Η ομάδα θεάτρου Anima από τη Μασσαλία ακολουθεί την πορεία της Τζοκόντα, παρασύροντας μικρούς και μεγάλους, στις

30 & 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2012, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Το όνειρο της Τζοκόντα γεννήθηκε από μια αληθινή ιστορία, αυτή του Ιταλού εργάτη του Λούβρου, Βιντσέντσο Περούτζια, ο οποίος το 1911 έκλεψε τον πίνακα της Μόνα Λίζα από το μουσείο. Τον έβαλε σε μια βαλίτσα, μέσα σε ένα κόκκινο ύφασμα, και έκρυψε τη βαλίτσα κάτω από το κρεβάτι του. Εκεί παρέμεινε για δύο ολόκληρα χρόνια, μέχρι που ο «απαγωγέας» της προσπάθησε να την πουλήσει σε έναν γκαλερίστα στη Φλωρεντία, όπου και τον συνέλαβαν.

Για δύο ολόκληρα χρόνια η Τζοκόντα παρέμεινε κρυμμένη κάτω από το κρεβάτι του απαγωγέα της. Τι της συνέβη αυτά τα δύο χρόνια, μακριά από τα βλέμματα του κόσμου; Έζησε μια απίστευτη περιπέτεια-όνειρο, ένα ταξίδι στην τέχνη από τις μέρες της μέχρι σήμερα.

Η παράσταση του Γιώργου Καρακάντζα και της ομάδας του Anima από τη Μασσαλία κινείται στα όρια μεταξύ θεάτρου και εικαστικών τεχνών: Οι πίνακες γίνονται τοπία, στα οποία ταξιδεύει η Τζοκόντα, οι χαρακτήρες ζωντανεύουν και η ίδια μεταλλάσσεται μέσα από την επαφή της με τη σύγχρονη τέχνη. Η παράσταση προτείνει μια πρώτη επαφή των παιδιών (από τριών ετών και άνω) με τα έργα μεγάλων καλλιτεχνών, αλλά αποτελεί συγχρόνως και ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία της τέχνης για όλη την οικογένεια.

Συντελεστές:

Δραματουργία: Γιώργος Καρακάντζας
Σκηνοθεσία: Gilles Debenat
Ερμηνεύουν: Γιώργος Καρακάντζας, Virginie Gaillard
Μουσική σύνθεση: Stephane Chapoutot

Παράλληλες δράσεις

Εργαστήριο: Το όνειρο της Τζοκόντα
Τα Σάββατα 24 & 31 Μαρτίου
Απευθύνεται σε γονείς και παιδιά 5-8 ετών.
Ένα εργαστήριο δύο συναντήσεων, για γονείς και παιδιά ηλικίας 5-8 ετών. Τα παιδιά και οι γονείς τους έρχονται σε επαφή με την τέχνη με έναν ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο! Κοιτάζοντας όλοι μαζί διαφορετικούς πίνακες από την ιστορία της τέχνης, οι οποίοι θα μοιραστούν σε φωτοτυπίες, θα φανταστούμε τι μπορεί αυτοί να διηγούνται. Παιδιά και γονείς θα φτιάξουν μαζί φανταστικούς χαρακτήρες, χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολλάζ. Στη συνέχεια, οι δισδιάστατες κούκλες θα ζωντανέψουν και όλοι μαζί θα δημιουργήσουν μικρές θεατρικές σκηνές μέσα στο χώρο.
Ώρες: 11:00-13:00
Κόστος συμμετοχής: 20 € το κάθε παιδί και 10 € ο κάθε γονέας, και για τις δύο συναντήσεις

Πρωινές παραστάσεις για σχολικές ομάδες
Δευτέρα 26 – Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012
Απευθύνεται σε Μαθητές Δημοτικού, από Α΄ έως Δ΄ τάξη
Μικρή Σκηνή
Ώρα: 11:00
Κόστος συμμετοχής: 8 € το κάθε παιδί

Για την συμμετοχή στα προγράμματα είναι απαραίτητη η συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης. Η κράτηση θέσεων γίνεται με e-mail στο education@sgt.gr ή τηλεφωνικά στο 213 0178034 (υπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα).