Κατόπιν σχετικής επικοινωνίας και με την οικογένεια του εκλιπόντος φίλου και αγωνιστή υπέρ των δικαιωμάτων του ΛΟΑΤΚΙΑ+ πληθυσμού, πιστεύουμε ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να προσφέρουμε στον αγώνα για την απόδοση της δικαιοσύνης.

Κεντρική ιδέα των φωτογραφικών απεικονίσεων είναι να ενώσει όσες περισσότερες, διαφορετικές ζωές μπορεί να χωρέσει, να συμφιλιώσει κόσμους και να γεφυρώσει αντίθετες απόψεις μέσα από ένα εικαστικό διάλογο. Η ιστορία της Ανναμπέλα αφορά όλους. Άνδρες, γυναίκες, ετερόφυλους, ομοφυλόφιλους, διεμφυλικούς, ανθρώπους που δεν προσδιορίζονται μέσω της ταυτότητας φύλου (καθόλου σημασία έχει άλλωστε) ωστόσο παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια ξένη πραγματικότητα, κοινωνικά, σεξουαλικά, ψυχολογικά.

Η Ανναμπέλα αποζητά και κατακτά την ελευθερία να διεκδικήσει τη ζωή μακριά από τα στερεότυπα που η εκάστοτε εποχή επιβάλλει. Κοινωνική αποδοχή, διασκέδαση, επαγγελματική αποκατάσταση, θρησκεία, έρωτας, οικογένεια, απώλεια. Βιώματα όλα ενός«φυσιολογικού» ανθρώπου που αναζητά ρόλο και ταυτότητα στην σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια κοινωνική πραγματικότητα.

Ο ήρωας και κεντρικός πρωταγωνιστής του φωτογραφικού έργου διαθέτει μια εξωτερική εμφάνιση που στην εποχή της «πολιτικής ορθότητας» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως άτομο ρευστόφυλο (gender fluid) με γυναικεία και ανδρικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν ένα αισθητικό αμάλγαμα, την Ανναμπέλα. Η Ανναμπέλα ‘βιάζεται’ να υπάρξει κοινωνικά, κανείς όμως δεν γνωρίζει τελικά αν θα καταφέρει να ζήσει το «όνειρο».

Σαν έτοιμη από πάντα μπαίνει σε έναν πόλεμο με καθημερινές μάχες όπου θα χτυπηθεί, θα ματώσει αλλά στο τέλος θα απελευθερωθεί και θα ζήσει της δικής της ζωή.Η φωτογραφική έκθεση αποτελεί την πρώτη συνεργασία της Creators of Cosmos με την φωτογράφο Λουκία Νταμάνη – Lux, υπεύθυνη για το πρωτότυπο αποτέλεσμα, και τον ηθοποιό Σπύρο Γεωργακόπουλο, ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλεία όχι μόνο ενσαρκώνοντας την Ανναμπέλα αλλά και χαρίζοντας τα υπέροχα κείμενα και τις ιδέες τους για το περιγραφικό υλικό που συνοδεύει την έκθεση. Στόχος μας να καταφέρουμε να αγγίξουμε σε πωλήσεις τα 300 αντίγραφα, όλα μοναδικά και με αριθμό πιστοποίησης από τη δημιουργό, ώστε να καταφέρουμε να διαθέσουμε προς την οικογένεια ένα σεβαστό ποσό οικονομικής ενίσχυσης.

Ελπίζουμε ότι με τη δική σας συμπαράσταση θα το καταφέρουμε. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν και δύο διαδικτυακές συζητήσεις – συναντήσεις με το κοινό, όπου δημιουργοί και εκλεκτοί καλεσμένοι/ες θα ανταλλάξουν απόψεις σε δύο διαφορετικές θεματικές ενότητες: «Η ταυτότητα του ατόμου-πολίτη στις σύγχρονη ελληνική κοινωνία» και «Ταυτότητα φύλου και ελληνικό κράτος. Πρόληψη και αντιμετώπιση στερεότυπων και προκαταλήψεων».

Επιτρέψτε μας πριν κλείσουμε, με το να σας ενημερώσουμε για το ιστορικό της υπόθεσης αλλά και να ευχαριστήσουμε την οικογένεια Κωστόπουλου, η οποία μας διέθεσε ένα μικρό, και καθόλαπεριεκτικό, κείμενο υποστήριξης της προσπάθειας μας. Αλλά και την δικηγόρο Κλειώ Παπαντολέων για την αμέριστη συμπαράσταση της στη διαμεσολάβηση και υποστήριξη του εγχειρήματος.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις 21.9.2018 ο Ζακ Κωστόπουλος, ακτιβιστής υποστήριξης του ΛΟΑΤΚΙA+ κινήματος, δέχτηκε άγριο λιντσάρισμα στο κέντρο της Αθήνας από δύο πολίτες, σε δημόσια θέα. Οι δράστες, οι οποίοι του επιτέθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα και με επανειλημμένα, επίμονα και συντονισμένα χτυπήματα σε όλο του το σώμα και ιδίως στο κεφάλι, επέφεραν, με φρικτό τρόπο, τον θάνατό του. Η επέμβαση των αστυνομικών οργάνων, όχι απλώς δεν είχε ως αποτέλεσμα την προστασία της ζωής του θύματος, αλλά με τη βίαιη συμπεριφορά τους κατά τη σύλληψή του και με τα χτυπήματα που επέφεραν στο θύμα, συνέβαλαν και αυτοί στην επέλευση του θανάτου του.

Παρά την προσπάθεια συγκάλυψης από την πλευρά των δραστών και την πρωτοφανή επιχείρηση παραπληροφόρησης και ενοχοποίησης του θύματος που αρχικά έλαβε χώρα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από το συμβάν και το τεράστιο κύμα κοινωνικής αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε, είχαν ως αποτέλεσμα τη δίωξη των δύο πολιτών και τεσσάρων εκ των αστυνομικών οργάνων που διενήργησαν τη βίαιη σύλληψη.

Οι έξι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και θα δικαστούν στις 20 Οκτωβρίου 2021 ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών.

Η επιστολή της οικογένειας Κωστόπουλου

8 Ιανουαρίου 2021
Θα θέλαμε να καλωσορίσουμε τη διοργάνωση της διαδικτυακής έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Ανναμπέλα» που σχεδιάζει η εταιρεία σας και να ευχαριστήσουμε και εσάς προσωπικά αλλά και όσους/ες συμμετέχουν στο εγχείρημα αυτό. Τα ζητήματα της ταυτότητας φύλου και της ρητορικής μίσους είναι ζητήματα με τα οποία είχε ιδιαίτερα ασχοληθεί ο γιος και αδερφός μας τόσο μέσω της δουλειάς του όσο και με την ενεργή παρουσία του στη δημόσια σφαίρα και σε συλλογικές διαδικασίες. Θα θέλαμε επίσης να σας ευχαριστήσουμε από καρδιάς για την πρόθεσή σας να συνεισφέρετε οικονομικά στο νομικό μας αγώνα για την καταδίκη αυτών που με τόσο άγριο τρόπο του αφαίρεσαν τη ζωή. Είμαστε στη διάθεσή σας για να συμβάλλουμε και εμείς από την πλευρά μας στην προσπάθεια αυτή που τιμάει τη μνήμη του αγαπημένου μας Ζακ.

Με εκτίμηση,
Η οικογένεια Κωστόπουλου

Λίγα λόγια για την Creators of Cosmos S.M.P.C.

Η Creators of Cosmos S.M.P.C. αποτελεί νεοφυή επιχείρηση και την μοναδική ελληνική εταιρεία η οποία σχεδιάζει, εγκαθιστά και λειτουργεί Παιχνίδια Ρόλων Φυσικής Κλίμακας (Live Action Role Playing Games, εφεξής LARP) και συναφή γεγονότα σε πέντε άξονες επιχειρηματικής δραστηριότητας (Τουρισμός,Παιχνιδοποίηση, Δημιουργικές Βιομηχανίες, Οικονομία της Γνώσης, Έρευνα και Ανάπτυξη) και σε επιμέρους τομείς όπως:τουρισμός εμπειρίας (experiential tourism), σκοτεινός τουρισμός (dark tourism), αποκαλυπτικός τουρισμός (apocalyptic tourism), τουρισμός ψυχαγωγίας και διασκέδασης (entertainment tourism), κινηματογραφικός τουρισμός (cinematic tourism) και ολοκληρωμένη διαχείριση προορισμού (destination management), gamification of knowledge για την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, άρση του αποκλεισμού για ομάδες πληθυσμού που διαβιούν υπό την απειλή κοινωνικής περιθωριοποίησης (social exclusion tackling), διαχείριση πολιτισμικής και περιβαλλοντικής κληρονομίας, διατήρηση της προφορικής σοφίας και κουλτούρας, και στην έρευνα και ανάπτυξη υβριδικών μοντέλων ηθικής επιχειρηματικής λειτουργίας.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την έκθεση εδώ.