Κοιτάμε μπροστά,δημιουργούμε για όσους μας πιστεύουν,για εμάς και τους φίλους που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια…

Η ιστορία ξεκινάει το 1996 από τον κιθαρίστα Αλέξη Ζαμπάρα και τον μπασίστα Μπάμπη Κουρτάρα, γνωστό σήμερα και ως Sillyboy, στην ευρύτερη περιοχή Βύρωνα-Παγκρατίου. Βρίσκουν τον drummer Βασίλη Παυλάκη, την τραγουδίστρια Θεοδώρα Τζήμου και προβάρουν rock φόρμες με ηλεκτρονικά στοιχεία και αγγλικό στίχο. Ο εικαστικός Γιάννης Πετρής, ξάδερφος του Μπάμπη, προτείνει το όνομα: Expert Medicine. Μέχρι το 2000 παίζουν live, ηχογραφούν για κάποιες συλλογές, τα μέλη αλλάζουν συχνά αλλά οι 2 ιδρυτές παραμένουν, συνεχίζουν, αναζητούν συνεργάτες. 

Το 2001 ο Αλέξης μου προτείνει να έρθω στην μπάντα. Συμμετέχω ήδη από το 90 ως drummer σε group που στήνω με φίλους, αλλά όχι εκείνη την περίοδο. Τυχαίνει να είμαι συνιδιοκτήτης ενός studio. Κάνουμε μια πρόβα και αμέσως κολλάμε. Καταλαμβάνουμε το studio, κάπου στο Μενίδι και ξεκινάμε τους νέους Expert Medicine. Λίγο μετά, δύο σχετικά νέα μέλη, η τραγουδίστρια Δήμητρα Ζαρέτου και ο πληκτράς Σταύρος Κονταράτος, αποχωρούν.  Προτείνω τη φίλη μου από τα σχολικά χρόνια Τζένη Καπάδαη. Φωνή μοναδική, εκφραστική, πασίγνωστη.

Το πράγμα δένει και τα live αρχίζουν το 2003. Ο παιδικός μου φίλος Άκης Πασχαλάκης είναι ήδη στην παρέα και πίσω από την κονσόλα. Η Τζένη κάνει τρία πράγματα ταυτόχρονα: τραγούδι, αναλογικό συνθεσάιζερ και samplers. Αυτό την περιορίζει. Είναι φανερό πως χρειαζόμαστε κάτι ακόμα. Το βρίσκουμε το 2004 στο πρόσωπο του πρώην FF.C., Θωμά Πιτικάκη-Dj Everlast, που αποδέχεται την πρόταση των 2 ιδρυτών και μπαίνει στο σχήμα.

Οι πέντε μας (Αλέξης, Μπάμπης, Ανδρέας, Τζένη, Dj Evelast, Άκης) και πολλοί φίλοι γύρω μας να βοηθάνε, είναι οι Expert Medicine Creative Collective. Το θέμα κολεκτίβα μας ενθουσιάζει. Ο Spyros Vj Παπαδουλάκης, κοινός μας φίλος, εξελίσσει τα visuals που προβάλει ήδη στα live μας ένα χρόνο τώρα. Περηφανευόμαστε ότι ήμασταν οι πρώτοι που δεν εμφανιζόμασταν χωρίς αυτά, πριν το όλο πράγμα γίνει μαϊντανός. Ο Γιάννης Πετρής αναλαμβάνει το art direction με τη βοήθειά μας. Η αποθέωση του DIY ξεκίνησε τότε και δεν σταμάτησε ποτέ.

Το πρώτο album “Swimming Lessons”, βγαίνει το 2006 από τους φίλους DNA. Μελωδικό, funky, trip-hop, καλοδουλεμένο, αλλά πολύ lounge για τα γούστα μας. Λίγο πριν κυκλοφορήσει φέρνουμε τους Herbaliser και παίζουμε μαζί τους σε ένα γεμάτο club22. Ακολουθεί μια sold-out παρουσίαση στο House of Art, παίζουμε στο Λονδίνο, ανοίγουμε το Ejekt, μας καλούνε στο Synch, περιοδεύουμε στην Ελλάδα, εμφανιζόμαστε στις Γιορτές Μουσικής. Κάποιοι μιλάνε για «την καλύτερη ελληνική live μπάντα». Ίσως υπερβάλουν, πάντως ακουγόμαστε πολύ.

Η μοναδική φωνή-persona της Τζένης ταυτίστηκε πολύ με το όνομα. Όταν το 2007 αποχωρεί, κάποιοι διατυμπανίζουν ότι διαλυθήκαμε. Κάνουμε πρόβες συστηματικά και μάταια ψάχνουμε για τραγουδίστρια. Αποφασίζουμε λύση εκ των έσω.  Τα φωνητικά αναλαμβάνουμε ο Μπάμπης κι εγώ. Στο μεταξύ έχουμε ανακατασκευάσει το studio, γνωστό τώρα ως The Medicine, για να στεγάσει την b.and. music, την εταιρεία παραγωγής μουσικής για διαφημίσεις που μόλις έχουμε στήσει. Επί 2 χρόνια πειραματιζόμαστε και φτιάχνουμε το νέο μας ήχο: στακάτο, electro, λιγότερο funky. Κάνουμε live δηλώνοντας παρόντες με μια άλλη πρόταση. Αυτοαποκαλούμαστε Expert Medicine Four-on-the-Floor αφού πλέον είμαστε τέσσερις και πιο χορευτικοί.

Το δεύτερο album “Perfect Maniac”, έρχεται το 2010 μετά από ένα χρόνο δουλειάς στο studio. Ηχογραφείται και μιξάρεται αποκλειστικά στο The Medicine, με τον Άκη και τον Dj Everlast στην κονσόλα και όλους μαζί στην παραγωγή. Το mastering κάνει ο φίλος Πάνος Μπόθος. Τον ακούει ο Γιάννης Ηλιόπουλος από τη The Sound of Everything και τον βγάζει σχεδόν αμέσως. Ο Κώστας Καλλές, παλιός φίλος και συμφοιτητής μου, αναλαμβάνει το management.  Μαζί μας και η Στέλλα Χρονοπούλου, φίλη του Μπάμπη και συνεργάτιδα των b.and. Είναι η φωνή, η χροιά, το ύφος που ψάχναμε πριν 3 χρόνια. Λέει 2 κομμάτια στο δίσκο και κάτι παραπάνω στα live. Ακολουθούν πολλές εμφανίσεις, το εξαιρετικό project “Sierra Studios Session 1”, το video-clip του Arkkanoid και τα καλύτερα έρχονται.

Info: Οι Expert Medicine σχηματίστηκαν το 1997 από τον κιθαρίστα Αλέξη Ζαμπάρα και τον μπασίστα Μπάμπη Κουρτάρα (γνωστό και ως Sillyboy, ο οποίος το 2010 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο album του, με τίτλο Played). Η σημερινή μορφή του γκρουπ είναι: Αλέξης Ζαμπάρας- guitar, Ανδρέας Σιουρούνης– drums and vocals, Μπάμπης Κουρτάρας – bass and vocals, DJ Everlast – decks, samplers Άκης Πασχαλάκης – sound engineer. Αυτή την περίοδο συνεχίζουν να δουλεύουν το νέο τους υλικό, προγραμματίζοντας παράλληλα εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

http://www.expert-medicine.com/