Ο καταπληκτικός σαξοφωνίστας Antoine Roney έρχεται για τέταρτη φορά στην Ελλάδα αλλά πρώτη φορά με το εξαιρετικό τρίο …

του και θα εμφανιστεί στη σκηνή του Half Note Jazz Club από τις 24 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2013. 

Γεννημένος στην Philadelphia  το 1963 και αδελφός του επίσης κορυφαίου τρομπετίστα Wallace Roney, ξεκίνησε με κλαρινέτο αλλά τελικά σπούδασε τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο και πήρε πτυχίο από την Duke Ellington School of the Arts ενώ συνέχισε στην Hartt School of Music και το πανεπιστήμιο του Hartford πλάι στον μεγάλο Jackie McLean, του οποίου υπήρξε και πιστός συνεργάτης. Εκτός της θητείας του με τον κολοσσό McLean, συνεργάστηκε με πολλούς θρύλους της τζαζ όπως τον Clifford Jordan, τον Donald Byrd, τον Ravi Coltrane, τον Jesse Davis, τον Rashied Ali, τον Elvin Jones και τον Chick Corea. Το 1992 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος του, το περίφημο “The Traveller” κι έτυχε μεγάλης αποδοχής. Τέσσερα χρόνια μετά θα ηχογραφήσει το “Whilrling” που τον καθιέρωσε κι ως leader. Θα ακολουθήσουν τρεις ακόμη προσωπικοί δίσκοι και συμμετοχές σε διάφορα υπέροχα project όπως στο Miles Davis tribute project με την Cindy Blackman.

Οι περιοδείες του ανά τον κόσμο συνήθως είναι με το τρίο του, όμως αυτή την φορά έχουν κι έναν… ιδιαίτερο προσκεκλημένο. Τον 8χρονο γιο του και παιδί θαύμα στα ντραμς Kojo Odu Roney που θαυμάστηκε όπου εμφανίζεται για το μεγάλο ταλέντο του.  

Η τζαζ του Roney έχει απόλυτα ανοικτούς ορίζοντες, πέρα από φόρμες και ετικέτες και προβοκάρει τις αισθήσεις και το πνεύμα στέλνοντας μηνύματα. Μας επιτρέπει να πιστέψουμε… στο αόρατο.

Antoine Roney: σαξόφωνα
Marco Marzola : μπάσο
Darrell Green :  τύμπανα
Kojo Roney :  τύμπανα