«Ο Θρύλος της Μουλάν», ένας από τους διασημότερους μύθους παγκοσμίως, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αυτό το καλοκαίρι, από την παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και την εταιρία Μέθεξις. Η συναρπατική ιστορία της ηρωίδας, που μεταμφιέζεται σε άνδρα και πάει στον στρατό στη θέση του πατέρα της, θα ταξιδέψει σε διάφορα θέατρα της Αττικής. Το CultureNow μίλησε με τον Αντώνη Αντωνάκο, ο οποίος στην παράσταση ερμηνεύει τον Κινέζο Αυτοκράτορα.

***

-Με αυτήν την παραγωγή, εσείς και οι συνάδελφοί σας, έρχεστε να συστήσετε το αρχαίο κινέζικο ποίημα «Η Μπαλάντα της Χουά Μουλάν» στο παιδικό κοινό της χώρας μας. Τι σας γοητεύει σε αυτήν την ιστορία;

Η ιστορία της Μουλάν είναι η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που εναντιώνεται στα πατριαρχικά μοντέλα του παρελθόντος και αποδεικνύει ότι κακώς υπάρχουν τα στεγανά αυτά! Επιπλέον είναι μια ηρωίδα που καταφέρνει να βοηθήσει στη νίκη ενάντια στον κατακτητή πρωτοστατώντας στην μάχη!

-Άρα, μιας και συχνά γίνεται λόγος για τα πρότυπα γυναικείων χαρακτήρων στα οποία εκτίθενται τα παιδιά, θεωρείτε τη Μουλάν θετική επιρροή;

Η Μουλάν είναι σαφώς ένας θετικός χαρακτήρας, καθώς αντιστέκεται στα πατριαρχικά πρότυπα μιας κοινωνίας, αποδεικνύοντας στην πράξη το ότι στην ουσία της ύπαρξης του ανθρώπινου είδους θα έπρεπε να θεωρούμαστε όλοι ίσοι!

-Για όσους έχουμε γνωρίσει τη Μουλάν μέσα από την ταινία animation, εικάζεται πως υπάρχει κάποιο στοιχείο της παράστασης που θα μας εκπλήξει;

Η παράσταση μας στηρίζεται στον μύθο της Μουλάν και όχι στην ταινία κινουμένων σχεδίων! Επομένως θα παρακολουθήσετε έναν κινεζικό μύθο (ή και πραγματικότητα)!

-Τι μπορείτε να μας αποκαλύψετε για το διαδραστικό κομμάτι της παράστασης;

Ο σκηνοθέτης και παραγωγός της παράστασης Χρήστος Τριπόδης, έχοντας μακροχρόνια εμπειρία στην παραγωγή και σκηνοθεσία παραστάσεων για παιδιά, δημιουργεί παραστάσεις που εντάσσουν και τους μικρούς θεατές στη δράση κάνοντας πιο ενδιαφέρουσα την παρακολούθηση της παράστασης.

-Πρόκειται για μια παραγωγή της εταιρείας Μέθεξις με εντυπωσιακά κοστούμια και σκηνικά. Αυτό πώς διευκολύνει την ερμηνεία σας;

Η θεατρική πράξη είναι μια σύμπραξη καλλιτεχνών (σκηνοθέτη, σκηνογράφου, μουσικού κ.α). Τα σκηνικά τα κοστούμια καθώς και η μουσική βοηθούν τους ηθοποιούς να κατανοήσουν περισσότερο τον ρόλο τους και να τον αποδώσουν αρτιότερα καθώς τον εντάσσουν καλύτερα στο πλαίσιο της παράστασης!

-Μιας και υποδύεστε τον αυτοκράτορα – υπάρχει κάποια ατάκα του χαρακτήρα σας στο έργο που ξεχωρίζετε;

Στα πρώτα λόγια του, ο αυτοκράτορας λέει «Η μεγαλύτερη δύναμη της Κίνας είναι ο λαός της» κάτι το οποίο είναι μεγάλη αλήθεια για τους πολίτες μιας χώρας. Και συνεχίζει λέγοντας «ο αυτοκράτορας σας ζει για να σας υπηρετεί» κάτι το οποίο δυστυχώς δεν ισχύει για τους κυβερνώντες. Θα ευχόμουν λοιπόν οι κυβερνήσεις να λειτουργούν προς όφελος του λαού και όχι το αντίθετο!

-Συχνά, όταν μιλάω με ανθρώπους του θεάτρου που καταπιάνονται με παιδικές παραγωγές, μου λένε πως θεωρούν τα παιδιά πιο απαιτητικό κοινό από τους ενήλικες. Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη;

Τα παιδιά είναι το πιο εξωστρεφές και απαιτητικό κοινό. Δεν έχουν τους περιορισμούς των ενηλίκων. Αν κάτι δεν τους αρέσει θα το δείξουν με πάρα πολλούς τρόπους. Και αυτό το καταλαβαίνεις και όταν συμμετέχουν στην παράσταση μέσω της διαδραστικότητας αλλά και μέσω της σιωπής τους όταν είναι αφοσιωμένα σε αυτό που συμβαίνει επί σκηνής.

-Σε τι ηλικίες απευθύνεται η παράσταση «Ο Θρύλος της Μουλάν»;

Το έργο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες των παιδιών καθώς ακόμα και στους γονείς που θα μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση με αμείωτο ενδιαφέρον.

-Από την πλευρά σας, με τι προσδοκίες ξεκινά αυτή η περιοδεία;

Η περιοδεία ξεκινά με μεγάλες προσδοκίες καθώς είναι μια παράσταση που την έχω αγαπήσει πολύ και επιπλέον επειδή είμαστε ένας θίασος 8 ηθοποιών που ήδη από την περίοδο των προβών έχουμε δεθεί μεταξύ μας και περνάμε όμορφα και εντός και εκτός σκηνής.

-Υπάρχει κάποιο άλλο επαγγελματικό σας πλάνο για το οποίο θα θέλατε να ενημερώσετε τους αναγνώστες και αναγνώστριες του CultureNow;

Αυτή την περίοδο είμαι βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «Ο Παππούς έχει Πίεση» της Δήμητρας Παπαδοπούλου, σε σκηνοθεσία Χρήστου Τριπόδη και παραγωγή της εταιρείας Μέθεξις, που θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από τις 4 Ιουλίου και θα ακολουθήσει και περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Για τον χειμώνα γίνονται διάφορες συζητήσεις, χωρίς αυτή τη στιγμή να είναι κάτι ανακοινώσιμο.

Διαβάστε επίσης:

Ο Θρύλος της Μουλάν, από την παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη σε καλοκαιρινή περιοδεία 2024