Το Μουσείο Βορρέ παρουσιάζει την έκθεση της Άννας Μαρίας Σκλαβούνος με τίτλο «Αντιθέτως» την Τετάρτη …

11 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 20:00.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Μουσείου Βορρέ και θα διαρκέσει μέχρι 11 Φεβρουαρίου.

Η Άννα Μαρία Σκλαβούνος γεννήθηκε στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια ζωγραφίζει με γυμνά δάχτυλα. Αποφεύγει πεισματικά να χρησιμοποιεί πινέλα ή σπάτουλα επιθυμώντας να αξιοποιήσει πρωταγωνιστικά την αμεσότητα της αφής.

Για εκείνην έγραψαν:

Το σύνολο του έργου της εμπνέεται από έναν δυναμικό εξπρεσιονισμό και μια πληθωρική θεματολογία που επιβάλλεται άμεσα στον θεατή. Η φαντασία, ο δυναμισμός καθώς και το εκρηκτικό εκφραστικό της πνεύμα επιβεβαιώνουν την ωριμότητα και αυτοπεποίθηση της δημιουργού.

Η τέχνη της Άννα Μαρίας Σκλαβούνος ρέει ορμητική και αδέσμευτη σαν το αναζωογονητικό νερό μιας πηγής που αναβλύζει αβίαστα από τα μυστηριώδη έγκατα της γης.

Ίων Βορρές, Πρόεδρος Μουσείου Βορρέ

Το έργο της Άννας Μαρίας εντυπωσιάζει. Είναι η κορύφωση ενός εγκεφαλικού ερωτισμού. Αποδέχεται την υποταγή. Νιώθει την κυριαρχία, γι’ αυτό και την προκαλεί. Η υποταγή γι’ αυτήν είναι το πάθος και η εκτίμηση γι’ αυτό που Αγαπά.
Σπύρος Μερκούρης

Ίσως καλύτερα από τους άλλους ζωγράφους της εποχής μας, η Άννα Μαρία Σκλαβούνος να έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη να κάνει τέχνη όχι για την ιστορία και με προοπτική, αλλά για να σαρκάσει τις συνήθειες και να αυτοσαρκαστεί. Γιατί όπως η ίδια μας λέει, «στη ρουτίνα και στο τέλμα δεν υπάρχουν κορυφώσεις, δεν υπάρχει πολιτισμός».

Γιάννης Κολοκοτρώνης, Επικ. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο ΔΠΘ
Πολυτεχνική Σχολή / Τμήμα Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών

Η Άννα Μαρία Σκλαβούνος γράφει μια εντελώς προσωπική σελίδα στην ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής, συνεισφέροντας συγχρόνως και στην παγκόσμια.

Σε μια εποχή που πολλοί απλώς προσποιούνται τους καλλιτέχνες, η Σκλαβούνος, υπακούοντας την ακατανίκητη δύναμη των οραμάτων της, ζωγραφίζει επειδή καταφανώς αυτό αποτελεί για εκείνην ζωτική ανάγκη.
 

Γεώργιος Κύρκος-Τάγιας, Ιστορικός
Έφορος Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών