Η καταξιωμένη χορογράφος και χορεύτρια Αν Τερέζα Ντε Κερσμάκερ, μας παρασύρει στο ρυθμό της και στο ιδιότυπο χορευτικό

της σύμπαν, με δύο σημαντικές δουλειές της, τo ιστορικό πλέον Fase στις 28 και 29 Φεβρουαρίου και τη νέα δουλειά της En atendant στις 2, 3 και 4 Μαρτίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Η χορογράφος και χορεύτρια Αν Τερέζα Ντε Κερσμάκερ δεν χρειάζεται συστάσεις. Τριάντα ένα χρόνια μετά το πρώτο της έργο (Asch, 1980), παραμένει μια από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες του σύγχρονου χορού. Παράλληλα, ήταν αυτή που έβαλε το Βέλγιο στο επίκεντρο της παγκόσμιας χορευτικής παραγωγής.

Με σπουδές στη σχολή Mudra του Μωρίς Μπεζάρ και στο Tisch School of the Arts, στη Νέα Υόρκη, η Κερσμάκερ έγινε πολύ νωρίς διάσημη χάρη στο δεύτερο έργο της, Fase (1982). Η διεθνής επιτυχία του Fase οδήγησε το 1983 στη δημιουργία της ομάδας Rosas και  σε μια γόνιμη χορογραφική πορεία. Στα έργα της των τελευταίων 30 ετών, η Αν Τερέζα Ντε Κερσμάκερ έχει χρησιμοποιήσει μουσικές από τους Beatles μέχρι τον Μάλερ και από τον Μπαχ μέχρι την Τζόαν Μπαέζ, αν και ο Στηβ Ράιχ παραμένει ο συνθέτης με τον οποίο συνδέθηκε περισσότερο. Η γνωριμία της με τον Ράιχ και τους μουσικούς του στη Νέα Υόρκη αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη χορογράφο, που σπούδαζε μουσική πριν αποφασίσει να αφιερωθεί στο χορό.
Στον πυρήνα της δουλειάς της ομάδας Rosas βρίσκεται η σχέση μεταξύ κίνησης και μουσικής, ενώ σε ορισμένες παραγωγές, βρίσκουμε τη σχέση χορού και κειμένου. Η ομάδα Rosas είναι μια από τις λίγες που δουλεύουν με σταθερή ομάδα χορευτών. Στις μεγαλύτερες παραγωγές συμμετέχουν όλοι οι χορευτές, ενώ σε μικρότερης κλίμακας παραγωγές συμμετέχει η ίδια η Ντε Κερσμάκερ. Η ομάδα δημιουργεί νέα έργα αλλά παρουσιάζει και παλαιότερα από το ρεπερτόριό της.

Fase

28-29 Φεβρουαρίου 2012

Η Αν Τερέζα Ντε Κερσμάκερ θα μαγέψει το κοινό, χορεύοντας στην παράσταση, 29 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της.

Στο Fase, στο οποίο αρχικά χόρεψε η ίδια και η Michel Anne De Mey, η εγκεφαλική χορογράφος νιώθει απόλυτα άνετα με την αυστηρά δομημένη μινιμαλιστική μουσική του Ράιχ. Η μαθηματική ακρίβεια της χορογραφικής σύνθεσης, που βασίζεται σε μικρές  μετακινήσεις και σε ένα παιχνίδι των σωμάτων με τις σκιές τους, απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση και αντοχή. Ωστόσο, η ρευστότητα και καθαρότητα της αέναης κίνησης δημιουργούν ένα τοπίο υπνωτικής ομορφιάς. Εντυπωσιασμένος από τη χορογραφία (την οποία είδε πολύ αργότερα, το 1999), ο Στηβ Ράιχ δήλωσε ότι, μέσω αυτής, έμαθε κάτι για τον ίδιο τον εαυτό του και τη δουλειά του. Η Κερσμάκερ, η οποία δηλώνει  ότι εξακολουθεί να εμπνέεται και να δημιουργεί πάνω στη μουσική του, θα  βρεθεί και πάλι στη σκηνή, 29 χρόνια  μετά την πρώτη της εμφάνιση στο έργο. 

Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
Εισιτήρια : 15-18-28 € | Μειωμ.: 10-15 €
Χορογραφία: Anne Teresa De Keersmaeker
Ερμηνεύουν: Anne Teresa De Keersmaeker, Tale Dolven
Μουσική: Steve Reich (Piano Phase, Come Out, Violin Phase, Clapping Music)
Σχεδιασμός φωτισμών: Mark Schwentner (Violin Phase & Come Out), Remon Fromont (Piano Phase & Clapping Music)
Κοστούμια: Martine André & Anne Teresa De Keersmaeker

Παραγωγή: 1982-Schaamte (Βρυξέλλες), Avila (Βρυξέλλες) / 1993-Rosas & De Munt / La Monnaie (Βρυξέλλες)
Συμπαραγωγή πρώιμων έργων: Sadler\’s Wells
Παγκόσμια πρεμιέρα: 18/3/1982, Beursschouwburg (Βρυξέλλες)

En atendant

2-4 Μαρτίου 2012

«.. εγγράφεται στη μνήμη σαν ένα οπτικό φαινόμενο..» -Rosita Boisseau, Le Monde.

«Η μαγεία ενός χορού ιερού και αισθησιακού» -Jean-Marie Wynants, Le Soir.

Το έργο της βελγικής ομάδας Rosas, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2010, στην αυλή ενός μοναστηριού με φυσικό φωτισμό (Cloître des Célestins), υπενθυμίζει ότι η σχέση της διάσημης χορογράφου με τη μουσική παραμένει πάντα εξαιρετικά στενή.

Στο En atendant εμπνέεται από την Ars Subtilior, μια γαλλο-φλαμανδική μουσική φόρμα που γεννήθηκε στα τέλη του Μεσαίωνα, μια μουσική εγκεφαλική και ποιητική, μυστικιστική και αισθησιακή, προϊόν του τέλους μιας εποχής. Είμαστε άραγε τώρα σε μια ανάλογη περίοδο κατάρρευσης του κοινωνικού, θρησκευτικού και πολιτικού ιστού που χαρακτήριζε την εποχή της πανώλης; Ή μήπως η Κερσμάκερ τονίζει για άλλη μία φορά την αξία της οικονομίας των εκφραστικών μέσων;

Στο έργο, που αρχικά είχε δημιουργηθεί για ανοιχτό χώρο λίγο πριν τη δύση του ηλίου, χορευτές ντυμένοι με απλά μαύρα ρούχα ή γυμνοί, κινούνται οργανικά, άλλοτε υπό τον ήχο της μουσικής και άλλοτε στη σιωπή. Οι αναπνοές τους ενώνονται αρμονικά με αυτές των μουσικών και της σοπράνο σε ένα ενιαίο σύνολο. Με σύμμαχο την απλότητα κάποιων συμβολικών σκηνικών αντικειμένων και του φωτισμού, η Κερσμάκερ χειρίζεται με μοναδική δεξιοτεχνία τη σχέση κάθε χορευτή με τη μουσική και υφαίνει ένα έργο υποβλητικής ομορφιάς.

Το En atendant είναι ένα έργο βαθύ και ποιητικό, απλό και ουσιώδες.

Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
Εισιτήρια : 15-18-28 € | Μειωμ.: 10-15 €
Χορογραφία: Anne Teresa De Keersmaeker
Συνδημιουργοί και ερμηνευτές: Bostjan Antoncic, Carlos Garbin, Cynthia Loemij, Mark Lorimer, Mikael Marklund, Chrysa Parkinson, Sandy Williams, Sue-Yeon Youn

Μουσική:
• “…L(ΙLEK)ZEM…” – Istvan Matuz
• “En Atendant, souffrir m’estuet” (μπαλάντα) – Filippo da Caserta
• “Estampie En Atendant 2” (2010) – Bart Coen
• “Estampie Tre Fontane” – ανώνυμου
• “Sus un’ Fontayne” (virelai) – Johannes Ciconia
• “Je prens d’amour noriture” (virelai) – ανώνυμου
• “Esperance, ki en mon Coeur” – ανώνυμου

Φλογέρες: Bart Coen
Βιολί: Birgit Goris
Τραγούδι: Els Van Laethem
Φλάουτο: Michael Schmid

Σκηνογραφία: Michel François
Κοστούμια: Anne-Catherine Kunz

Παραγωγή: Rosas

Παράλληλες δράσεις

Συζήτηση με την Anne Teresa De Keersmaeker μετά την παράσταση Fase
Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012
Μικρή Σκηνή
Συντονισμός: Νίνα Αλκαλάη, θεωρητικός του χορού

Σεμινάριο χορού με τους Rosas
Σάββατο 3 Μαρτίου 2012
Αίθουσα χορού
Ώρα: 11:00-14:00

H Femke Gyselinck και η Sandy Williams της χορευτικής ομάδας Rosas παραδίδουν για μία μόνο ημέρα ένα σεμινάριο για φοιτητές σχολών χορού και επαγγελματίες χορευτές. Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με το τελευταίο έργο της βελγικής ομάδας En attendant και με τη διαδικασία δημιουργίας του.

Γλώσσα: Αγγλικά
Κόστος συμμετοχής: 20€

Για την συμμετοχή στo σεμινάριο χορού είναι απαραίτητη η συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης. Η κράτηση θέσεων γίνεται με e-mail στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 213 0178034 (υπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα).

 

Πάρκινγκ στη Στέγη


Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες – Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00–01:00 – Τηλ.: 2130.023.192