Υπερβολικά αισιόδοξες φαίνεται ότι θα αποδειχθούν οι προβλέψεις του ΟΗΕ πάνω στις οποίες θα βασιστεί η διεθνής πολιτική κατά της κλιματικής αλλαγής. Νέα έρευνα δείχνει ότι η άνοδος της στάθμης των ωκεανών ίσως πλησιάσει τα δύο μέτρα μέχρι το τέλος του αιώνα…

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για το θέμα, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) εκτιμούσε το  2007 ότι η στάθμη θα ανέβει κατά 18 έως 59 εκατοστά έως το 2100, αρκετά για να προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στις παράκτιες περιοχές.

Η νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε την Τρίτη σε συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη, προβλέπει μεγαλύτερη άνοδο επειδή λαμβάνει υπόψη και την παρατηρούμενη τήξη των πολικών πάγων.

Ακόμα κι αν περιοριστεί δραστικά η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, η στάθμη των ωκεανών θα ανυψωθεί κατά περίπου ένα μέτρο «στην καλύτερη περίπτωση» τόνισε ο κλιματολόγος Δρ Στέφαν Ράμστορφ του Ινστιτούτου Έρευνας Κλιματικών Επιπτώσεων στο Πότσνταμ της Γερμανίας.στους 2.000 επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο.