To Animasyros 2022 επιστρέφει στη Σύρο, στις 20-25 Σεπτεμβρίου για την 15η έκδοσή του με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών, συζητήσεων και παράλληλων εκδηλώσεων. Βασικό πυλώνα του Φεστιβάλ αποτελούν τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, νέους επαγγελματίες, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 14 Σεπτεμβρίου 2022

Εκπαιδευτικά εργαστήρια

Φέτος, η θεματική των εργαστηρίων βασίζεται στην επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, οι συμμετέχοντες καλούνται να εμπνευστούν από λογοτεχνικά αποσπάσματα, φωτογραφίες, παραδοσιακές μουσικές από την Μικρά Ασία, ηχογραφημένες και γραπτές μαρτυρίες και να δημιουργήσουν ταινίες animation με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έτσι, στο Animasyros 2022 θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο εργαστήριο για εφήβους, “Animating the past”, με εκπαιδευτή, για άλλη μια χρονιά, τον ταλαντούχο σκηνοθέτη από τη Ρουμανία Πολ Μουρεσάν (Paul Muresan). Με αφετηρία το τραγούδι “Σμυρναίικο Μινόρε” και χρησιμοποιωντας παστέλ χρώματα πάνω σε χαρτί, οι συμμετέχοντες ξαναζωντανεύουν το παρελθόν καθώς είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε από πού ήρθαμε και προς τα πού επιλέγουμε να πάμε.

Επιπλέον, στην όμορφη Ποσειδωνία θα διεξαχθεί το μονοήμερο εργαστήριο για παιδιά, “Κι όμως Κινείται”, με τον Συριανό σκιτσογράφο και εικονογράφο Γιάννη Ξαγοράρη. Οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν το δικό τους προσωπικό flipbook.

Το εργαστήριο που απευθύνεται σε ενήλικες και νέους επαγγελματίες θα καθοδηγηθεί από την ανερχόμενη ισραηλινή animator που ζει και εργάζεται στη Γαλλία, Μορ Ισραέλι (Mor Israeli). Με αφορμή ένα απόσπασμα από την «Αιολική Γη» του Ηλία Βενέζη και το παραδοσιακό τραγούδι «Θάλασσα λυπήσου», θα εξερευνήσουμε και θα εμψυχώσουμε τις έννοιες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς για ένα παρελθόν που χάθηκε, ένα νέο παρόν, και ένα άγνωστο μέλλον.

Οι αιτήσεις συμμετοχής για τα τρία αυτά εργαστήρια ξεκινούν στις 23 Αυγούστου μέσω της ιστοσελίδας του φεστιβάλ.

Πέραν αυτών, διοργανώνεται σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ-ΜεΑ Δήμου Σύρου Ερμούπολης εκπαιδευτικό εργαστήριο για ΑμεΑ με εκπαιδεύτρια την Έλενα Παυλάκη, ενώ οι βετεράνοι του δραστήριου ΚΑΠΗ Δήμου Σύρου Ερμούπολης θα δημιουργήσουν τις ταινίες τους με την animator, γραφίστρια & εκπαιδεύτρια Μαργαρίτα Σιμοπούλου.

Τέλος, σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου διοργανώνεται τριήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο για τους μαθητές του σχολείου με εκπαιδευτή τον Χαράλαμπο Μαργαρίτη, σκηνοθέτη της ταινίας Τόποι Ελληνισμού: Ερμούπολη, παραγωγής του Animasyros και με αφορμή την ταινία αυτή.

Σχολικές Προβολές στο Θέατρο Απόλλων

Το Animasyros, ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής, καλεί μαθητές, δασκάλους και καθηγητές να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η τέχνη της εμψύχωσης σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους:

20/09: Louis and Luca – Mission to the Moon
(Rasmus A. Sivertsen, Νορβηγία, 2018, 80’’)

Στον διεθνή αγώνα προς το φεγγάρι, η νορβηγική αποστολή διευθύνεται από τον λαμπρό εφευρέτη Reodor από το χωριό Pinchcliffe. Με τον Luca the Magpie ως τον γενναίο αστροναύτη, τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Αθήνα.

21/09: Captain Morten and the Spider Queen
(Kaspar Jancis/Henry Nicholson/ Riho Unt, Εσθονία/Βέλγιο/Ιρλανδία/Αγγλία, 2018, 80’’)

Στο πλαίσιο του αφιερώματος του Animasyros στις Βαλτικές χώρες, ο διάσημος Εσθονός σκηνοθέτης Kaspar Jancis, παρουσιάζει τον δεκάχρονο Μόρτεν να συρρικνώνεται κατά λάθος από έναν ανίκανο μάγο και να παγιδεύεται στο κατάστρωμα του δικού του πλοίου με την κακιά Spider Queen. Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Εσθονίας στην Αθήνα.

22/09: Icarus and The Minotaur
(Carlo Vogele, Γαλλία/Λουξεμβούργο/Βέλγιο, 2021, 72’’)

Στο νησί της Κρήτης, στα χρόνια του βασιλιά Μίνωα, ζούσε ένα ονειροπόλο αγόρι, ονόματι Ίκαρος. Μια μέρα, ανακάλυψε ένα μυστηριώδες πλάσμα που είχε το σώμα ενός άνδρα και το κεφάλι ενός ταύρου, τον γνωστό Μινώταυρο. Όταν ο βασιλιάς ζήτησε από τον πατέρα του Ίκαρου, τον φημισμένο εφευρέτη Δαίδαλο, να δουλέψει για ένα μυστικό έργο, ο Ίκαρος συνειδητοποίησε ότι ο νέος του φίλος μπορεί να κινδυνεύει…

Οι προβολές για τα σχολεία πραγματοποιούνται στο Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου, είναι δωρεάν και απαιτείται κράτηση θέσεων στο education2@animasyros.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τα σχολεία εκτός Ερμούπολης προβλέπεται μεταφορά.

I_AM Day: Animating inclusiveness

Το Animasyros, σε συνεργασία με τις σχολικές κοινότητες, παρουσιάζει την εκδήλωση I_AM Day: Animating inclusiveness με στόχο την υποστήριξη της εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέσω μιας καινοτόμου προσωποκεντρικής, διεπιστημονικής και καλλιτεχνικής προσέγγισης. Θα παρουσιαστούν ταινίες, ομιλίες και θα ακολουθήσει απονομή βραβείων μαθητικού διαγωνισμού ταινίας animation με θέμα τη συμπερίληψη. Μία μοναδική ευκαιρία για δικτύωση των διδασκόντων με φορείς που εργάζονται χρόνια στην ειδική αγωγή και την συμπεριληπτική εκπαίδευση ώστε να υιοθετήσουν το animation ως μέσο συμπερίληψης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου I_AM: “Inclusive education using Animation and Multimedia” το οποίο υλοποιείται στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ουγγαρία και την Πολωνία και προωθεί την ανταλλαγή αξιών κοινωνικής ένταξης και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών με αναπηρίες & ειδικές μαθησιακές ανάγκες (Special Educational Needs & Disabilities- SEND), για την ισότιμη πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, ενώ συνδράμει στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων. Το έργο χρησιμοποιεί το ανιμέισον, μέσω ενός μεικτού προγράμματος ανάπτυξης ικανοτήτων μάθησης, για την ανάπτυξη ενός φιλόξενου περιβάλλοντος για παιδιά με SEND στα σχολεία γενικής αγωγής.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου στις 15:30 στο Πνευματικό Κέντρο και θα αναμεταδοθεί μέσω του καναλιού YouTube του animasyros.

Τα «I_AM SHOTs» είναι μια σειρά τριών εκπαιδευτικών βίντεο μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ι_ΑΜ για τις σχολικές τάξεις. Στις ταινίες παρουσιάζονται με απλό και περιεκτικό τρόπο οι «έννοιες» των ειδικών μαθησιακών αναγκών και της συμπεριληπτικής μάθησης που εισάγει έργο το I_AM.

Διαβάστε επίσης:

Animasyros 2022: Οι πρώτες ανακοινώσεις του προγράμματος!