Ο ρόλος, η έρευνα και ο χώρος εργασίας της επιστημονικής κοινότητας, σε διάστημα 80 χρόνων, γίνονται ορατά στο ευρύ κοινό μέσα από φωτογραφίες ερευνητικών κέντρων και εργαστηρίων, από το Α.Π.Θ. και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Ο ρόλος, η έρευνα και ο χώρος εργασίας της επιστημονικής κοινότητας, σε διάστημα 80 χρόνων, γίνονται ορατά στο ευρύ κοινό μέσα από φωτογραφίες ερευνητικών κέντρων και εργαστηρίων, από το Α.Π.Θ. και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση – ημερίδα «Η εικόνα του/της επιστήμονα στην Ελλάδα, 1900-1980. (Εν)τοπισμένες ταυτότητες – ταυτότητες τόπων» είναι μια παραγωγή και συνδιοργάνωση της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα φιλοξενήσει από τις 11 Οκτωβρίου έως και τις 18 Νοεμβρίου ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο παρουσιάζει το συνεχώς μεταβαλλόμενο ρόλο των επιστημόνων.

Οι φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν για την έκθεση καλύπτουν ένα διάστημα 80 χρόνων μέσα στο οποίο άντρες και γυναίκες που δούλεψαν και δουλεύουν στο χώρο του Ελληνικού πανεπιστημίου, των ερευνητικών κέντρων της χώρας και των εργαστηρίων, διάνυσαν την εξέλιξη και την αλλαγή των επιστημών.

Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη ριζική αλλαγή του χώρου και του τρόπου δουλειάς στα επιστημονικά εργαστήρια. Κυρίως, διαφαίνεται η χρήση των εργαστηρίων είτε για πρωτοποριακή και δημιουργική δουλειά, μέσα από την έρευνα, είτε για μετάδοση της ήδη αποκτημένης γνώσης.

Η εικόνα του επιστήμονα αντανακλάται σε άντρες και γυναίκες, αποτυπώνοντας έτσι το ποιος είχε και έχει πρόσβαση στην επιστήμη.

Η έκθεση δημιουργήθηκε από αρχεία Πανεπιστημίων, όπως το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, από αρχεία και συλλογές ιδρυμάτων, όπως το Μουσείο Μπενάκη και το Ε.Λ.Ι.Α., από αρχεία ιδιωτών συλλεκτών, όπως ο Νίκος Πολίτης και ο Αρης Παπατζήκας, και από πολυάριθμα προσωπικά αρχεία καθηγητών και παλιών φοιτητών.

Ένας πλήρης κατάλογος με πλούσιο εικονογραφικό υλικό και επιστημονικά κείμενα διαφόρων ειδικοτήτων θα συνοδεύει την έκθεση, ενώ θα καλυφθούν ενότητες όπως: ο ρόλος του φύλου στην επιστήμη μέσα από φωτογραφικά πορτρέτα, η επιστήμη μέσα από τη φωτογραφία και το γυναικείο φύλο στην επιστήμη. Την ημερίδα θα ακολουθήσει συζήτηση και ερωτήσεις από το κοινό.

Την επιμέλεια της έκθεσης – ημερίδας έχουν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σάσα Λαδά, η υποψήφια διδάκτορας Αρχιτεκτονικής Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου και ο βοηθός επιμελητή από το Μουσείο Φωτογραφίας Στέργιος Καράβατος.

Στις αρχές Δεκεμβρίου και μέχρι τον Ιανουάριο του 2008 η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, τηλ: 2310 7273700).

Info
Έκθεση – ημερίδα
Διάρκεια έκθεσης: Από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις 20.00, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Ημερίδα: Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στις 17.00, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310 868570
Περισσότερες πληροφορίες:
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Πρόγραμμα «Πυθαγόρας»:
Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου, τηλ: 2310 994163, 6947687852, fax: 2310 283280,
e-mail: [email protected]
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσ/νίκης: τηλ: 2310-566716, fax: 2310-566717,
e-mail: [email protected], [email protected] / www.thmphoto.gr