Το Θέατρο Βικτώρια διοργανώνει σεμινάριο υποκριτικής με τίτλο «Αναζητώντας την αλήθεια» και…

… εισηγητή τον σκηνοθέτη Δημήτρη Κομνηνό, στις 24 Ιανουαρίου-25 Απριλίου 2013, κάθε Πέμπτη.

Για το σεμινάριο θα επιλεχθούν 14 άτομα, κατόπιν ακροάσεως, 7 αγόρια και 7 κορίτσια απόφοιτοι δραματικών σχολών. Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013. Το σεμινάριο θα καταλήξει σε παράσταση που θα προκύψει από το υλικό του σεμινάριου και θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Σκηνή του

THEATROVICTORIA την άνοιξη του 2013.

Λίγα λόγια για το σεμινάριο:
«AΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ»
–    Ποιο είναι το αυθεντικό ΕΙΝΑΙ του ηθοποιού;
–    Πως γίνεται να ΕΙΣΑΙ ο ρόλος σου;
–    Πως δημιουργούνται ΓΝΗΣΙΕΣ καταστάσεις επί σκηνής;

«Υποκριτική είναι η ικανότητα να δημιουργείς αληθινές σκέψεις και συναισθήματα μέσα από επινοημένες ή φανταστικές καταστάσεις» – Λ. Στράσμπεργκ 1982.
Ο ηθοποιός έχει την τύχη να κάνει μια δουλειά που του επιτρέπει να δημιουργεί κάποιον άλλο κατ΄ομοίωση του. Που βρίσκεται όμως αυτός ο «άλλος» μέσα του; Πως τον προσεγγίζει;

Η αναζήτηση της αλήθειας πάνω στη σκηνή είναι το θέμα του τρίμηνου σεμιναρίου υποκριτικής που προετοιμάζει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κομνηνός στο THEATROVICTORIA. Ο σκηνοθέτης θα βασιστεί πάνω στη μέθοδο Στράσμπεργκ αλλά θα  εστιάσει στην ατομική πορεία προς τη διαμόρφωση ενός ρόλου απογυμνωμένου από τα βαρίδια και τις ανασφάλειες του ηθοποιού. Θα διερευνήσει, δηλαδή, τη διαδικασία της επικοινωνίας: τα ερεθίσματα, τα επίπεδα συνειδητότητας, τη συμπεριφορά, την τρωτότητα και το απροσδόκητο με τελικό στόχο τη σωματική και συναισθηματική διαθεσιμότητα του ηθοποιού έτσι ώστε να «είναι» αντί να «υποκρίνεται» πάνω στη σκηνή.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει συζήτηση, ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς, σκηνές από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, ενώ στο τέλος, το υλικό που θα προκύψει από το σεμινάριο, θα δεθεί σε μια παράσταση που θα παρουσιαστεί στο THEATROVICTORIA.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Δημήτρης Κομνηνός γεννήθηκε στη Ν. Υόρκη. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει μεταφράσει τα έργα ‘‘Καλοκαίρι και Καταχνιά’’ και ‘‘Γυάλινος Κόσμος’’ του Τεννεσσί Ουίλλιαμς που ανέβηκαν στο Κ.Θ.Β.Ε. και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας αντίστοιχα, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, με τον οποίο συνεργάστηκε επί σειρά ετών ως βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές παραστάσεις. Έχει σκηνοθετήσει τα έργα ‘‘Στους 90°C’’ της M. Norman (Επί Κολωνώ), ‘‘Φαλακρή Τραγουδίστρια’’ του Ε. Ιονέσκο (Επί Κολωνώ, Κ.Θ.Β.Ε., Βικτώρια),‘‘Σπιρτόκουτο’’ του Γ. Οικονομίδη (Βικτώρια), το οποίο απέσπασε το Βραβείο καλύτερου Νέου Ελληνικού Έργου στα Βραβεία Αθηνοράματος 2008, ‘‘Λόγω Φάτσας’’ του Γ. Διαλεγμένου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας) ‘‘Αυτό θα το Δούμε’’ του Τομ Στόπαρτ (Βικτώρια) και «Fucking Games» του Grae Cleugh (Βικτώρια). Το 2004 ίδρυσε τη θεατρική ομάδα 90°C. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και τακτικό μέλος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (UNESCO). Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του THEATROVICTORIA.