Η Feelgood παρουσιάζει στη χώρα μας την ταινία με τίτλο «Άνθρωποι σαν κι εμάς», που είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα…

… και θα αρχίσει να προβάλλεται στις αίθουσες την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012.

Εμπνευσμένο από μία πραγματική ιστορία, το «Άνθρωποι σαν κι εμάς» διηγείται την περιπέτεια του Σαμ, ενός εικοσάχρανου εμπόρου που αναλαμβάνει να εκπληρώσει τις τελευταίες επιθυμίες του απομακρυσμένου πατέρα του, παραδίδοντας μία κληρονομιά στην αδελφή, που δε γνώριζε ότι είχε.

Η DreamWorks Pictures παρουσιάζει μία οικογενειακή δραμεντί με τους Κρις Πάιν, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Ολίβια Γουάιλντ, Μάικλ Χαλ Ντ’ Αντάριο, Φίλιπ Μπέικρ, Μαρκ Ντουπλάς και Μισέλ Φάιφερ. Ο Άλεξ Κούρτζμαν σκηνοθετεί το σενάριο των Κούρτζμαν, Ρομπέρτο Όρκι και Τζόντι Λάμπερτ. Το «Άνθρωποι σαν κι εμάς» αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κούρτζμαν.
 

Σύνοψη:
Ο Σαμ (Κρις Πέιν), ένας 20χρονος έμπορος κλείνει μία συμφωνία τη μέρα που μαθαίνει ότι ο πατέρας του βρίσκει αιφνίδιο θάνατο. Παρά τις αντιρρήσεις του, ο Σαμ καλείται στο πατρικό του, όπου πρέπει να τακτοποιήσει την κληρονομιά του πατέρα του και να επανασυνδεθεί με την οικογένειά του. Ενώ ικανοποιεί τις τελευταίες επιθυμίες του πατέρα του, ο Σαμ ανακαλύπτει ένα συγκλονιστικό μυστικό που φέρνει τα πάνω-κάτω. Έχει μία 30χρονη αδερφή, τη Φράνκι (Ελίζαμπεθ Μπανκς) την ύπαρξη της οποίας αγνοούσε. Όσο εξελίσσεται η σχέση τους, ο Σαμ αναγκάζεται να αναθεωρήσει όσα πίστευε για την οικογένειά του  και να επανεξετάσει στην πορεία τις δικές του επιλογές.


Γέννηση της ιστορίας

Όταν ο σεναριογράφος/συγγραφέας Άλεξ Κούρτζμαν ήταν νέος, ήξερε ότι ο πατέρας του είχε ξαναπαντρευτεί και ότι είχε δύο ακόμη παιδιά. Ζώντας χωριστά για 15 χρόνια, η άλλη οικογένεια έκανε τη ζωή της και ο Κούρτζμαν τη δική του. Δεν συναντήθηκαν ποτέ.  Μία μέρα, ο Κούρτζμαν άρχισε να σκέφτεται εκείνη την άλλη οικογένεια και έτσι άρχισε να γεννιέται η ιδέα της ταινίας: Κι αν, όταν ήταν μικρός, είχε γνωρίσει τον ετεροθαλή αδερφό ή αδερφή του και δεν το ήξερε ποτέ;
Συμπτωματικά εκείνη τη μέρα ο Κούρτζμαν γνώρισε την ετεροθαλή αδερφή του σε ένα πάρτι. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Δεν ξέρω από πού ήρθε αυτή η ιδέα, αλλά μου έμεινε και δεν ήξερα πώς να την αξιοποιήσω. Στην αρχή δεν έδωσα πολύ σημασία, αλλά το ίδιο βράδυ, περίπου τρεις ώρες μετά, πήγα σε ένα πάρτι, όπου μία γυναίκα με πλησίασε και μου είπε ότι είναι η αδερφή μου».

«Ήταν σαν να ονειρευόμουν», συνεχίζει ο Κούρτζμαν. «Γνωριστήκαμε και ήταν μια μοναδική εμπειρία. Ήρθαμε πολύ κοντά και στην πορεία αρχίσαμε να μιλάμε για όλα αυτά που είχαμε χάσει, τον καιρό που δεν ήμασταν μαζί και νομίζω ότι στο τέλος ήμασταν και οι δύο χαρούμενοι που επιτέλους είχαμε γνωριστεί».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΣΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Ο Ρομπέρτο Όρκι, ο συνεργάτης του Κούρτζμαν τα τελευταία 20 χρόνια, συνυπογράφει τις επιτυχίες “Star Trek” και “Transformers.” Ο Όρκι και ο Κούρτζμαν είναι φίλοι από παλιά, γνωρίστηκαν μάλιστα σε ένα μάθημα κινηματογράφου. Και οι δύο σεναριογράφοι εμπνεύστηκαν από τον ανεξάρτητο κινηματογράφο και με τα χρόνια στράφηκαν στην επιστροφή στις ρίζες, στις ιστορίες που τους οδήγησαν εξ αρχής στο σενάριο. Τις μικρές ταινίες με τους δυνατούς χαρακτήρες.  Όταν ο Κούρτζμαν είπε στον Όρκι για τη συνάντηση με την ετεροθαλή αδερφή του, ο Όρκι θυμήθηκε τη θεία του η οποία είχε ανακαλύψει ότι ο πατέρας της είχε μια κρυφή οικογένεια την οποία η ίδια δεν γνώρισε. Εκείνη τη στιγμή οι δύο σεναριογράφοι συνειδητοποίησαν ότι οι δύο αυτές ιστορίες είναι σαν «σοκολάτα και φυστικοβούτυρο – ταιριάζουν απόλυτα». Αυτή ήταν η ιστορία που αναζητούσαν.  Όσο οι τρεις σεναριογράφοι συζητούσαν για το ύφος της ιστορίας και την εποχή που θα ζούσε ο πατέρας της ιστορίας, άρχισαν να συζητούν για την Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και τι σόι άνθρωπος θα ήταν αυτός. Ο πατέρας του Τζόντι Λάμπερτ ήταν μουσικός παραγωγός που στο τέλος εγκατέλειψε την καριέρα του για να αφοσιωθεί στην ανατροφή του γιου του. Συνειδητοποίησαν ότι τα μουσικά βιώματα του Λάμπερτ θα έδιναν περισσότερη αυθεντικότητα στην ταινία, γι’ αυτό και έβαλαν τον πατέρα στην ταινία να ασχολείται με τη μουσική βιομηχανία.  Ο Λάμπερτ εξηγεί, “Ο πατέρας μου ήταν στη μουσική βιομηχανία και αυτός μας έδειξε τα πράγματα από διαφορετική ματιά. Μας έδωσε πολλές ιδέες που ήταν πιο αυθεντικές από έναν τύπο που ήταν απλός έμπορος.»

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Το «Άνθρωποι σαν κι εμάς» είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Άλεξ Κούρτζμαν, ενώ ήταν εξ αρχής βέβαιο ότι θα αναλάμβανε ο ίδιος τη σκηνοθεσία. «Ένιωσα ότι μετά από επτά χρόνια που προστάτευα αυτούς τους χαρακτήρες και τους έχτιζα, θα ήταν δύσκολο να αναθέσω την ταινία σε κάποιον άλλο, ιδίως τη στιγμή που το όραμά μας εκείνη τη στιγμή ήταν τόσο συγκεκριμένο» λέει ο Κούρτζμαν. «Πραγματικά ένιωθα ότι αυτή η ταινία ήταν κομμάτι μου και δεν μπορούσα να φανταστώ κάποιον άλλο να τη σκηνοθετεί».

Η Μισέλ Φάιφερ που υποδύεται τη Λίλιαν συμπληρώνει για τον σκηνοθέτη: «Ο λόγος που έπαιξα σε αυτή την ταινία ήταν επειδή ερωτεύτηκα τρελά τον Άλεξ, όταν τον συνάντησα. Είναι απίστευτα συνεργάσιμος και ταπεινός καθώς και ιδιαίτερα ευφυής. Είναι ένας χαρισματικός σκηνοθέτης με τρομερό ένστικτο ως προς τις ερμηνείες των ηθοποιών και ξέρει πώς να τους προσεγγίζει. Μου άρεσε πολύ η συνεργασία μαζί του και ελπίζω να επαναληφθεί σύντομα».

ΤΟ ΚΑΣΤ
Αφού διάβασε το σενάριο, ο Κρις Πέιν (“Star Trek”) συμφώνησε να κάνει τον ρόλο του Σαμ,  που διέφερε πολύ απ’ ό,τι είχε κάνει στο παρελθόν. Θυμάται τι τον τράβηξε στο υλικό αυτό: «Όπως συμβαίνει συνήθως όταν πέφτει στα χέρια σου ένα καλό υλικό και το διαβάζεις, μόλις φτάσεις στην τελευταία σελίδα συνειδητοποιείς ότι θα αποτελέσει μέρος της ζωής σου. Μου άρεσε η ισορροπία ανάμεσα στο χιούμορ και τον θυμό. Τόσα διαφορετικά συναισθήματα».
 

Οι παραγωγοί ήταν όλοι θαυμαστές της Μισέλ Φάιφερ (“What Lies Beneath,” “Batman Returns”), και η Φάιφερ παραδέχεται ότι η μοναδική αυτή ιστορία της τράβηξε πολύ το ενδιαφέρον. «Δεν γίνονται πια τέτοιες ταινίες και νομίζω ότι ο κόσμος τις χρειάζεται», σχολιάζει η Φάιφερ. «Με τέτοιο καστ και τέτοιο θέμα, θα έχει απήχηση σε μεγάλο κοινό. Ο κόσμος αναζητάει πάντα κάτι συγκινητικό, είτε αυτό γίνεται με γέλιο είτε με κλάμα. Αυτή η ταινία έχει και τα δύο».

Η ΜΙΣΕΛ ΦΑΪΦΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΛΙΑΝ:  «Στην αρχή, η Λίλιαν και ο γιος της Σαμ είναι απομακρυσμένοι ο ένας από τον άλλον, καθώς και από τη ζωή. Και οι δύο, για διαφορετικούς λόγους, έχουν πάψει να ζουν, να νιώθουν και να αλληλεπιδρούν».

Η Ελίζαμπεθ Μπανκς (“The Hunger Games,” “The Next Three Days”) δέχτηκε τον ρόλο της ετεροθαλούς αδερφής του Σαμ, της Φράνκι.
ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΜΠΑΝΚΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΑΝΚΙ:  «Η Φράνκι είναι μονίωμως καχύποπτη με τους άντρες. Έχει γνωρίσει διάφορους τύπους και είναι υπερπροστατευτική με τον εαυτό της, την κατάσταση και τον γιο της. Το να βάλει κάποιον στην καρδιά της με τέτοιο τρόπο, όπως κάνει με τον Σαμ, είναι πολύ σπάνιο για την ίδια».

ΟΛΙΒΙΑ ΓΟΥΑΪΛΝΤ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΝΑ: «Η Χάνα έχει ερωτευτεί τρελά τον Σαμ, ο οποίος είναι απίστευτα ασταθής. Τη μία στιγμή το βλέπει ζεστά και την επόμενη είναι απίστευτα ψυχρός. Η σχέση τους έχει εξελιχτεί σε έναν σοβαρό δεσμό, αλλά παρ’ όλα αυτά εκείνος δεν είναι απόλυτα δεσμευμένος και εκείνη διαρκώς τον κυνηγάει». 
 

Ο Μάικλ Χαλ Ντ’ Αντάριο κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο σε αυτό το φιλμ. Έχοντας επιλεγεί ανάμεσα σε εκατοντάδες ηθοποιούς, ο Νεοϋορκέζος από το Λονγκ Άιλαντ ασχολείται με την υποκριτική από τα έξι του. Ως ταλαντούχος ντράμερ και μουσικός, ο Μάικλ λέει, «Μ’ αρέσει ο τρόπος που σχετίζεται η μουσική με το σενάριο και θεωρώ ότι το σενάριο είναι υπέροχο».

ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ «Άνθρωποι σαν κι εμάς»

Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο Λος Άντζελες και τις γύρω περιοχές. Αντί για αξιοθέατα, οι τοποθεσίες που διάλεξαν οι δημιουργοί ήταν πιο συνηθισμένες δείχνοντας ένα Λος Άντζελες που οι τουρίστες δεν βλέπουν ποτέ. Όπως εξηγεί ο παραγωγός Μπόμπι Κοέν: «Υπάρχει κάτι το ξεχωριστό όταν κάνεις γύρισμα σε πραγματικές τοποθεσίες. Υπάρχει ένας αέρας που δεν φτιάχνεται. Κάνει τη διαφορά. Αυτός ήταν ένας από τους αρχικούς στόχους του Άλεξ Κούρτζμαν. Ήθελε να γυρίσει τις σκηνές σε μέρη του Λος Άντζελες που δεν τραβούν συνήθως την προσοχή».
Ο σκηνοθέτης Άλεξ Κούρτζμαν συμπληρώνει: «Είμαι κι εγώ από το Λος Άντζελες και η πόλη μου δεν έχει όλη αυτή τη λάμψη που βλέπω στις ταινίες. Θέλω να δείξω το πραγματικό Λος Άντζελες, σ’ αυτό βασίστηκε η ιστορία και ήταν κάτι που κανείς δεν είχε ξαναδεί». 

Μία από τις σκηνές της ταινίας γυρίστηκε στο Rhino Records, ένα από τα παλαιότερα δισκοπωλεία, και στο γνωστό Hollywood High School που αποτέλεσε το σκηνικό για το Toluca Park Middle School. Τα κλασικά εστιατόρια Henry’s Tacos, Cole’s French Dip και Neptune’s Net έδωσαν έναν αυθεντικό τόνο.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ
Η μουσική είναι ακόμα ένα βασικό στοιχεία της ταινίας. Αφού ο πατέρας του Σαμ, Τζέρι, δούλευε στη μουσική βιομηχανία τη δεκαετία του ’70, η μουσική αποτελεί ένα  βασικό συνδετικό κρίκο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Επειδή η μουσική ήταν τόσο σημαντική για τους δημιουργούς, ο Κούρτζμαν ήξερε ότι χρειαζόταν έναν συνθέτη που θα έφτιαχνε ένα γενικότερο μουσικό θέμα. «Όταν άκουσα τη μουσική του ‘Slumdog Millionaire’ από τον A.R. Rahman, εντυπωσιάστηκα με τη διαφορετικότητα του ήχου».
Ο σκηνοθέτης Άλεξ Κούρτζμαν λέει ότι αυτή η ταινία είναι ένα οικογενειακό δράμα. Είναι μια ταινία γύρω από μία συγκεκριμένη εμπειρία που ταυτόχρονα είναι και οικουμενική.

Μετά από αυτήν την ταινία οι Κούρτζμαν και Όρκι ετοιμάζουν το“Star Trek” με τον Ντέιμον Λίντελοφ. 

Credits:
Cast: Chris Pine, Elizabeth Banks, Olivia Wilde, Michael Hall D’Addario, Philip Baker Hall, Mark Duplass και Michelle Pfeiffer   
Director: Αlex Kurtzman       
Producers: Roberto Orci, Bobby Cohen, Clayton Townsend         
Executive Producer: Alex Kurtzman
Written by: Alex Kurtzman & Roberto Orci & Jody Lambert