Ο πολυχώρος Ιανός παρουσιάζει τη νέα σειρά IANOSART στον χώρο του Art Shop του ΙΑΝΟΥ, η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα καθημερινής …

χρήσης. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 Απριλίου 2011 από τις 11.00 έως τις 16.00.

Η σειρά IANOSART αποτελεί την εξέλιξη μιας γόνιμης συνεργασίας του ΙΑΝΟΥ με τη ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟ, με στόχο το σχεδιασμό και την παραγωγή -σε περιορισμένο αριθμό αλλά προσιτών σε όλους- χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων, φιλοτεχνημένων από διακεκριμένους και ανερχόμενους Έλληνες εικαστικούς. Την εικαστική επιμέλεια της IANOSART έχει η Ίρις Κρητικού.

Στο πλαίσιο της σειρά IANOSART, έργα και σχέδια Ελλήνων εικαστικών εφαρμόζονται σε αντικείμενα τέχνης και καθημερινής χρήσης: διακοσμητικά ή χρηστικά πιάτα, ποτήρια, φλιτζάνια, πετσέτες, μαντήλια, σημειωματάρια, κουτιά, βιβλιοστάτες, τσάντες, λαμπάδες και πολλές ακόμη αναπάντεχες προτάσεις που θα ομορφύνουν την καθημερινότητά μας.

Η σειρά IANOSART θα κυκλοφορεί σε τακτούς κύκλους, προτείνοντας νέους κάθε φορά καλλιτέχνες. Με τον τρόπο αυτό, τα αντικείμενα κάθε σειράς παραμένουν περιορισμένα σε αριθμό και παρά τις ιδιαίτερα προσιτές τιμές τους καθίστανται μοναδικά, ενώ πραγματοποιείται μια διεξοδικότερη γνωριμία με το έργο και τη γραφή κάθε παρουσιαζόμενου καλλιτέχνη.

Παράλληλα, δημιουργείται μια μόνιμη «βιβλιοφιλική» σειρά, με εικαστικά αντικείμενα συνδεδεμένα με τα βιβλία, τους ήρωες και τους συγγραφείς τους, που συνδέει με τον καλύτερο τρόπο τον κόσμο του βιβλίου με τους εικαστικούς καλλιτέχνες.

Στον πρώτο περιοδικό κύκλο (Άνοιξη 2011) της σειρά IANOSART συμμετέχουν οι: Μάριος Βουτσινάς, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Έλενα Παπαδημητρίου, Δημήτρης Ταξής και Μαρία Φιλοπούλου ενώ ο Χαρίτων Μπεκιάρης σχεδιάζει τα πρώτα αντικείμενα για τη βιβλιοφιλική σειρά.

Η IANOSART κυκλοφορεί και διατίθεται αποκλειστικά από τα καταστήματα του ΙΑΝΟΥ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Σύντομα Βιογραφικά καλλιτεχνών

ΜΑΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ

Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1953. Σχεδιαστής κοσμημάτων, μικρογλυπτών και εσωτερικών χώρων. Σπούδασε στην ΑΚΤΟ, Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων. Ασχολείται 30 χρόνια με την διακόσμηση εσωτερικών χώρων με πολλά projects στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που αφορούν σε κατοικίες εντός και εκτός πόλης, εργασιακούς και επαγγελματικούς χώρους υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής αλλά και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντική είναι η δουλειά του στο κόσμημα και την μικρογλυπτική.

Πολλά από τα έργα του περιλαμβάνονται σε προσωπικές συλλογές μεγάλων συλλεκτών και ανθρώπων της τέχνης όπως στη Συλλογή Πιερίδη, στη Συλλογή Claude & Sydney Picasso στη Συλλογή της Karen Burke Goulandris και σε πολλές άλλες συλλογές διεθνώς. Δουλειά του παρουσιάζεται στο Art Shop του Mουσείου Mπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς). Το 2004 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις GEMA ένα λεύκωμα με αναδρομική παρουσίαση 30 χρόνων του δημιουργικού του έργου. Από το 1978 έχει πραγματοποιήσει 15 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΙΣΑΚΙΔΗ

Γεννήθηκε το 1973 στη Γερµανία. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήριο του ∆ηµήτρη Μυταρά. Αποφοίτησε το 1998 µε άριστα. Ατομικές εκθέσεις: 2000: Πνευµατικό Κέντρο Χαϊδαρίου «Παλατάκι». 2003, 2005, 2009 & 2010 στη Γκαλερί «7».

Έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Κτηµατική Τράπεζα, Γερµανική Πρεσβεία της Αθήνας, Μέγαρο Π. Μελά, Σπίτι Της Κύπρου, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Θεσσαλονίκη, Κολλέγιο Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, Μεσολόγγι. Ex Convento San Cosma e Damiano-Βενετία, Κέντρο Tεχνών, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Σισμανόγλειο Μέγαρο- Κωνσταντινούπολη κ.ά).  Έργα της ανήκουν σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

ΧΑΡΙΤΩΝ ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Από το 2001 ως το 2005 σπούδασε Γλυπτική στo Camberwell College of Arts, London, και στο Canterbury Christ Church University της Αγγλίας. Από το 2005 ως το το 2006 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Γλυπτικής στο ίδιο πανεπιστήμιο και από τότε ζει και εργάζεται στην Ελευσίνα.

Στο τέλος του 2009 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κυκεών tales», το φωτογραφικό λεύκωμα «Ελευσίνα» με φωτογραφικές όψεις της πόλης. Έχει λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές, και έχει φιλοτεχνήσει τρία μνημεία σε Δήμους της Αττικής. Συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Αισχυλείων.

ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στη Facultad de Bellas Artes του Universitat Politecnica de Valencia στην Ισπανία. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και την Κρήτη (Gallery Αστρολάβος, 2008 και Art- LS, 2009) και έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα (Εθνική Πινακοθήκη, Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, Art Athina  2009 & 2010, Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου «Μελίνα», Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας, Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης -45α Δημήτρια, City Link κ.ά.) και το εξωτερικό (Ex Convento San Cosma e Damiano -Βενετία, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Σαγκάης, Κωνσταντινούπολη & Θεολογική Σχολή της Χάλκης κ.ά). Έργα της ανήκουν σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΞΗΣ

Γεννήθηκε το 1983. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο τμήμα Ζωγραφικής με καθηγητές τη Ρένα Παπασπύρου και τον Μάριο Σπηλιόπουλο. Έχει επίσης ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, το γκράφιτι, τη street art, το κόμιξ και τις εικονογραφήσεις, συμμετέχοντας σε ομαδικές εκδόσεις και εκδίδοντας προσωπικά άλμπουμ και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Χώρους Τέχνης, Ιδρύματα και και Διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποσπώντας πολλά βραβεία και διακρίσεις.  

ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ


Γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Κατά την περίοδο 1984-89 σπούδασε ζωγραφική στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι, με δάσκαλο τον Leonardo Cremonini και πραγματοποίησε  μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης στο τμήμα λιθογραφίας με δάσκαλο τον Abraham Hadad. Έχει πραγματοποιήσει 16 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, ενώ το 2009 πραγματοποίησε αναδρομική έκθεση στο πλαίσιο των «Ερμουπολείων». Έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στη Βουλή των Ελλήνων και σε ιδιωτικά Μουσεία και σημαντικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.