Το Μουσείο Μπενάκη και το Βρετανικό Συμβούλιο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του έργου του Andy Holden, «The Cookham Erratics» τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011.

Το πρόγραμμα «Καλλιτέχνες σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη» είναι μία συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, με σκοπό τη συνάντηση τεσσάρων καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βρετανία, οι οποίοι δραστηριοποιούνται τόσο στην εγχώρια σκηνή της κάθε χώρας όσο και στη διεθνή σκηνή. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος συνεργασίας οι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη, προτείνοντας μία διαφορετική θεώρηση τόσο των συλλογών όσο και του χώρου του.

Τα έργα που έχουν ανατεθεί στους τέσσερις καλλιτέχνες θέτουν ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τον ρόλο του Μουσείου στην αναπαράσταση της ιστορίας, της γνώσης και της παράδοσης, καθώς και με τις συνθήκες θέασης του έργου τέχνης και της σχέσης μεταξύ καλλιτεχνικής παραγωγής και θεσμικού πλαισίου υποδοχής της. Παρουσιάζοντας έργα που υπερβαίνουν τα πραγματικά και συμβολικά όρια του μουσείου η σειρά αυτή φιλοδοξεί να «ενεργοποιήσει» τις μόνιμες συλλογές και εκθέσεις του και να προτείνει καλλιτεχνικές προσεγγίσεις που διατυπώνουν ξεχωριστές, αποσπασματικές αφηγήσεις, ανατρέποντας την στατικότητα που παραδοσιακά συνδέεται με μουσειακά ιδρύματα.  Με αυτό το «άνοιγμα» του Μουσείου σε εναλλακτικές ερμηνείες, ενισχύεται η λειτουργία του υλικού του ως δυναμικής μορφής μνήμης και αποκαλύπτονται νέες προοπτικές σχετικά με τον ρόλο του στην κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βρετανός καλλιτέχνης Andy Holden επισκέπτεται την Αθήνα για να παρουσιάσει ένα νέο έργο, ειδικά φτιαγμένο για το κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη. Το έργο αυτό, με τίτλο The Cookham Erratics, συνεχίζει την διερεύνηση ζητημάτων που ο καλλιτέχνης ξεκίνησε να επεξεργάζεται στην έκθεσή του στην Tate Britain το 2010.

Εκεί είχε κατασκευάσει το μεγεθυμένο, κεντημένο αντίγραφο ενός πέτρινου θραύσματος, που είχε πάρει από την Πυραμίδα της Γκίζας όταν ήταν παιδί. Στο έργο The Cookham Erratics, ο Andy Holden συνδιαλέγεται με τον χώρο και τα αντικείμενα των αιθουσών με αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά του Μουσείου Μπενάκη, μέσα από μία προσωπική αρχαιολογία που χρησιμοποιεί την χειροναξία, την ανέκδοτη ιστορία και την αλλαγή κλίμακας για να εξετάσει την σχέση μεταξύ προσωπικής ανάμνησης και μνημείου καθώς και την αυταρχική φύση της αφήγησης.

Διοργάνωση: Βρετανικό Συμβούλιο, Μουσείο Μπενάκη