Τα Public,  ο νούμερο 1 προορισμός για το βιβλίο, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την εταιρεία πολιτιστικού τουρισμού, Discover Greek Culture, συνεχίζοντας και τον Μαΐο τους «Λογοτεχνικούς Περιπάτους»! Αυτή τη φορά η περιήγηση στην Αθήνα, στα μονοπάτια της διανόησης και των Γραμμάτων, αφορά το έργο και τη ζωή του Κώστα Ταχτσή.

Ο  Κώστας Ταχτσής πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στα ελληνικά γράμματα με τις ποιητικές του συλλογές «Δέκα ποιήματα», «Μικρά ποιήματα» και «Περί ώραν δωδεκάτην». Έγινε ιδιαιτέρως γνωστός για το λογοτεχνικό του έργο «Το τρίτο στεφάνι», το οποίο τον καθιέρωσε ως έναν από τους καλύτερους πεζογράφους της γενιάς του. Ακολούθησε η συλλογή διηγημάτων «Τα ρέστα» και μια συλλογή αυτοβιογραφικών κειμένων με τίτλο «Η γιαγιά μου η Αθήνα».

Το ραντεβού για τον περίπατο θα δοθεί στo Θησείο, Αγ. Ασωμάτων 45 και η 1η Στάση θα γίνει στο Σπίτι με τις Καρυάτιδες, πηγή έμπνευσης για πλήθος καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων ο Rodin, ο Modigliani και o Νίκος Παπάζογλου, ο φωτογράφος Henri Cartier-Bresson και ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης που αποτύπωσαν ο καθένας με το δικό του μέσο το σπίτι με τις Καρυάτιδες της οδού Αγίων Ασωμάτων. Εκεί ήταν το πατρικό της κυρα-Εκάβης, από το Τρίτο Στεφάνι, το alter ego της γιαγιάς Πολυξένης του Κώστα Ταχτσή.

2η Στάση: Το Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Γαβριηλίδης

Το Τρίτο Στεφάνι αφού απορρίφθηκε από τρεις εκδοτικούς οίκους κυκλοφόρησε με χρήματα του ίδιου του συγγραφέα το 1962. Έχοντας περάσει από τις εκδόσεις Ερμής και Εξάντας, σήμερα το έργο του Κώστα Ταχτσή επανεκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Γαβριηλίδης.

Τελευταία στάση του Περιπάτου, το Μέγαρο Καλλιγά, στο οποίο κατοίκησαν οι τρείς σημαντικές προσωπικότητες των ελληνικών τεχνών. Στο δώμα έμενε ο Τσαρούχης, δίπλα του ο Ταχτσής και σε άλλο δωμάτιο ο ζωγράφος Γιάννης Μιγάδης. Στη θέση του σήμερα βρίσκεται ένα πολυώροφο κτίριο και η στοά Καλλιγά.

Η κατάληξη του Περιπάτου θα γίνει στο Public Συντάγματος, όπου θα ακολουθήσει συζήτηση με τον αρθρογράφο, συγγραφέα και ποιητή Θανάση Νιάρχο,  γύρω από το έργο και την προσωπικότητα του Κώστα Ταχτσή.

Η Discover Greek Culture είναι μια εταιρεία στο χώρο παροχής υπηρεσιών ενημέρωσης επισκεπτών, η οποία εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και την προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών πολιτιστικού τουρισμού στην Ελλάδα.

 

Για να ενημερωθείτε για τη θεματολογία και τις διαδρομές των επόμενων «Λογοτεχνικών Περιπάτων», επισκεφτείτε το blog.public.gr