Η «fizz gallery» εγκαινιάζει την ατομική έκθεση της Αντιγόνης Καββαθά με τίτλο Χθόνια Φίδια και Ιερά Δέντρα, Πέμπτη

5 Μαΐου 2011.

Με ένα εξαιρετικά λιτό, ευαίσθητο και περίτεχνο σχέδιο, που κινείται στην αντίθεση άσπρου-μαύρου, η ζωγράφος Αντιγόνη Καββαθά δημιουργεί τη νέα της δουλειά. Με αφετηρία το συνεχή προβληματισμό της γύρω από τη φύση, τη ζωή και το επέκεινα, η ζωγράφος συνδέει την τωρινή δουλειά της με την προηγούμενη, που είχε τίτλο Ιχνηλατώντας τα Ερέβη.

Τότε πραγματευόταν τον κόσμο των σκιών· τώρα, φθάνοντας στην πύλη του Άδη, συναντά τους φύλακές του, ιερά φίδια και μυθικά τέρατα. Για να εικονίσει τούτο το σκοτεινό κόσμο, χρησιμοποιεί ως πρωτογενές υλικό εικόνες από δάση, δέντρα και κορμούς, θύματα τα περισσότερα εμπρησμών, κεραυνών και ξηρασίας ή δέντρα που απλά βρίσκονται σε χειμέρια νάρκη.

Από εικαστικής πλευράς, η Αντιγόνη Καββαθά ερευνά χρωματικά την αντίθεση άσπρου-μαύρου και την πλοκή γραμμών και σχημάτων, ενώ δίνει κίνηση στις συνθέσεις της, που οργανώνονται σε δύο διαστάσεις και σε συγκεκριμένο πλαίσιο.  Συχνά, μερικές απ’ αυτές επεκτείνονται στο άπειρο, πέρα από τα όρια του οπτικού πεδίου του θεατή. To έντονο φως, που εξαφανίζει την τρίτη διάσταση των αντικειμένων, τονίζει κυρίαρχα στοιχεία της ζωγραφικής της όπως η ισορροπία, η συμμετρία, η ομορφιά της λεπτομέρειας. 

Στα σχήματα που αντικρίζει ο θεατής ανιχνεύονται στοιχεία από Μαιάνδρους,  Γαλαξίες, από τον Τρίτωνα που τιθασεύεται από τον Ηρακλή στο προκλασικό αέτωμα του Παρθενώνα, από δράκους και ιερά φίδια θρησκειών.

Σχήματα και εικόνες που από χρόνια την απασχολούν. Οι ασπρόμαυρες συνθέσεις της με ακρυλικά πάνω σε mylar (συνθετικό ρυζόχαρτο), σε ποικίλες διαστάσεις και ατέρμονες φρίζες, αποτελούν ενδεικτικό στοιχείο όχι μόνο της εξελικτικής της πορείας, αλλά και μιας βαθιάς και προσωπικής ενασχόλησής της με τη φύση, τη ζωή, το μύθο και την πραγματικότητα, το ορατό και το αόρατο, το φαίνεσθαι και το είναι.

Η Αντιγόνη Καββαθά γεννήθηκε το 1955 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ (Ν. Υόρκη και Βοστόνη). Έχει κάνει επτά ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε συλλογές στην Ευρώπη και την Αμερική. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.