Αποτελεί πρωτοβουλία του παραγωγού Χρήστου Β. Κωνσταντακόπουλου της Faliro House, και ξεκίνησε το 2015 στην Costa Navarino της Μεσσηνίας.

Το Εργαστήριο Σεναρίου και Σκηνοθεσίας Oxbelly (Oxbelly Screenwriters & Oxbelly Directors Lab) τελείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της σκηνοθέτιδος Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη (Chevalier, Attenberg). Τα Labs προσφέρουν σε 8 έως 10 κινηματογραφιστές, την ευκαιρία να εξελίξουν τα σενάρια της πρώτης ή δεύτερης ταινίας μεγάλου μήκους τους μέσα από 6 ημέρες εντατικής εργασίας, στο μυθικό τόπο της Μεσσηνίας.

Φέτος για πρώτη χρονιά θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες που το επιθυμούν, να σκηνοθετήσουν μία σκηνή της επιλογής τους. Καθόλη τη διάρκεια του Lab, οι συμμετέχοντες έχουν στο πλάι τους ως μέντορες διεθνώς καταξιωμένους κινηματογραφιστές οι οποίοι μέσω one on one συναντήσεων αλλά και masterclasses, τους προσφέρουν πολύτιμα εφόδια για να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Για το 2018, οι Σύμβουλοι Σεναρίου ήταν οι Εύα Στεφανή (Λουόμενοι), Michael Almereyda (Hamlet), Paul Thomas Anderson (Phantom Thread), Naomi Foner (Running On Empty), Miguel Gomes (Arabian Nights), Tamara Jenkins (Private Life) και Tobias Lindholm (A War). Tα ονόματα των Creative Advisors για το 2019 θα ανακοινωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Μέχρι και το 2018, οι αιτήσεις συμμετοχής σεναρίων γίνονταν μέσω πρόσκλησης. Φέτος, με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση για 4η συνεχόμενη χρονιά, και του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Οxbelly κάνει ανοιχτή πρόσκληση (open call) για αιτήσεις από την Ελλάδα, από τις οποίες θα επιλεγούν, μετά από διπλή αξιολόγηση, 2 έως 4 κινηματογραφικά σενάρια που θα ξεχωρίσουν.

Η κατάθεση αιτήσεων του πρώτου κύκλου αξιολόγησης ανοίγει στις 20 Δεκεμβρίου 2018 και λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2019. Οι αιτήσεις που θα περάσουν στον δεύτερο κύκλο αξιολόγησης θα ενημερωθούν μέσω email τον Φεβρουάριο