Η καλλιτέχνις Μαρία Κόντη (ξανά)σχεδιάζει έργα του Ντα Βίντσι, προσθέτοντας και αφαιρώντας στοιχεία, με αποτέλεσμα την ανακάλυψη νέων κρυφών χαρακτηριστικών, δίνοντας παράλληλα και μία νέα πνοή στα έργα.

Η καλλιτέχνις Μαρία Κόντη (ξανά)σχεδιάζει έργα του Ντα Βίντσι, προσθέτοντας και αφαιρώντας στοιχεία, με αποτέλεσμα την ανακάλυψη νέων κρυφών χαρακτηριστικών, δίνοντας παράλληλα και μία νέα πνοή στα έργα.

Η γκαλερί vamiali\’ s παρουσιάζει με μεγάλη χαρά την Μαρία Κόντη στην πρώτη ατομική της έκθεση, με τίτλο Anna Cecilia Maria Unknown, ο οποίος περιλαμβάνει και τα τέσσερα θέματα που ασχολήθηκε η καλλιτέχνις.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί μία εγκατάσταση που αποτελείται από δώδεκα σχέδια με καρμπόν σε χαρτί Fabriano, ένα μεγάλων διαστάσεων σχέδιο σε χαρτί Canson ακουαρέλας, καθώς και μία μακέτα από ξύλο και μακετόχαρτο, τα οποία θα συνοδεύει ένα κείμενο σε 250 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα.

Τα σχέδια, που δημιούργησε η Μαρία Κόντη, είναι διαφορετικά αντίγραφα με καρμπόν δύο γυναικείων πορτρέτων του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, της Cecilia Gallerani, Η κυρία με την ερμίνα (1490) και της άγνωστης γυναίκας La Belle Ferroniere (1490) – έργο που αμφισβητείται αν ανήκει στον Ντα Βίντσι.

Η καλλιτέχνις έχει δουλέψει κάθε ένα από τα δύο πορτρέτα με σχέδιο 6 φορές, με τελικό αποτέλεσμα ένα λεπτό ίχνος από μπλε μελάνι και μία προσεκτική επιλογή της υφής του χαρτιού. Το μεγάλο σχέδιο, επίσης σχεδιασμένο με καρμπόν, είναι και αυτό ένα από τα κλασσικά έργα του Ντα Βίντσι, Η Παναγία και το Θείο Βρέφος με την Αγία Άννα (1502-06).

Στη μακέτα που έχει δουλέψει η Μαρία Κόντη ανακατασκευάζεται το εσωτερικό ενός φαρμακείου, όπου στα ράφια στη θέση των φαρμάκων υπάρχουν τα κείμενα. Το μέγεθος της μακέτας ανταποκρίνεται στο μέγεθος ενός μεγάλου κουκλόσπιτου.

Στο συνολικό της έργο η Κόντη, αφαιρώντας και προσθέτοντας στοιχεία που αποτελούν για κάθε σχέδιο τα σημεία εκείνα που τροφοδοτούν την μετάφραση του αντικειμένου και του θέματος, ενθαρρύνει κυρίως τις πολλαπλές αναγνώσεις, παρόλο που τα έργα είναι ήδη γνωστά.

Info
Μαρία Κόντη, Anna Cecilia Maria Unknown
Vamiali\’ s, Σάμου 1 Πλατεία Kαραϊσκάκη, (μετρό Mεταξουργείο έξοδος Δηληγιάννη)
Τηλ.: 210 5228968
Εγκαίνια: Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, στις 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 9 Νοεμβρίου έως 22 Δεκεμβρίου
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Tετάρτη έως Παρασκευή 14.00 με 20.00
Σάββατο 12.00 με 17.00
www.vamiali.net
[email protected]