H Ταινιοθήκης της Ελλάδας και oι «Κακές Παρέες» σας προσκαλούν στο αφιέρωμα «Άνεμος από την Πόλη», που παρουσιάζει τον σκηνοθέτη,

ζωγράφο και συγγραφέα Tayfun Pirselimoglu και θα πραγματοποιηθεί από τις 22 μέχρι τις 28 Μαρτίου 2012.

Από το Βερολίνο, Λοκάρνο, Τορόντο, Μόντρεαλ και 30 ακόμη διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη το έργο του πολυβραβευμένου Τούρκου σκηνοθέτη.

Καθημερινά στις 19.00 και στις 21.00, στην κινηματογραφική αίθουσα της Ταινιοθήκης, θα προβληθούνοι βραβευμένες ταινίες του Η περούκα, Το Πούσι, Ριζά, Στο πουθενά.

Παράλληλα, έργα ζωγραφικής του καλλιτέχνη θα εκτεθούν στον χώρο της Ταινιοθήκης.

Ο Tayfun Pirselimoglu θα παρευρίσκεται καθ’ όλη την διάρκεια του αφιερώματος.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Τουρκίας και του Τούρκικου Προξενείου στην Αθήνα.

TAYFUN PIRSELIMOGLU

Ο Tayfun Pirselimoglu είναι σκηνοθέτης, ζωγράφος  και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα και ζει στην Πόλη, που είναι και η κύρια πηγή έμπνευσης των ταινιών του.

Το 2010 η ταινία του «Η περούκα – Sac – Hair» κάνει πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Λοκάρνο.
Αμέσως μετά, αρχίζει το ταξίδι της σε διεθνή φεστιβάλ, 34 μέχρι τώρα, και η βράβευσή της σε πολλά απ’ αυτά.
Επιλεκτικά αναφέρουμε  Αττάλεια – Βραβείο Φωτογραφίας & δεύτερου αντρικού ρόλου, Βαρσοβία, Τορόντο, Κωνσταντινούπολη – Μεγάλο βραβείο παραγωγής, βραβείο σκηνοθεσίας & πρώτου γυναικείου ρόλου, Αλματία Καζακστάν- Βραβείο Netpac, Festival On Wheels,  Φεστρόια Πορτογαλία – Βραβείο Fipresci, Ταλίν Μαύρες νύχτες, Μονπελιέ, Λα Ροσέλ, Βοστώνη, Λονδίνο, Μπρατισλάβα,  Μόναχο, Βηρυτός, Μπανγκόγκ κ.α.

Το 2009 η ταινία του «Το Πούσι – Pus – Haze» κάνει πρεμιέρα στο Forum του Βερολίνου. Η ταινία είναι πάλι συμπαραγωγή με την Ελλάδα με την εταιρεία Graal και τον παραγωγό Νίκο Μουστάκα. Η ταινία βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ στα Άδανα – Βραβείο Φωτογραφίας, και συμμετείχε στην Άγκυρα, κ.α.

Το 2007 η ταινία του «Ριζά – Riza» κάνει πρεμιέρα πάλι  στο Forum του Βερολίνου. Και πάλι βραβεύεται και συμμετέχει σε πολλά  φεστιβάλ. Επιλεκτικά αναφέρουμε Εδιμβούργο, Σύδνεϋ, Μονπελιέ – Βραβείο Κριτικών, Άγκυρα – Βραβείο καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη & βραβείο σκηνογραφίας, Μόντρεαλ, Μπουένος Άιρες, Βαλένθια, Κοπεγχάγη, Όκλαντ, Ουέλλιγκτον, Χάιφα, Ντουμπάι, Βαρσοβία, Σόφια, κ.α

Το 2002 περνάει από τις μικρού μήκους στην πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους «Στο πουθενά  – Hiçbiryerde – Nowhereland», συμπαραγωγή με Γερμανία και με την υποστήριξη του Eurimages. Η ταινία κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μόντρεαλ και αποσπά το μεγάλο βραβείο των κριτικών. Συμμετέχει και βραβεύεται στα φεστιβάλ (επιλεκτικά) Μοντπελιέ – Βραβείο κοινού, Κωνσταντινούπολη – Βραβείο Radical, βραβείο καλύτερης ηθοποιού, βραβείο κριτικών, βραβείο 2ου αντρικού και γυναικείου ρόλου, Πουσαν, Σεβίλλη, Θεσσαλονίκη, Μανχάιμ, Τριέστη, Μπάστια, Βαρκελώνη, Βελιγράδι, κ.α.

Και οι δύο μικρού μήκους του ταινίες το 2002 «Η σιωπή είναι χρυσός – Il Silenzio e’Doro – Silent is Golden» και το 1999 «Ο θείος μου – Dayım – My Uncle», με συμμετοχές στα φεστιβάλ  Capablio – Βραβείο καλύτερης ταινίας & καλύτερου σκηνοθέτη, Μιλάνο – βραβείο καλύτερης ταινίας, Ζιρανά – ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής στην Βενετία, Λοκάρνο, Μπιλμπάο, Μοντπελιέ, κ.α.

Τώρα ετοιμάζεται η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο «Δεν είμαι εγώ – Ben O Degilim». Η ταινία είναι παραγωγή του Νίκου Μουστάκα σε συμπαραγωγή με την Zuzi Film (Τουρκία), την Arizona Film (Γαλλία), την Endorphin Film (Γερμανία) και από ελληνική πλευρά συμμετέχουν οι διεθνείς καλλιτέχνες Δ/ντής Φωτογραφίας Αντρέας Σινάνος και Μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης. Η ταινία θα έχει γυρίσματα στην Σμύρνη και την Πόλη και θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο αυτού του χρόνου.

Η ζωγραφική δραστηριότητα του Tayfun Pirselimoglu έχει να παρουσιάσει περισσότερες από 15 εκθέσεις ζωγραφικής σε διάφορες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Βιέννη, Βουδαπέστη, Ταλλίν, Άγκυρα, Πόλη.
Η δε συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνει 4 μυθιστορήματα σκοτεινής και υπερρεαλιστικής λογοτεχνίας και ένα βιβλίο με διηγήματα, ενώ άρθρα του σχετικά με την τέχνη και το σινεμά έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά σε όλο τον κόσμο. Τώρα ετοιμάζει το πέμπτο του μυθιστόρημα. 

Είναι ένας από τους ιδρυτές της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας τέχνης «Genius Academy». 
www.tayfunpirselimoglu.com