηνών και ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις σε γκαλερί και Ιδρύματα, όπως είναι το Κρατικό Μουσείο Σύχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, το Μουσέιο Μπενάκη, το Μουσείο Τεριάντ της Λέσβου κ.α  Έργα του Αντώνη Ντόνεφ συγκαταλέγονται μεταξύ σημαντικών ιδιωτικών συλλογων τέχνης, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η συλλογή του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ. Το 2010 κέρδισε το βραβείο «Art House Shanghai Residency Award». Η δουλειά του Αντώνη Ντόνεφ περιλαμβάνεται στην έκδοση Vitamin D2, ένα διεθνές ανθολόγιο για το σχέδιο, των εκδόσεων Phaidon που θα κυκλοφορήσει το 2013. Παράλληλα τον Οκτώβρη του 2012 θα συμμετάσχει στην έκθεση Hell As Pavillion που επιμελείται η Νάντια Αργυροπούλου στο Palais de Tokyo στο Παρίσι, στα πλαίσια του κύκλου εκθέσεων Garden of Eden.