Την έκθεση “Nowhere to go” επιμελείται η Μαριάνα Ρωσσιάδου και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022 στις 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022.

Σημειώνει η Επιμελήτρια Μαριάνα Ρωσσιάδου στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης: “Στην έκθεση «Nowhere to go» η Άννα Γκιώτη παρουσιάζει μια σειρά έργων τα οποία συνιστούν ένα ημερολόγιο καταγραφής, όχι γεγονότων, αλλά στιγμών, συναισθημάτων, σκέψεων και ιδεών. Είναι ένας συνεχής διάλογος μεταξύ κοινωνικής πραγματικότητας και υπαρξιακής αναζήτησης. Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται αφορούν στην παρατήρηση της καθημερινότητας, την μεγαλούπολη, την μοναξιά, τον χρόνο, το αίσθημα εγκλεισμού, εγκλωβισμού και το υποσυνείδητο. Όλα τα παραπάνω απαρτίζουν το ασπρόμαυρο σύμπαν της Άννας Γκιώτη γεμάτο με συναισθήματα, αναγνωρίσιμα αντικείμενα, εικόνες κόμικς και μια χαμένη παιδικότητα”. Όπως αναφέρει η δημιουργός πρόκειται για «Μια εικαστική παρατήρηση των ονείρων μου, των φόβων και των αναζητήσεων μου, αποτυπωμένη σε ένα ονειρικό πολύβουο σύμπαν όπου μοναχικές μορφές, συχνά χωρίς εμφανές σημείο διαφυγής, αναζητούν κάποιο νόημα ή σκοπό που να μην είναι μάταιος και τον απεγκλωβισμό τους από δίνες, όρια ή αόρατα εμπόδια». Τα έργα της αντανακλούν εικόνες από το υποσυνείδητο και λειτουργούν σαν αυτόματη γραφή. Ο θεατής ανακαλύπτει συνεχώς καινούργια σημεία αναφοράς της δικής του ψυχοσύνθεσης. Με ένα ψυχαναλυτικό αβίαστο τρόπο η ατέρμονη μαύρη ευθεία ή καμπύλή δίνει εικόνες, σχήματα και συσχετισμούς μια άλλης φανταστικής πραγματικότητας. Στο παράλληλο σύμπαν της Άννας Γκιώτη συναντάμε σαν θεατές το χαρούμενο μικρό παιδί που είμασταν κάποτε”.

Άννα Γκιώτη

Η Άννα Γκιώτη είναι ζωγράφος και εικονογράφος. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977, σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όπου ζει και εργάζεται παράλληλα ως δικηγόρος και ως εικαστικός καλλιτέχνης. Έχει επιμεληθεί εξώφυλλα για CD της Χ Music Productions, τα αρχιγράμματα για το παραμύθι του Δημήτρη Φιλοκώστα με τίτλο «Η νεραϊδοφωνή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράμματα, και έχει σχεδιάσει το εξώφυλλο από τη συλλογή διηγημάτων του Βασίλη Καραδάη με τίτλο «Νειρολόι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη. Η Άννα Γκιώτη είναι ιδρυτικό μέλος της συλλογικότητας εικαστικών καλλιτεχνών ARC – Art Revisited Collective. Έχει δείξει τη δουλειά της σε εκθέσεις και εγνωσμένου κύρους διεθνείς διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Κεντρική εικόνα θέματος: Άννα Γκιώτη, A wave will bring us closer. Λεπτομέρεια του έργου.