Η Αγορά του ANIMASYROS 2023 συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία της διαμορφώνοντας διεθνείς συνεργασίες στο πλαίσιο του Pitching Forum ενώ οι παρουσιάσεις, τα στρογγυλά τραπέζια, τα σεμινάρια, τα masterclasses, οι συναντήσεις δικτύωσης που διοργανώνει φέτος, θα προσφέρουν τη δυνατότητα στο διεθνές κοινό που ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη της εμψύχωσης, ή, απλώς, την αγαπά, να διευρύνει το δίκτυο του, να προωθήσει το έργο του, να συναντηθεί με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, να ανακαλύψει τη διεθνή κοινότητα και να έρθει σε επαφή με τις επιτυχίες του μέλλοντος. Φυσικά, από την Αγορά φέτος δεν θα μπορούσε να λείπει η κεντρική θεματική του Φεστιβάλ “Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα”, ενώ μερικές ακόμη θεματικές που θα παρουσιαστούν αφορούν τη θηλυκή δημιουργικότητα στις ταινίες ανιμέισον τεκμηρίωσης και masterclasses και συζητήσεις από διεθνούς φήμης Ισπανούς παραγωγούς. Σημαντική ακόμη θα είναι και η παρουσία των σταθερών συνεργατών του ANIMASYROS, όπως το ΕΚΟΜΕ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Enterprise Greece, το Creative Europe και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια των Agora Days, η συντονίστρια της Αγοράς και σκηνοθέτις Μαρινέτα ΜΑΚ Κρητικού ανακοίνωσε το επίσημο άνοιγμα της πλατφόρμας για υποβολή προτάσεων για το Pitching Forum της Αγοράς έως και τις 31 Ιουλίου.

Οι αιτήσεις συμμετοχής για τη φετινή διοργάνωση υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της σελίδας που διατηρεί το Animasyros στην πλατφόρμα Film Freeway.

Και φέτος θα διοργανωθεί ένα 4ήμερο εργαστήριο προετοιμασίας (Pitching Coaching Workshop), με Pitching Workshop Tutor μία από τις πιο βασικές προσωπικότητες του animation στην ευρωπαϊκή κοινότητα, συνιδιοκτήτρια και παραγωγό του animation house Studio Pupil, με εμπειρία στο coaching από το Clermont-Ferrand International Short Film Festival μέχρι το Annecy International Animation Film Festival and Market (MIFA) και το Anima International Animation Festival αλλά και τα Cartoon Forum, Cartoon Movie και Cartoon 360, τη βραβευμένη με Business Award στο Animation Production Day και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των European Animation Awards, Tünde Vollenbroek. Κατά τη διάρκεια του 4ήμερου εργαστηρίου, δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες των επιλεγμένων projects να προετοιμαστούν αποτελεσματικά, για να παρουσιάσουν, στο πλαίσιο του Pitching Forum στη Σύρο, το υπό εξέλιξη έργο τους στο κοινό και σε μία διεθνή επιτροπή από επαγγελματίες του animation και πιθανούς επενδυτές (Pitching Sessions). Στα έργα που υποβάλλονται δίνεται έμφαση σε υπό ανάπτυξη project/ταινίες που προέρχονται από χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου όπως Ελλάδα, Κύπρος κ.ά. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την 1η Οκτωβρίου στην πανηγυρική τελετή λήξης του Φεστιβάλ.

Ακόμα, ήδη διεθνώς διακεκριμένοι animators και παραγωγοί όπως οι θρυλικοί Αμερικανοί σκηνοθέτες της Ντίσνεϊ John Musker & Ron Clements, που δημιούργησαν τη Μικρή Γοργόνα (1989) και, φυσικά, την ταινία Οι περιπέτειες του Ηρακλή (1997) θα παρουσιάσουν ένα μοναδικό masterclass βασισμένο στην τελευταία και θα διηγηθούν ανάμεσα στα άλλα τα ταξίδια τους στην Ελλάδα που προηγήθηκαν της δημιουργίας της ταινίας. Στο πλαίσιο του εκτενούς αφιερώματος La Animaciόn Iberoamericana, η Ιβηρική χερσόνησος και η Λατινική Αμερική θα έχουν μια ιδιαίτερη θέση και στην Αγορά με παρουσιάσεις case study ταινιών, όπως η πρόσφατα βραβευμένη με βραβείο Goya Γαλλο-Ισπανική ταινία Unicorn Wars. Η γυναικεία δημιουργικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο στην στρογγυλή τράπεζα με θέμα “Women and animated documentaries” με τις Samantha Moore (UK), Katerina Athanassopoulou (GR) και Abigail Addison (UK). To πάνελ συντονίζει η σκηνοθέτης και διευθύντρια του Kinder Docs Δήμητρα Κουζή.

Τέλος, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση του ελληνικού animation, στο ANIMASYROS 2023, στις δράσεις της Αγοράς ενσωματώνεται μία νέα ενότητα: το speed dating. 15 Έλληνες δημιουργοί θα επιλεχθούν από το ANIMASYROS για να συμμετάσχουν σε σύντομες συναντήσεις 20’ με διεθνούς φήμης παραγωγούς και καλλιτέχνες από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, να κάνουν pitch την ιδέα τους ή/και να μοιραστούν μαζί τους τις καλλιτεχνικές και επαγγελματικές τους αναζητήσεις, με σκοπό την εξεύρεση συμπαραγωγών ή και επαγγελματικών ευκαιριών στη διεθνή σκηνή ανιμέισον.

Στα speed dating sessions του ANIMASYROS 2023 θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι:
Joanna Quinn & Les Mills, animators & παραγωγοί – Beryl Productions (Βρετανία), δύο από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον κόσμο του ανιμέισον διεθνώς
Ivan Minambres, παραγωγός – UniKo (Ισπανία), παραγωγός της βραβευμένης με Goya ταινίας Unicorn Wars
John Musker & Ron Clemens, οι θρυλικοί σκηνοθέτες με πολύ σημαντική πορεία στη Disney και σε μεγάλα στούντιο των ΗΠΑ
Abigail Addison, παραγωγός – Animate projects (Μεγάλη Βρετανία) που ειδικεύεται στα animated documentaries
Amit Gicelter, παραγωγός – Hive Production (Ισραήλ).

Και η λίστα συνεχώς εμπλουτίζεται!

Στόχος της Αγοράς παραμένει πάντα η ανάδειξη και δικτύωση νέων δημιουργών, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί το πραγματικά δημιουργικό κεφάλαιο των καλλιτεχνών στο πεδίο των κινουμένων σχεδίων.