Ξεκίνησα να κάνω ντοκιμαντέρ έχοντας μία  έμφυτη περιέργεια και διάθεση για περιπέτειες. Μου αρέσει να εμβαθύνω και να γνωρίζω άλλους κόσμους, Ινδονησία, Αφγανιστάν, Πακιστάν… Περιοχές που μια γυναίκα δεν μπορεί να φτάσει εύκολα και η αδρεναλίνη φτάνει στα ύψη.

Επιλέγω θεματικές που με ενδιαφέρουν προσωπικά, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η τέχνη, ο πολιτισμός. Μέσα από προσωπικές ανθρώπινες ιστορίες, με ενδιαφέρει να διεισδύω στον προβληματισμό της σύγχρονης εποχής.

Όμως δεν αρκεί να έχεις μία καλή ιδέα για να κάνεις ένα ντοκιμαντέρ. Αυτό είναι μόνο η αρχή.  Η χρηματοδότησή του έχει γίνει πολύ δύσκολη για τον Έλληνα ντοκιμαντερίστα.

Η ΕΡΤ, που στήριζε με συμπαραγωγές το ελληνικό ντοκιμαντέρ, έκλεισε και η χρηματοδότηση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έγινε δύσκολη και χρονοβόρα. Εμείς αρχίσαμε να ερευνούμε εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης, όπως χορηγίες από ιδρύματα, crowdfunding (χρηματοδότηση από το κοινό),  καταφύγαμε ακόμα και στον… παραδοσιακό κουμπαρά!

Η τελευταία μου ταινία «Παίζοντας με τη Φωτιά» με θέμα  τις γυναίκες ηθοποιούς στο Αφγανιστάν, ξεκίνησε με ελάχιστα χρήματα αλλά με πολύ προσωπική δουλειά και βοήθεια από συνεργάτες.

Όμως όταν πας Αφγανιστάν δεν αρκεί η καλή θέληση. Πρέπει να έχεις χρήματα για να έχεις έναν αξιόλογο φίξερ (σ.σ.: άνθρωπος που κάνει οργάνωση παραγωγής στο Αφγανιστάν) που δεν θα σε γελάσει και δεν θα βρεθείς σε μια σπηλιά δεμένος να σε έχουν απαγάγει οι Ταλιμπάν και να ζητάνε λύτρα! Πρέπει να πληρώσεις για να έχεις ασφαλές ξενοδοχείο, έμπιστο μεταφραστή, καλό αυτοκίνητο με έμπιστο οδηγό. Πρέπει να είσαι έτοιμος για το αναπάντεχο (όπως π.χ. να εξαφανιστεί ο ήρωάς σου και να μην έρθει ποτέ στο ραντεβού ή να ανακαλύψεις ότι οι κασέτες που έχεις για το γύρισμα έχουν πρόβλημα),  όμως όταν αυτό συμβαίνει στο Αφγανιστάν, όλα παίρνουν μια άλλη διάσταση. Επίσης το να είσαι γυναίκα σκηνοθέτις στο Αφγανιστάν έχει από μόνο του μια ιδιαίτερη δυσκολία.

Παρ’ όλα αυτά, μετά από τρία χρόνια δουλειάς, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την ταινία και τώρα ετοιμάζεται η πρεμιέρα της στους κινηματογράφους. Η ταινία «Παίζοντας με τη Φωτιά» θα προβάλλεται στον ΔΑΝΑΟ από τις 4 Σεπτεμβρίου. Θα είμαι εκεί, έχοντας την χαρά και την αγωνία της προβολής, έτοιμη να μοιραστώ μαζί με τους θεατές αυτό το ταξίδι ζωής.

Info: H Αννέτα Παπαθανασίου είναι απόφοιτος της Nομικής Σχολής Aθηνών & της Δραματικής -Κινηματογραφικής Σχολής E. Xατζίκου. Σπούδασε θέατρο στο HB Studio και στο Πανεπιστήμιο της Nέας Yόρκης. Εργάζεται σαν ηθοποιός στο θέατρο και στην τηλεόραση από το 1981 και έχει σκηνοθετήσει επτά ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες της «Qadir, ένας Αφγανός Οδυσσέας» και «Οι Νύμφες του Hindu Kush» έχουν πάρει πολλές διεθνείς διακρίσεις. Η ταινία της «Παίζοντας με τη Φωτιά» θα προβάλλεται στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ από τις 4 Σεπτεμβρίου 2014.

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό CultureNow Mag, τεύχος 29.