Ο Μπολιβάρ, το δεύτερο εθνικό πορτρέτο της bijoux de Kant, είναι μια σκηνική σύνθεση που εμπνέεται από το ομώνυμο ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου.

Με αφορμή την ιδέα ενός υπέρ – εθνικού ήρωα, προσπαθεί να διαπραγματευτεί αν είναι πραγματικό ή φαντασιακό και το ίδιο το αίτημα της Ελευθερίας. Στη σκηνή εμφανίζονται μέσα σε ένα δωμάτιο δύο πρόσωπα, σαν ανδρείκελα βγαλμένα από το εγγονοπουλικό σύμπαν. Θα μπορούσαν να είναι πατέρας και γιος, θα μπορούσαν να είναι δυο παράξενα αδέλφια – από άλλη μάνα και άλλο πατέρα, ένα καλλιτεχνικό δίδυμο, ο απόμαχος στρατηγός και ο τρελός του υπασπιστής. Ίσως είναι μια ιστορία για ένα κάπως ιδιόρρυθμο και εγκλωβισμένο παιδί σε μια τελική αναμέτρηση με τον υπερ – ήρωα της παιδικής του ηλικίας. Η παράσταση βασίζεται σε μια σύνθεση των ποιημάτων «Ενοικιάζεται» και «Μπολιβάρ: ένα ελληνικό ποίημα» του Εγγονόπουλου και στον μονόλογο «Ο Λευτέρης στο Αμήν» της Γλυκερίας Μπασδέκη σε μια απόπειρα σύμπλευσης και έναν ανοιχτό διάλογο για το αιώνιο, φρικτό και απατηλό παραμύθι της Ελευθερίας που και ο ίδιος ο ποιητής αποκαλύπτει στο έργο του.

Info:

Ο Αντώνης Γκρίτσης σπούδασε κλασική φιλολογία στην Κρήτη και υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης. Φέτος εμφανίστηκε στην παράσταση «Ναπολέων» που βασίστηκε σε πεζά κείμενα του Γιώργου Ιωάννου και πεζοτράγουδα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και απέσπασε το βραβείο ερμηνείας σε ανδρικό ρόλο στα Queer Theatre Awards.

[Φωτογραφίες: ©Πάνος Μιχαήλ]


Διαβάστε επίσης: 

Μπολιβάρ, από την bijoux de kant στο Θέατρο του Νέου Κόσμου | Από 12 Ιανουαρίου – Κάτω Χώρος | Πληροφορίες: nkt.gr