Ο φετινός, 14ος κύκλος διαλέξεων της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής είναι αφιερωμένος στην Μουσικοθεραπεία, και έχει τον τίτλο Εισαγωγή στη Μουσικοθεραπεία.

Στοιχεία για την τρίτη διάλεξη του κύκλου

Η μουσικοθεραπεία στην Ειδική Αγωγή κινείται στο χώρο μεταξύ παιδαγωγικής της μουσικής και ψυχαγωγίας. Στην παρούσα ομιλία θα γίνει ορισμός και ανάλυση των εννοιών: μουσική δραστηριότητα, μουσική ειδική παιδαγωγική, μουσικοθεραπεία και οι διαφορές τους. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η εφαρμογή των αρχών και μεθόδων της μουσικοθεραπείας, με έμφαση στον κλινικό αυτοσχεδιασμό και τη μη-λεκτική επικοινωνία, η οποία έχει τις ρίζες της στον πρώιμο διάλογο βρέφους-μητέρας.

Η  εισήγηση συνοδεύεται από οπτικό-ακουστική παρουσίαση διαφόρων περιπτώσεων παιδιών με πολλαπλή και σοβαρή νοητική και κινητική αναπηρία.

Βιογραφικό σημείωμα της ομιλήτριας

Η Άννα Μπέμιχ (Anna Böhmig) αποφοίτησε από το τμήμα μουσικοθεραπείας του Fachhochschule Heidelberg/Γερμανία το 1992 με ακαδημαϊκό τίτλο Diplom Musiktherapeutin (FH). Εκπαιδεύτηκε επίσης στη Ρυθμιστική και στην Ενεργητική Ομαδική Μουσικοθεραπεία (μέθοδος του Dr Ch. Schwabe). Είναι εκπαιδευόμενη στο European Bonny Method of Guided Imagery and Music Training Program. Σπούδασε κόρνο (Πτυχίο με βαθμό ‘άριστα’), πιάνο και κρουστά. Είναι υπεύθυνη του τμήματος μουσικής και μουσικοθεραπείας στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών. Εργάστηκε με άτομα με νοητικές και σωματικές αναπηρίες, με βλάβες στο ΚΝΣ, με παιδιά με ειδικές ανάγκες, με ψυχιατρικούς και ψυχοσωματικούς ασθενείς. Δίδαξε σε πολλά και διάφορα σεμινάρια. Έχει εκφωνήσει πολλές διαλέξεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επίσης με δημοσιεύσεις. Είναι ιδρυτικό μέλος και τέως αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ). Συμμετείχε σε διαφορές ορχήστρες, μουσικά σύνολα, χοροθεατρικές παραστάσεις, και με σολιστικές παρουσιάσεις.

Το πρόγραμμα των διαλέξεων διαμορφώνεται ως εξής:

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012
Άννα Μπέμιχ, μουσικοθεραπεύτρια

«Μουσικοθεραπεία στην ειδική αγωγή»

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012
Ευαγγελία Παπανικολάου, μουσικοθεραπεύτρια
«Μουσικοθεραπεία για μουσικούς και καλλιτέχνες: στόχοι, προοπτικές και οφέλη