Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Κοντέλλη με τίτλο “Viae Corporum II” την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν σχέδια με κάρβουνο σε χειροποίητο χαρτί. Ο ζωγράφος, έχοντας βαθειά γνώση της διαχρονικής εμμονής της ζωγραφικής με το σώμα, την αξιοποιεί, διατυπώνοντας μια οπτική και γραφή σύγχρονη. Αναζητά την έκπληξη του βλέμματος πάνω στο οικείο τοπίο του σώματος, ανασύρει τη μνήμη της κίνησης και της στάσης. Το σώμα μέσα από διαφορετικές οπτικές και τρόπους αναπαράστασης, εμφανίζεται αναλλοίωτο και οικείο.

Το βλέμμα του ζωγράφου, συναντά την εσωτερική ησυχία του μοντέλου, ανακαλύπτει τη σιωπή του σώματος, ένα τόπο όπου όλοι μας συναντιόμαστε. Ο χορογράφος Daniel Lommel αναφέρει μεταξύ άλλων σχολιάζοντας το έργο του Ανδρέα Κοντέλλη:

« Η βία κατέχει μια εξόχως προνομιούχο θέση, συχνά λανθάνει ή μοιάζει κατακερματισμένη ως εάν τη διέλυε(…) Άλλοτε εκφράζεται με θυμό για να γίνει τελικά σχεδόν στατική και να πάρει θέση, μέσα στην ωμή του ύλη.

Θέτοντας κάθε στιγμή, τον εαυτό του υπό αμφισβήτηση μέσα στις τολμηρές επιλογές του, ο Ανδρέας Κοντέλλης απελευθερώνει έτσι τη «διάθεσή» του, η οποία καθοδηγεί με ισχύ, τις εικαστικές του αποφάσεις. Αλλά αυτή η βία – την οποία ανασύρει με τρυφερότητα από τα μοντέλα του και την οποία, θα αφήσει να αναδυθεί από τα θέματά του, επιλέγοντας στρατηγικά τα παιχνίδια συσχετισμών του μαύρου και του κενού- είναι χωρίς αμφιβολία, η δύναμη που κατευθύνει το χέρι του.»

Ο Ανδρέας Κοντέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Ζωγραφική με τον Π. Τέτση (1984-1990). To 1993 του χορηγήθηκε τριετής υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, για εκτέλεση ζωγραφικού έργου στην Ελλάδα. Το 2000 μετά από τετραετή υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών, έλαβε ΜA in Fine Art στο Middlesex University του Λονδίνου. Έχει πραγματοποιήσει 15 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.