Πιο συγκεκριμένα, από τις 9 Μαΐου και για λίγες παραστάσεις, θα παρουσιαστεί το μονόπρακτο – στατικό δράμα του Φερνάντο Πεσσόα Ο Ναυτικός, σε σκηνοθεσία Ηλία Κουντή, ενώ από τις 10 Μαΐου θα λάβει χώρα η μουσική περφόρμανς /Κάλι βασισμένη στο διήγημα Αποκεφαλισμένη Κάλι της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, σε σκηνοθεσία ‘Ελιας Φίλη.

Λίγα λόγια για τις παραστάσεις:

Ο Ναυτικόςτου Φερνάντο Πεσσόα 
Πρεμιέρα: Τετάρτη, 09 Μαΐου 2018 στις 21:15
Παραστάσεις: Τετάρτη 09, 16, 23, 30 Μαΐου & 6, 13 Ιουνίου 2018 στις 21:15  & Πέμπτη, 7, 14 Ιουνίου 2018 στις 21:15
Διάρκεια: 90 λεπτά
Εισιτήριο: 12 € γενική είσοδος, 10 € φοιτητικό, 8 € ανέργων & AMEA

Ο Ναυτικός είναι το μόνο ολοκληρωμένο θεατρικό έργο του Πεσσόα από τα έξι που έγραψε («Φάουστ» «Διάλογος στον κήπο των Ανακτόρων», «Σαλώμη», «Ο Θάνατος του Πρίγκηπα», «Ο Σακιαμούνι»). Γράφτηκε μέσα σε μία νύχτα από τις 11 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου του 1913, και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του συμβολισμού στην Ευρώπη. Ο ίδιος το χαρακτηρίζει στατικό δράμα σε πεζό λόγο, που ποτέ δεν ανέβηκε όσο ζούσε, και αντανακλά τη θεωρία του Πεσσόα για το ”θέατρο ψυχών”. Στο έργο αυτό τα κυρίαρχα θέματα είναι δυο. Πρώτον το θέμα του ονείρου, όπως το εκφράζει ο Πεσσόα μέσω του ετερώνυμου του Σοάρες στο βιβλίο της Ανησυχίας. Δεύτερον, το θέμα του φόβου της Αλήθειας, θέμα πάντα παρόν στο έργο των άλλων ετερώνυμων του, όπως του Σερτς και του Κάμπος.

Ο Ναυτικός είναι ένας διάλογος μεταξύ τριών νεαρών κοριτσιών που ξαγρυπνούν γύρω από τη σωρό μιας άλλης νεαρής κοπέλας, και με το φόβο του χωρισμού τους το πρωί, με το φως της αυγής, αποφασίζουν να μιλήσουν και να διηγηθούν τα όνειρά τους προκειμένου να πιστέψουν ότι είναι πραγματικότητα.

Συντελεστές

Μετάφραση: Γιάννης Σουλιώτης (εκδόσεις ΣΟΚΟΛΗ-ΚΟΥΛΕΔΑΚΗ)
Σκηνοθεσία: Ηλίας Κουντής
Μουσική Επιμέλεια: Κίμωνας Μαραγκουδάκης
Παίζουν: Μαρία Εξαρχάκου, Εβίνα Λεχουρίτη και Χριστίνα Ελευθεριάδου

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πορτογαλικής Πρεσβείας της Αθήνας

/Κάλι— μουσική περφόρμανς βασισμένη στο διήγημα Η Αποκεφαλισμένη Κάλι της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ
Πρεμιέρα: Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 στις 21:15
Παραστάσεις: από Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 έως  Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:15
Διάρκεια: 55 λεπτά
Εισιτήριο: 10 € γενική είσοδος, 7€  φοιτητικό/ανέργων

Η /Κάλι είναι μια θεά. Η /Κάλι είναι μια πόρνη. Το θηλυκό αρχέτυπο, η θεά και η παλλακίδα, η Παναγία και η Εύα. Το γυναικείο σώμα ως πεδίο μάχης, όπου αιώνια αντιμάχονται το θεϊκό και το ανθρώπινο, το υψηλό και το ποταπό.

Η παράσταση /Κάλι είναι βασισμένη στο διήγημα «η Αποκεφαλισμένη Κάλι» της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ που περιλαμβάνεται στη συλλογή «Διηγήματα της Ανατολής». Στα βήματα της Γαλλίδας συγγραφέως, με έμπνευση τη διαχρονικότητα της ιστορίας και τους συμβολισμούς που αυτή εμπεριέχει, η περφόρμανς εστιάζει στην έννοια της θηλυκότητας στο χτες και το σήμερα, την χαμένη παιδικότητα και την ενηλικίωση, τη γυναίκα ως Μητέρα και Μέδουσα, για να μιλήσει για τη διττότητα της ανθρώπινης φύσης, όπως αυτή εκφράζεται στο θηλυκό σώμα.

Η παράσταση /Κάλι είναι μια μουσική περφόρμανς που χρησιμοποιεί στοιχεία από το αφηγηματικό και σωματικό θέατρο. Λόγος και Μουσική διεκδικούν ισάξια τον ρόλο του αφηγητή, λειτουργώντας άλλες φορές συμπληρωματικά και άλλες ανταγωνιστικά και χρησιμοποιούν το σώμα του ηθοποιού σαν πινέλο για να σχεδιάσουν στην σκηνή την ιστορία της θεάς

Συντελεστές

Μετάφραση: Καρολίνα Κρασούλη – Έλια Φίλη
Σύνθεση – Σκηνοθεσία: Έλια Φίλη
Σχεδιασμός Ήχου/Μουσική: Άννα Παπαϊωάννου
Σκηνικός χώρος/Κοστούμια – Video Art: Καρολίνα Κρασούλη
Επιμέλεια Κίνησης: Κωνσταντίνος Παπανικολάου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Μιχάλης Κλουκίνας

Ερμηνεύουν: Εύη Δόβελου, Άννα Παπαϊωάννου