Το Φεστιβάλ Ηλιούπολης φιλοξενεί την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, Ανθρώπινη Φωνή, μια σύνθεση μονόπρακτων του Ζαν Κοκτώ

που θα περιλαμβάνει τα διάσημα μονόπρακτα Η ανθρώπινη Φωνή, Η Ψεύτρα, Το πανηγύρι και άλλα.

Λίγα λόγια από τον σκηνοθέτη:

Στην Ανθρώπινη φωνή (που πρωτανέβηκε το 1930 στην Κομεντί Φρανσέζ με ερμηνεύτρια την Μπέρτ Μποβί και αργότερα  ερμηνεύτηκε από την Άννα Μανιάνι και την Ιγκριντ Μπέργκμαν) μια γυναίκα μάς μιλάει για τον έρωτα, την μοναξιά, την εγκατάλειψη, την προδοσία, το ψέμα και την αλήθεια, την απόγνωση, την λατρεία, το πάθος, την απόρριψη, το αδιέξοδο των σχέσεων: αισθήματα που φιλοξενούνται σ\’ αυτό το διαχρονικό κείμενο του Ζάν Κοκτώ και δεν αλλάζουν όσο κι αναλλάζουν οι εποχές.

Η παράσταση Ανθρώπινη φωνή είναι μία θεατρική-μουσική σύνθεση κειμένων του Γάλλου δραματουργού που περιλαμβάνει τέσσερα μονόπρακτα και μικρά αποσπάσματα από άλλα κείμενα του. Εκτός δηλαδή από την Ανθρώπινη φωνή, συμπεριλαμβάνονται και τα μονόπρακτα: Ο ωραίος αδιάφορος, που γράφτηκε για την Εντίθ Πιάφ, Η ψεύτρα, που ως Ο ψεύτης γράφτηκε για τον Ζάν Μαραί, Στο πανηγύρι κ.α.

Τα κείμενα αυτά, με το ένα να μπαίνει μέσα στο άλλο μ\’ ένα θεατρικό τρόπο, δίνουν την εντύπωση ενός ενιαίου έργου που μιλάει για τον έρωτα, τη ζωή, τον θάνατο, το θέατρο.

Στην Ανθρώπινη φωνή μία γυναίκα βιώνει την εγκατάλειψη μέσα από ένα τηλεφώνημα ενώ στον Ωραίο αδιάφορο η γυναίκα βιώνει τον τρόμο της απόρριψης. Στην Ψεύτρα μας καταθέτει την προσωπική της σχέση με την αλήθεια και το ψέμα ως τρόπο ζωής και τέλος στο Πανηγύρι η γυναίκα αυτή μάς μεταφέρει στον φανταστικό χώρο του θεάτρου και την χωρίς τέλος αναζήτηση του μεγάλου έρωτα. 

Ξάφνιασε μας Ζάν,  αυτή η περίφημη προτροπή του Ντιαγκίλεφ προς τον Κοκτώ, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους, δίνει το μέτρο –  όπως σημειώνει η καθηγήτρια κ. Λίνα Λυχναρά – του γάλλου ποιητή, θεατρικού συγγραφέα, ζωγράφου και σκηνοθέτη.  Ο μεγάλος ελληνολάτρης ποιητής, που ο Ζαν Ζενέ τον αποκαλούσε Κοκτώ ο Έλληνας!, θα μας συναρπάσει μ\’ αυτά τα εξαίσια κείμενα,  διαμάντια του σύγχρονου γαλλικού θεάτρου. 

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης διαβάζει τις ερωτικές αυτές ιστορίες με τρόπο διεισδυτικό, τις ενοποιεί, τις συνοδεύει με μουσική και τραγούδια και οδηγεί την παράσταση μέσα από μία σύγχρονη οπτική. Η παράσταση αφιερώνεται στην μεγάλη Έλλη Λαμπέτη που με την ερμηνεία της σφράγισε τα κείμενα αυτά.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης και Γιάννης Ιορδανίδης 
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ιορδανίδης
Σκηνικά: Λαλούλα Χρυσικοπούλου
Κοστούμια: Ελένη Δουνδουλάκη
Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης
Μουσική επιμέλεια: Χάρης Γεωργιάδης  

Ερμηνεύει η καταξιωμένη ηθοποιός Κερασία Σαμαρά. Στο πιάνο ο Νικόλας Μπράβος. Συμμετέχει ο ηθοποιός Αλέξανδρος Νταβρής.