Λίγο πριν την κυκλοφορία, τον προσεχή Νοέμβριο, του 5ου προσωπικού άλμπουμ του, ο διεθνούς φήμης τρομπετίστας και συνθέτης Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, που δεν σταματάει ποτέ να πειραματίζεται μουσικά, παρουσιάζει το single “Petrichor”, την αέρινη μελωδική σύνθεση που χαρίζει την ονομασία στην πολυαναμενόμενη νέα ολοκληρωμένη του δουλειά. Ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος στην τρομπέτα και τα εφέ δημιουργεί, με τη σύμπραξη του Πέτρου Κλαμπάνη στο κοντραμπάσο και του Wajdi Riahi στο πιάνο, ένα ζεστό, ευρύχωρο τζαζ ηχοτοπίο, με σταθερή και δυναμική ρυθμική αίσθηση, παρά τη σκόπιμη απουσία κρουστών.

Η αισθητική της ευρωπαϊκής τζαζ σκηνής, όπου ο διεθνής μας μουσικός ανέπτυξε τη «φωνή» του πειραματιζόμενος με τα ηχοχρώματα της τρομπέτας, τον ρυθμό, τα ηλεκτρονικά εφέ και τις σιωπές, γίνεται εμφανής από τις πρώτες κιόλας νότες του “Petrichor”, με τον Πολυζωγόπουλο να δημιουργεί μια αιθέρια ηλεκτρονική ομίχλη, προτού το τρίο των δεξιοτεχνών μουσικών περάσει σε έναν επιτακτικό αλλά πάντα αέρινο ρυθμό σε 5/8.

«Πετριχώρ» ή «πετριχώρας» ονομάζεται η οσμή που αναδύεται από το έδαφος όταν πέφτουν πάνω του οι σταγόνες της βροχής. Ετυμολογικά προκύπτει από τον συνδυασμό των λέξεων «πέτρα» και «ιχώρ». Κατά την ελληνική μυθολογία, ο «ιχώρ» ήταν το χρυσό υγρό που έρρεε στις φλέβες των θεών αντί αίματος. Και στο ατμοσφαιρικό “Petrichor” ακούμε τους τρεις μουσικούς να αποδίδουν με έναν «στοιχειωμένο», εκφραστικό λυρισμό το γλυκόπικρο συναίσθημα στο μεταίχμιο δύο εποχών, αποπνέοντας με χαρακτηριστική λεπτότητα το φυσικό, οργανικό άρωμα εκείνης της πρώτης βροχής του φθινοπώρου, που σηματοδοτεί μαζί την αποδοχή του τέλους και τα όνειρα που συνοδεύουν τη νέα αρχή.

Συντελεστές “Petrichor”

  • Ανδρέας Πολυζωγόπουλος – τρομπέτα, φλούγκελχορν, εφέ
  • Πέτρος Κλαμπάνης – κοντραμπάσο
  • Wajdi Riahi – πιάνο
  • Liner notes από τον Erik Truffaz
  • Μια παραγωγή της ΠΚmusic

Διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες

Περισσότερα για τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο

Ο τρομπετίστας και συνθέτης Ανδρέας Πολυζωγόπουλος μεγάλωσε στο Σαμικό, ένα μικρό χωριό της Ηλείας. Ξεκίνησε την πορεία του στη μουσική παίζοντας κιθάρα, μέχρι που ανακάλυψε, στα 18, την τρομπέτα. Σπούδασε jazz τρομπέτα στο κονσερβατόριο του Άμστερνταμ (Bachelor of Arts) και στη Βασιλική Ακαδημία των Βρυξελλών (Master of Arts), όπου και κέρδισε τον διαγωνισμό Toots Thielemans. Παράλληλα, έκανε μαθήματα με τον Markus Stockhausen και παρακολούθησε σεμινάρια με τον Paolo Fresu στη Σαρδηνία.

Από τα πρώτα του βήματα ξεκίνησε να συνθέτει. Το 2008 ηχογράφησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο “Perfumed Dreams” με το σχήμα Poly Quartet και κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Motives For Jazz του Βελγίου. Το 2010 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Τζαζ Νέων και ακολούθησε μια περιοδεία στην Ευρώπη. Έχει δώσει συναυλίες σε διάφορα σημαντικά φεστιβάλ και clubs, όπως τα North Sea Jazz Festival, Odessa Jazz Festival, Sanghai World Music Festival, Berlin Jazz Festival, I Suoni delle Dolomiti, Jazz a la Vilette, Banlieues Bleues.

Έχει ηχογραφήσει πέντε προσωπικά άλμπουμ και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 70 ηχογραφήσεις μέχρι σήμερα. Έχει συνεργαστεί με τους Jaques Morelembaum, Tore Brunborg, Diederik Wissels, Tony Lakatos, Gunter “Baby” Sommer, Mode Plagal, Ψαραντώνη, Γιώργη Μανωλάκη, Γιώργο Παλαμιώτη, Σαβίνα Γιαννάτου, Μαρία Φαραντούρη, Dulce Pontes, Δημήτρη Καλαντζή, Νίκο Σιδηροκαστρίτη, David Lynch, Haig Yazdjan, Federico Casagrande, Βαγγέλη Κατσούλη, Γιώργο Κοντραφούρη, Βασίλη Ρακόπουλο, Σταύρο Λάντσια, Τάνια Γιαννούλη, Πέτρο Κλαμπάνη, Τάκη Μπαρμπέρη, Mode Plagal, Τάνια Γιαννούλη, Διονύση Σαββόπουλο, Θανάση Παπακωνσταντίνου κ.ά.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου είναι η αέναη αναζήτηση του καινούργιου, χωρίς τον φόβο του ρίσκου, είτε αυτό πρόκειται για τα ηχοχρώματα της τρομπέτας είτε για τα πρότζεκτ που δημιουργεί. Μια ματιά στην προσωπική του δισκογραφία το μαρτυρά, με το “Heart of the Sun”, άλμπουμ-αφιέρωμα στους Pink Floyd να ακολουθείται από το (εμπνευσμένο από έναν δεκαήμερο σιωπηλό διαλογισμό )“Anicca” και τον ambient δίσκο “One Inch of Love”.

Έπειτα από μια διαμονή στη Cité International des Arts στο Παρίσι, μετακόμισε στις Βρυξέλλες και αμέσως μετά άρχισε να συνεργάζεται με τον θρυλικό πιανίστα Diederik Wissels. Εμφανίζεται στα άλμπουμ του Wissels "Secrecy”, ”Before You Go" και “Yearn”. Τα τελευταία χρόνια περιοδεύει τακτικά στην Ευρώπη ως μέλος του “Tania Giannouli Trio” και σύντομα θα κυκλοφορήσει τον 5ο προσωπικό του δίσκο “Petrichor” με τον Πέτρο Κλαμπάνη στο κοντραμπάσο και τον Wajdi Riahi στο πιάνο.

Ο ευρωπαϊκός ήχος της jazz είναι ο χώρος που ο Πολυζωγόπουλος νιώθει περισσότερο προσφιλή και οικείο, θεωρώντας εξίσου σημαντικά στη μουσική τον ρυθμό αλλά και τη σιωπή.