Την νέα έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη, με τίτλο «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο» φιλοξενεί ο Χώρος Τέχνης «24», από τις 13 Δεκεμβρίου 2011 έως τις 14 Ιανουαρίου 2012.

Στην νέα αυτή θεματική ενότητα ο Ανδρέας Γεωργιάδης επιχειρεί έναν εικαστικό διάλογο με  κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Με αφετηρία το χειμαρρώδες έργο του Μαρσέλ Προύστ «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο», ο ζωγράφος επαναφέρει στη μνήμη του εικόνες τοπίων αλλά και αισθημάτων, μεταπλάθοντές τις σε  τμήματα μιας απόλυτα προσωπικής μυθολογίας, γεμάτης εμμονές, εντυπώσεις και αναρίθμητες επιρροές.

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης ανασυνθέτει με τη ζωγραφική του, τους τόπους και τους προορισμούς των χάρτινων ηρώων των λογοτεχνικών έργων που τον επηρρέασαν. Δημιουργεί μια γεωγραφία μνήμης όπου η φθορά, η απουσία και η υποβολή, συντάσσουν ποιητικές ατμόσφαιρες και συμβολισμούς μεταφορών – προτείνοντας πολλαπλές αναγνώσεις των ίδιων ιστοριών.

Με τη χρήση του μελανιού (μια τεχνική που με μεγάλη άνεση έχει κατακτήσει και προτείνει  τα τελευταία χρόνια), ο Ανδρέας Γεωργιάδης δημιουργεί ένα δικό του φως, διάφανο και πλούσιο σε τονικές διαβαθμίσεις, συχνά μεταφυσικό, αλλά και την δική του σκιά, πυκνή και στέρεη, επιτρέποντας στην αμφιβολία και την υπαινικτικότητα να εισχωρήσουν και να ταράξουν  τα νερά της ζωγραφικής του περιπέτειας.

Όπως ο ίδιος σημειώνει:

«Βουτώντας ξανά στα νερά της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ανέσυρα από τη μνήμη μου όλες αυτές τις εικόνες που, καρφώνονταν την πρώτη εκείνη ώρα στη φαντασία μου και με συντρόφευαν στην περιπέτεια της ανάγνωσης: μυθικούς κόσμους για να χωρέσουν οι λέξεις, τόπους για να κατοικήσουν οι χάρτινοι ήρωες, φώτα για να ξεκλειδώσουν τη συγκίνηση, σκιές για να μεγενθύνουν το ενδιαφέρον για το μετά.

Αυτές ακριβώς τις εικόνες προσπάθησα να αποτυπώσω, εκείνες που έθρεφε η μοναξιά μου προκειμένου να αντιληφθεί βαθύτερα τις πολλαπλές αναγνώσεις των ιστοριών. Κι αυτό για να έχω να θυμάμαι καλύτερα τη γεύση του παράξενου κόσμου τους, την αναζήτηση του χαμένου χρόνου τους.

Μια διαφορετική εικονογραφία, συναισθημάτων, απόλυτα υποκειμενική και πολύ προσωπική, θέλησα να αρθρώσω, χτισμένη στην ίδια εκείνη άμμο, όπου οι χάρτινοι ήρωες συνεχίζουν να περπατούν.»

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Ζει και εργάζεται στον Υμηττό. Σπούδασε Γραφιστική στη Σ.Γ.Τ.Κ.Σ. (ΤΕΙ Αθήνας). Παρακολούθησε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. μαθήματα εικονογράφησης στο Institut d’ Arts Visuels στην Orleans της Γαλλίας. Διδάχθηκε ζωγραφική με δάσκαλο τον Γ. Ρόρρη στο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Άποψη (2001-2002) και το Σημείο (2002-2006).

Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις το 2000, το 2003 και το 2009 στην Αθήνα και έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ομαδικές (Ήταν κάποτε η Πηνελόπη Δέλτα…, Κολλέγιο Αθηνών 2006, «Dreams come true»,  Γκαλερί Ζουμπουλάκη 2007, «Η Αίγινα των ζωγράφων», Αίγινα και Αθήνα 2008, «Πάντ’ ανοιχτά, πάντ’ άγρυπνα, τα μάτια της ψυχής μου- αφιέρωμα στο Διονύσιο Σολωμό», Μεσολόγγι 2007, Βενετία & Αθήνα 2008, «Συνέβη στην Αθήνα», Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, Αθήνα 2009, «Ανθρώπινα Μέτρα», Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, Αθήνα 2010, «Ιωάννης Γεννάδιος», Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2010, «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη», Θεολογική Σχολή Χάλκης, Κωνσταντινούπολη 2010.

Έχει φιλοτεχνήσει με έργα του βιβλία και δίσκους.
Ανήκει στην καλλιτεχνική ομάδα της Μικρής Άρκτου.
Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της Μικρής Άρκτου.