Τη Δευτέρα 19 Ιουλίου η «Μηχανή Τέχνης» επιστρέφει στην Αθήνα και παρουσιάζει στο παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα,

για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, το έργο της Παλόμα Πεδρέρο «Άννα, 11/Μ».

Τρεις μονόλογοι γυναικών για έναν άνθρωπο, που η τύχη του αγνοείται. Έναν άνθρωπο που ξεκίνησε όπως κάθε πρωί να πάει στην δουλειά του αλλά βρέθηκε στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας.

Στο έργο Άννα 11/3, η Ισπανίδα συγγραφέας Παλόμα Πεδρέρο θυμάται την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της 11ης Μαρτίου 2004 στον σταθμό των τρένων  Ατότσα της Μαδρίτης.

Τρεις γυναίκες, η μητέρα, η σύζυγος και η ερωμένη του Άνχελ Λάρα Γκαρθία, που ακούνε και οι τρεις στο όνομα Άννα, ενώ προσπαθούν αμέσως μετά την επίθεση να μάθουν αν ο αγαπημένος τους είναι ζωντανός ή νεκρός, θυμούνται προσωπικές στιγμές μαζί του, αποκαλύπτουν δικές τους ενοχές και αδυναμίες, ενώ γύρω τους οι σειρήνες των ασθενοφόρων ουρλιάζουν κι ένα ανθρώπινο ποτάμι ξεχύνεται στους δρόμους της Μαδρίτης για να αναζητήσει τους δικούς του ανθρώπους ανάμεσα στους νεκρούς ή τους επιζώντες.

Το έργο έχει ήδη παρασταθεί στην Ισπανία και το Λονδίνο, ενώ τον Ιανουάριο του 2010 ανεβαίνει και στην Τσεχία.

Η υπόθεση

Η Άννα, ερωμένη του Άνχελ, καθηλωμένη μπροστά στην τηλεόραση παρακολουθεί τις ειδήσεις. Το παράνομο της σχέσης τους δεν της επιτρέπει να τρέξει στο σταθμό να τον αναζητήσει. Ο μόνος σύμμαχος της είναι το τηλέφωνο. Επιμένει να τηλεφωνεί στο κινητό του  και ελπίζει πως κάποια στιγμή  ο Άνχελ θα της τηλεφωνήσει και θα της πει πως είναι καλά.

Η Άννα, σύζυγος του  Άνχελ, βρίσκεται στο νοσοκομείο και περιμένει να πληροφορηθεί για την κατάσταση της υγείας του. Της έχουν δώσει τα πράγματά του σε μια σακούλα. Μέσα στο σακάκι του Άνχελ υπάρχει το κινητό του που χτυπάει επίμονα.

Η Άννα, μητέρα του Άνχελ, βρίσκεται σε οίκο ευγηρίας και πάσχει από  γεροντική άνοια. Περιμένει τον γιο της. Σήμερα είναι η μέρα που την επισκέπτεται. Της έχουν πάρει το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και από στιγμή σε στιγμή  θα έρθει ο γιατρός να της μιλήσει.

Οι μαρτυρίες

Πέρα από το ίδιο το έργο της Παλόμα Πεδρέρο, η παράσταση βασίζεται σε μαρτυρίες επιζώντων από το τρομοκρατικό χτύπημα στην Μαδρίτη .

Ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί της παράστασης δημιούργησαν ένα επιπλέον κείμενο πάνω σε ντοκουμέντα ανθρώπων που την ώρα των εκρήξεων βρίσκονταν μέσα στα τρένα.

Εμπνευσμένοι από το πρωτοφανές κίνημα των διαδηλώσεων που ακολούθησαν σε όλη την Ισπανία, οι ηθοποιοί,  υιοθετώντας  μια  θεατρική περσόνα που μοιάζει με αγγελιοφόρο σύγχρονης τραγωδίας,  προτάσσουν ένα έργο που μεταφέρει τον θεατή στις πρώτες δραματικές στιγμές των εκρήξεων.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Σκηνογραφία: Χρήστος Στρέπκος
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ –Δημήτρης Ψαρράς
Κοστούμια: Celebrity Skin
Μουσική: Δημήτρης Καραλής
Φωτισμοί: Χρήστος Στρέπκος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σταύρος  Κολοκούρης

Πρωταγωνιστούν: Ντέπυ Πάγκα, Νατάσσα Νταϊλιάνη, Χριστίνα Σκάζα.