Έναν από τους βασικούς πυλώνες του Animasyros αποτελούν, ακόμη μία χρονιά, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που φέτος αντλούν έμπνευση από την κεντρική θεματική του Φεστιβάλ “Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα”. Με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, ΑμεΑ αλλά και οι αγαπημένοι μας “βετεράνοι” ζωντανεύουν κυκλαδικά ειδώλια, γίνονται αρχαιολόγοι, αποδομούν και φέρνουν στο σήμερα αρχαίους μύθους.

Πιο αναλυτικά, ο ταλαντούχος ανιμέιτορ Remco Polman και η αναγνωρισμένη παραγωγός Jantiene de Kroon (Ολλανδία) παρουσιάζουν το εργαστήριο “Cutting up the Myths” για ενήλικες. Για τρία πρωινά, οι συμμετέχοντες – άτομα με ή και χωρίς εμπειρία στα κινούμενα σχέδια – παίζουν, κόβουν, συνθέτουν και χρησιμοποιώντας την τεχνική του cut-out animation εκσυγχρονίζουν και ζωντανεύουν με τον δικό τους τρόπο τους αρχαίους μύθους.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον προβλέπεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Animasyros 2023 όμως και για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ. Στο διήμερο εργαστήριο “Ξεθάβοντας την αρχαιότητα” με εισηγητή τον ανιμέιτορ Αγησίλαο Ρόμπολα, τα παιδιά εξοικειώνονται με τις τεχνικές του stop-motion και του sand animation, γίνονται για λίγο αρχαιολόγοι και δίνοντας ζωή στην άμμο αποκαλύπτουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας Ελλάδας.

Στο εργαστήριο “Sands of Time” για εφήβους, μαζί με τον ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο ανιμέιτορ Nicolas Fattouh (Λίβανος), οι συμμετέχοντες περιπλανώνται στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων για μια αξέχαστη περιπέτεια. Αντλώντας έμπνευση από την Οδύσσεια και με βασικό υλικό τους την άμμο, εξερευνούν την ελληνική μυθολογία, απελευθερώνουν τη δημιουργικότητά τους και αφηγούνται με τη δική τους ματιά το ταξίδι του θρυλικού ήρωα Οδυσσέα.

Ακόμη, στην αυλή του εμβληματικού θεάτρου Απόλλων της Ερμούπολης θα πραγματοποιηθεί το ξεχωριστό εργαστήριο κεραμικής “Εξερευνώντας τα μυστήρια των κυκλαδίτικων τηγανόσχημων” για οικογένειες με παιδιά, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Κεραμικής ΑΜΚΕ Χίμαιρα, υπό την καθοδήγηση του Μάνου Μαστοράκη. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν το δικό τους σκεύος και να το διακοσμήσουν είτε με αυθεντικά μοτίβα από ευρήματα είτε με παραστάσεις δικής τους έμπνευσης.

Η συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια είναι δωρεάν ενώ οι αιτήσεις συμμετοχής είναι ανοιχτές έως και τις 20 Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

Πέραν αυτών, διοργανώνεται σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ-ΜεΑ Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση το εκπαιδευτικό εργαστήριο “Ζωντανές Αγγειογραφίες” για ΑμεΑ με εκπαιδεύτρια την Έλενα Παυλάκη, ενώ οι βετεράνοι του δραστήριου ΚΑΠΗ Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με σκανταλιές και κόλπα θα περιπλανηθούν πάνω σε κυκλαδίτικα ίχνη για να μας διηγηθούν ιστορίες, μεγάλες και μικρές, αστείες και λυπητερές στο εργαστήριο “Κυκλαδίτικα Ίχνη” υπό την καθοδήγηση της ανιμέιτορ, γραφίστριας και εκπαιδεύτριας Μαργαρίτας Σιμοπούλου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του ΕΚΟΜΕ και σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Σύρου – Ερμούπολης, στην εμβληματική έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά βασισμένο σε ταινία από το διεθνές φεστιβάλ Takorama για παιδιά και εφήβους, με εκπαιδευτές τους Δημήτρη Παπαχαραλάμπους και Ματούλα Παπαδημητρίου. Το εργαστήριο θα εξερευνήσει τα βασικά θεματικά, αισθητικά και αφηγηματικά χαρακτηριστικά της ταινίας και συνδυάζει τις δραστηριότητες οπτικοακουστικού γραμματισμού με την εκπαιδευτική επεξεργασία ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις με τους ανθρώπους και το περιβάλλον σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Σχολικές προβολές στο Θέατρο Απόλλων:

Το ANIMASYROS, πάντοτε σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής, καλεί μαθητές, δασκάλους και καθηγητές να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η τέχνη της εμψύχωσης στην εκπαίδευση μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα προβολών για σχολικές ομάδες. Παράλληλα, θέλοντας να αναδείξει τη δουλειά που πραγματοποιείται στα σχολεία πανελλαδικά αλλά και σε όλο τον κόσμο πάνω στο ανιμέισον, επέλεξε να εντάξει στο πρόγραμμα των σχολικών προβολών και μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σειρά μαθητικών ταινιών μικρού μήκους.

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου

Mironins (Mikel Mas Bilbao & Txesco Montalt, Ισπανία, 60′, 2022)
Τι θα γινόταν αν ξαφνικά ζωντάνευε ένας πίνακας και μπορούσαμε να μπούμε μέσα του και να ανακαλύψουμε έναν απίθανο κόσμο πέρα από κάθε φαντασία; Το Μουσείο Μιρό μας προσκαλεί σε μια σουρεαλιστική διαδρομή που αποκαλύπτει τον απίστευτο κόσμο της τέχνης και της δημιουργικότητας του γνωστού υπερρεαλιστή ζωγράφου, Ζουάν Μιρό.

Μαθητικές ταινίες:

  • Elizabethan Theatre (Χρυσούλα Νικολοπούλου & μαθητές του Ε1 του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου – Κορδελιού Θεσσαλονίκης, Ελλάδα, 2023, 7′)
  • The Sirens still singing (Μαθητική ομάδα “Μύθος, μουσική & animation” του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αθηνών, Ελλάδα, 2022, 12’)

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου

Valentina (Chelo Loureiro, Ισπανία, 2021, 66′)
Η Βαλεντίνα ονειρεύεται να γίνει ακροβάτης, αλλά επειδή έχει σύνδρομο Down πιστεύει ότι δεν θα τα καταφέρει. Η γιαγιά της όμως τη διαβεβαιώνει πως αν οι κάμπιες μπορούν να μεταμορφωθούν σε πεταλούδες τότε τίποτα δεν είναι αδύνατο.

*Η προβολή της ταινίας Valentina πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Cinematherapy 2023 του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από την Ντενίς Νικολάκου , συνθετική ψυχοθεραπεύτρια, και αφορά στην ψυχική ενδυνάμωση παιδιών και νέων με υλικό που αντλείται από την 7η τέχνη.

Μαθητικές ταινίες:

  • Τα ξεχασμένα δώρα του Άη-Βασίλη (Αναστασία Νούτση & μαθητές Εν.Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Καστοριάς, Ελλάδα, 2022, 3′)
  • Fish It! (Χρύσα Βουδούρη & μαθητές Σχολής Καλών Τεχνών, Ελλάδα, 2022, 3′)
  • The Speech of Txai Surui (Students of the Multimedia Project of Escola Parque, Brazil, 2022, 4′)

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου

Hercules (Ron Clements, John Musker , USA, 1997, 99′)
H γεμάτη χιούμορ, κατορθώματα και ρομαντικές νότες 35η ταινία κινουμένων σχεδίων της Walt Disney οδηγεί τους φίλους των κινουμένων σχεδίων σε έναν μυθικό κόσμο φαντασίας και γέλιου που έχει τις ρίζες του στην ελληνική μυθολογία και φτάνει την τέχνη των κινουμένων σχεδίων σε… Ολύμπια ύψη.

*Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί παρουσία των δύο σκηνοθετών.

Μαθητικές ταινίες:

  • Space Debris (Δέσποινα Αρμενάκη & Μαθητές 6ης τάξης του 3 Δημοτικού Σχολείου Χίου, Ελλάδα, 2022, 3′)
  • Moon Mole (Μαθητές 6ης τάξης, Πορτογαλία, 2022, 3′)
  • No, you! – Animating Guernica (Yanis Alexakis & μαθητές Δημοτικό Σχολείο Μαλτέζου, Ελλάδα, 2022, 2′)

Οι σχολικές προβολές πραγματοποιούνται στο Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου, είναι δωρεάν και απαιτείται κράτηση θέσεων στο education2@animasyros.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τα σχολεία εκτός Ερμούπολης προβλέπεται μεταφορά.

Διαβάστε επίσης:

Animasyros 2023: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων επιστρέφει!